Innovatie

Google Bard vergeleken met ChatGPT: welke AI-tool wint?

0

Na een paar maandjes was het eindelijk publiekelijk beschikbaar in Nederland: Bard. Ik had hoge verwachtingen van het chatbot van Google. ChatGPT, de tegenhanger van Bard, is razendsnel super populair geworden en wordt tegenwoordig gebruikt voor van alles: teksten schrijven, ideeën voor advertenties, checks op pagina’s, code schrijven, rekenen, templates maken, en nog veel meer. Ik merk om me heen dat dit soort functies ook verwacht worden bij Bard. In dit artikel zet ik mijn de ervaringen van Bard versus ChatGPT op een rijtje. Wat vinden we nu van Google Bard en waar kunnen we de tool het beste voor gebruiken?

Google Bard

Om even bij het begin te beginnen: Bard is het experimentele AI-chatbot van Google. Het is bedoeld om op dezelfde manier te werken als ChatGPT, maar haalt zijn informatie van het internet. Net als ChatGPT is het een taalmodel. Bard is bedoeld als een “conversational experience” waarbij mensen vragen kunnen stellen en Bard antwoord kan geven op basis van feitelijke informatie.

Screenshot van Google Bard.

Als we Bard mogen geloven kunnen we dus betere informatie krijgen van de tool en kan het ook de functies van ChatGPT op het gebied van content creëren uitvoeren. Ik heb dat getest.

Ervaringen

Ik heb een aantal keren Bard vergeleken met ChatGPT. Mijn ervaringen op een rijtje:

Een tekst voor een landingspagina schrijven

Toevallig moest ik een tekst schrijven over Search Engine Advertising voor een landingspagina. Ik heb de tekst uit laten werken door Bard en door ChatGPT. Wat mij opviel:

 • De tekst vanuit Bard is op een feitelijke manier geschreven. ChatGPT schreef een overdreven tekst met een heel verhaal waarom SEA zo belangrijk was en dat het een fantastisch kanaal was. Vergeleken met ChatGPT gaf Bard mij een saai stuk, maar het klopte qua feitelijke informatie beter.
 • ChatGPT had een leukere promotietekst. Ik schreef de pagina voor DotControl en een van de eerste zinnen die ChatGPT genereerde was: “Welkom bij DotControl, dé autoriteit op het gebied van growth marketing.” Dit terwijl dat helemaal niet mijn vraag was. Maar het was wel mooi meegenomen.
 • Aan het einde van het antwoord vanuit Bard kreeg ik de optie om het onderwerp verder op te zoeken via Google. Dat vind ik een leuke feature. Als ik de informatie niet zou vertrouwen, zou ik in één klik een Google-zoekopdracht kunnen starten om de feiten te dubbelchecken. ChatGPT heeft deze optie niet.
Landingspagina-tekst Bard.

Landingspagina tekst over SEA door Bard

landingspagina-tekst chatgpt.

Landingspagina tekst over SEA door ChatGPT

Een stukje tekst vertalen van Engels naar Nederlands

Ook vroeg ik me af of de twee chatbots mij konden helpen met het vertalen van een stukje tekst van het Engels naar het Nederlands. Ik had namelijk al de Engelse tekst op de website staan, maar wilde graag een Nederlandse versie hebben. Ten eerste viel het me op dat, als ik de link van een webpagina meegaf en vroeg om de tekst te vertalen, dat Bard wel een antwoord kon geven en ChatGPT niet. Dat komt omdat Bard verbonden is met het internet. ChatGPT niet.

Tekst van ChatGPT over geen toegang tot internet hebben.

ChatGPT heeft geen toegang tot internet

Afijn, niet getreurd, het was voor mij een kleine moeite om een stukje tekst te kopiëren en plakken in de tool. Dus ik stelde opnieuw de vraag, ditmaal voor een kort stukje tekst over “user centric focus.”

Vertaling van Bard.

Vertaling door Bard

Vertaling chatgpt.

Vertaling door ChatGPT

Het volgende viel me op:

 • ChatGPT gaf direct antwoord op mijn vraag en deed wat ik het gevraagd had: een stukje tekst vertalen van het Engels naar het Nederlands.
 • Beide tools hadden ongeveer dezelfde vertaling van het stuk tekst.
 • Bard gaf mij extra informatie over “user-centric focus.” Hij legde uit wat is de term betekende en waarom het zo belangrijk is voor groeimarketing. Heel fijn!

Coderen en meer

De twee tools worden door anderen om mij heen op veel verschillende manieren vergeleken en getest. Zo lijkt het dat het uitleggen van een complex onderwerp beter en gedetailleerder uitgelegd word door Bard. Aan de andere kant kan ChatGPT beter en vollediger code schrijven. Ik daag jou uit om beide tools te testen bij verschillende scenario’s – welke vind jij beter presteren?

Voor en nadelen van Bard

Na mijn eerste ervaringen met Bard, trek ik voorzichtig een aantal conclusies. Ik zie zeker voordelen in Bard maar er zijn ook een aantal nadelen om rekening mee te houden.

Voordelen

 • De gebruikersinterface van Google Bard is, naar mijn mening, net wat fijner om mee te werken.
 • Bard creëert meerdere concepten van het antwoord. ChatGPT geeft één antwoord en daar moet je het mee doen.
 • Bard is verbonden met het internet en kan dus vanuit een link een samenvatting of een stukje tekst vertalen.
 • Bard lijkt een feitelijk antwoord te geven en lijkt daardoor dus een goede tool te zijn voor onderzoek. Mocht je het toch niet vertrouwen, kun je altijd in één klik een opvolgende zoekopdracht via de Google-zoekmachine starten.

Nadelen

 • Je moet als mens toch wel even een leuk tekstje ervan maken wil je het antwoord van Bard direct gebruiken in bijvoorbeeld marketingteksten. ChatGPT is tot nu toe veel beter in creatief schrijven.
 • ChatGPT (de betaalde versie) heeft tegenwoordig veel plug-ins waardoor de tool breed inzetbaar is voor allerlei functies. Bard heeft nog niet veel plug-ins en integraties.
 • Bard heeft bij talen anders dan Engels nog wat tijd nodig om te leren.

Omdat ik zelf werk in marketing, werk ik vaker met ChatGPT. Maar als ik een serieuzer antwoord wil hebben, kan ik beter Bard gebruiken.

Wat mogen we nog verwachten?

De ontwikkeling van chatbots zoals Bard en ChatGPT staat niet stil. Beide chatbots blijven leren en zullen slimmer worden. Toen Bard begin 2023 voor het eerst werd uitgebracht, waren er nog wat problemen met de tool. Er werd geklaagd over AI-hallucinaties. Dat is wanneer de chatbot het verkeerde antwoord geeft of een antwoord “verzint.” Dit komt omdat dit soort chatbots (ook ChatGPT) eigenlijk een soort van “auto complete” systemen zijn. In plaats van een database met bewezen feiten te doorzoeken om vragen te beantwoorden, zijn dit soort chatbots getraind in tekst en analyseren ze patronen om te bepalen wat het antwoord wordt.

Gelukkig lijkt het erop dat Bard snel leert en betrouwbaarder is geworden. Dat betekent dat we Bard, naast ChatGPT, waarschijnlijker vaker gaan gebruiken. Maar ook andere chatbots of chatervaringen zullen steeds vaker gebruikt worden. Denk aan alternatieve AI-tools of Bing AI.

Ik denk dat het pas echt interessant wordt als Bard geïntegreerd wordt met de zoekmachine van Google en de zoekresultatenpagina. Dan verwacht ik dat het gebruik heel erg toe zal nemen. Ook ben ik benieuwd naar de ontwikkeling van Bard in talen wereldwijd: hoe lang duurt het voordat de tool vlekkeloos wereldwijd antwoord kan geven?

En, ik vraag me toch af: zal Bard zich openstellen voor meer plug-ins of derde partijen om nóg slimmer te worden?

Wat denk jij als lezer? Wat staat ons te wachten?

Header afbeelding: sdx15 / Shutterstock.com