Marketing technology

Een Customer Data Platform (CDP) implementeren. Waar begin je?

0

Met een Customer Data Platform (CDP) verzamel, verenig en beheer je klantgegevens uit verschillende bronnen. Ideaal dus voor het felbegeerde 360-graden klantbeeld. Eindelijk waardevolle profielen opbouwen, diepgaande inzichten genereren en hyperpersoonlijke marketingstrategieën ontwikkelen. Maar waar begin je als je overweegt een CDP te implementeren?

Stap 1➡️ Doelen en doelstellingen

Een solide startpunt is het definiëren van de redenen achter de wens om een Customer Data Platform te implementeren. Een CDP implementeren is geen doel op zich. Ben je geïnteresseerd in verfijnde klantinzichten, het uitvoeren van gepersonaliseerde campagnes of het verbeteren van de klantenservice? Stel duidelijke doelen vast. Zo kun je gerichte beslissingen nemen met betrekking tot de benodigde functies en capaciteiten.

Stap 2 ➡️ Inventarisatie en integratie van databronnen

Welke databronnen zijn er nu? Denk aan CRM-systemen, e-commerceplatforms, socialmediakanalen en e-mailmarketingproviders (ESP). Alle systemen waar (klant)data in zit. Dat zijn er stiekem altijd meer dan je denkt. Waarschijnlijk zitten er ook systemen bij die al héél lang geleden zijn ingericht.

Zijn alle systemen er op voorbereid om samen te kunnen werken met een CDP? Een naadloze datastroom is immers de basis van een succesvolle CDP-implementatie.

Stap 3 ➡️ Selectie van een geschikt CDP

Het kiezen van het juiste Customer Data Platform is een cruciale beslissing. Er zijn diverse aanbieders beschikbaar, elk met eigen unieke kenmerken en capaciteiten. Selecteer een CDP dat aansluit bij de doelen, doelstellingen, bedrijfsbehoeften, financiële middelen en technische infrastructuur. Een paar aanbieders van CDP’s zijn:

  • Tealium: Tealium is een krachtig CDP waarmee je gegevens verzamelt, beheert en gebruikt om gepersonaliseerde ervaringen te bieden. Het richt zich op gegevensintegriteit en beveiliging.
  • BlueConic: BlueConic is gericht op de creatie van gepersonaliseerde klantprofielen. Het stelt helpt marketeers om gegevens te centraliseren en diepgaande inzichten te genereren.
  • Exponea: Exponea biedt een uitgebreid platform voor klantbetrokkenheid en automatisering, waarbij gegevens worden gebruikt om gepersonaliseerde marketingcampagnes te stimuleren en omnichannel-ervaringen te optimaliseren.
  • Lytics: Lytics richt zich op het begrijpen van klantgedrag en het voorspellen van toekomstige interacties. Lytics maakt gebruik van machine learning om aanbevelingen te doen en segmentaties te automatiseren.
  • Redpoint Global: Redpoint richt zich op gepersonaliseerde klantervaringen met geavanceerde gegevensintegratie en segmentatie. Het ondersteunt ook real-time interacties en biedt mogelijkheden voor het bouwen van gedetailleerde klantprofielen.

Stap 4 ➡️ Grondige gegevensmapping en verfijning

Vóórdat je gegevens synchroniseert met het CDP, is het essentieel om gegevensmapping uit te voeren en deze te optimaliseren. Dit omvat het standaardiseren van data-elementen, verwijderen van duplicaten en waarborgen van consistentie. Netjes afgestemde data resulteert in nauwkeurige analyses.

Dit is ook een goed moment om de datakwaliteit van elke databron nog eens goed onder de loep te nemen.

Customer Data Platform bron: Zapp2Photo / Shutterstock.com

Stap 5 ➡️ Implementatie en integratie

In samenwerking met het technische team implementeer je de CDP-software en laat je deze samenvloeien met bestaande systemen. Dit proces omvat het opzetten van gegevensstromen, instellen van trackingcodes en het uitvoeren van uitgebreide gegevensoverdrachttests.

Valideer continu of alle data binnenkomt zoals je het verwacht. Is een veld met een datum uit de database daadwerkelijk een datum of per abuis een string? En als de databron 500.000 klanten bevat, staan er dan ook 500.000 in het CDP?

Stap 6 ➡️ Veiligheid en privacy

Hoewel CDP’s opwindende mogelijkheden bieden, mogen we het belang van gegevensprivacy niet over het hoofd zien. Klanten zijn zich steeds meer bewust van hun rechten en willen duidelijkheid over hoe hun gegevens worden verzameld en gebruikt. Wees transparant over je gegevenspraktijken en zorg ervoor dat klanten controle hebben over hun persoonlijke informatie.

Het vinden van de juiste balans tussen personalisatie en privacy is van cruciaal belang. Zorg ervoor dat de nodige beveiligingsmaatregelen zijn geïmplementeerd, zoals encryptie en strikte toegangscontrole. Het CDP moet voldoen aan de geldende wet- en regelgeving op het gebied van gegevensbescherming.

Stap 7 ➡️ Training

Minstens zo belangrijk als het hebben van een CDP is het gebruik er van. Een CDP is magisch, maar het kan niet toveren. Tenminste, niet uit zichzelf. Er zijn altijd mensen nodig om er gepersonaliseerde campagnes mee te maken. Training van het team dat met het CDP zal werken, is hierin belangrijk.

Oefening baart kunst, maar zorg er wel voor dat die tijd er ook is om te kunnen oefenen. Omdat een CDP voor iedereen in het team nieuw is, kan het helpen om tijdelijk iemand in te huren die al kennis en ervaring met het CDP heeft. Om zo iedereen in korte tijd snel op weg te helpen.

Stap 8 ➡️ Continue optimalisatie

Een CDP is geen statische oplossing, maar vereist constante verfijning. Regelmatige prestatie-evaluaties en aanpassingen van strategieën garanderen een voortdurend succesvolle CDP-implementatie. Vergeet niet dat alle databronnen zichzelf ook blijven ontwikkelen.

Customer Data Platform? Neem de tijd

Met deze stappen heb je een basis voor een succesvolle implementatie van een Customer Data Platform. Houd er wel rekening mee dat de implementatie van een Customer Data Platform geen project van een week of twee is. Het kan zomaar al een jaar of langer duren voordat je bij stap 7 bent.

Dat maakt de eerste stap misschien daarom alleen al de belangrijkste stap. De implementatie van een CDP is grote investering, maar kan je ook zeker veel opleveren.