SEO

Google Search Generative Experience (SGE): de nieuwe manier van zoeken 

0

Het nadeel van generatieve AI-tools is dat het geen échte zoekmachines zijn. Ook al lijkt het misschien zo door de antwoorden die ze vlot genereren. ChatGPT is inmiddels geïntegreerd in Bing Chat. Dan kan marktleider Google toch zeker niet achterblijven? Met de Search Generative Experience (SGE) gaat Google de huidige manier van zoeken combineren met hun generatieve AI-tool: Bard. Hoe ziet de toekomst van Google eruit? Ik heb de SGE getest in Google Search Labs.

Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Omdat SGE in Google Search Labs een experiment is, is het nog niet zeker of dit ook zo exact wordt uitgerold in de toekomst.

Experimenten in de huidige SERP

Wie bezig is met zoekmachineoptimalisatie valt het ongetwijfeld op: Google experimenteert er in de Search Engine Results Page (SERP) op los. Vaak zijn de veranderingen subtiel en heb je niet direct door dat je in een experiment van Google zit. De zoekresultaten zijn nooit 100% bij iedereen hetzelfde. Het doel van deze veranderingen? Google probeert altijd het beste antwoord te geven.

De SERP is in 25 jaar veel rijker geworden. Waar Google ooit begon met 10 blauwe links zijn de verschijningsvormen van de resultaten intussen heel uiteenlopend. Afhankelijk van de zoekintentie krijg je bijvoorbeeld advertenties, video’s, carrousels, featured snippets, Maps, People Also Ask, kennisvensters, vacatures en gerelateerde zoekopdrachten te zien.

En daar blijven nieuwe mogelijkheden en varianten bijkomen. Zo zagen we de laatste tijd bijvoorbeeld ineens favicons bij de snippets. En Google is alweer bezig met de volgende stap in de vorm van de Search Generative Experience (SGE). Ook ziet de SERP in Nederland er anders uit dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten.

SERP voor de zoekopdracht ‘timothee chalamet’ in het Nederlands

SERP voor de zoekopdracht ‘timothee chalamet’ in het Nederlands

SERP voor de zoekopdracht ‘timothee chalamet’ in het Engels

SERP voor de zoekopdracht ‘timothee chalamet’ in het Engels

Google Search Labs

Deze kleinere testen en ontwikkelingen in de SERP zijn in principe voor iedereen zichtbaar zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Daarnaast zijn er nog ander meer ingrijpende experimenten waar de zoekmachinereus mee bezig is. is een aparte omgeving waar je nieuwe functies voor Google Search uitprobeert. Je kunt je aanmelden voor Search Labs om deze functies te testen.

SGE in Google Search Labs

SGE in Google Search Labs

Op dit moment kun je daar de nieuwe Search Generative Experience testen. Voorlopig is dit alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, Japan en India. Vanuit Nederland heb je een VPN-verbinding nodig om toegang te krijgen. Alle voorbeelden zijn daarom in het Engels.

Het startscherm van Google met het Search Lab logo in de vorm van een Erlenmeyer en de chatbalk 

Het startscherm van Google met het Search Lab-logo in de vorm van een Erlenmeyer en de chatbalk

Wat is de Search Generative Experience?

Googles generatieve AI-tool Bard is geen zoekmachine. In de Search Generative Experience combineert Google de mogelijkheden van Bard met het beste van Google. Het resultaat? Nóg betere en relevantere antwoorden voor meer verschillende soorten zoekopdrachten. De interactie van een chatbot gecombineerd met de resultaten van een zoekmachine. Zo goed dat je zelf niet meer verder wil zoeken in de organische resultaten in Google.

Dit AI-gedeelte staat boven de organische zoekresultaten in de SERP. Dit blok noemt Google het AI-snapshot. We gaan hiermee van een SERP naar een CHERP: Chat Engine Results Page. Een chatbot met de zoekresultaten zoals we die kennen.

SGE is nog een experiment maar we zien al een aantal vaste elementen terug. De basis van een AI-snapshot bestaat uit

  • Een samenvatting van de belangrijkste informatie over een onderwerp. Zo krijg je snel een goed overzicht van een onderwerp. Een standaard AI-snapshot bestaat uit tekst eventueel aangevuld met afbeeldingen en/of video’s.
  • Follow up vragen om meer informatie te krijgen. Naast de ruimte om zelf een vraag te stellen (‘ask a follow up’) zijn er ook 3 gerelateerde vervolgvragen om op te klikken.
  • Een overzicht van de bronnen die zijn gebruikt om de samenvatting te genereren. Zo kun je zelf de informatie controleren of verder lezen in de gebruikte bron. De manier waarop Google bronnen toont wisselt nog sterk
AI-snapshot voor de zoekopdracht ‘taylor swift’

AI-snapshot voor de zoekopdracht ‘taylor swift’

Hoe werkt het AI-snapshot in SGE?

Google toont het AI-snapshot alleen als het relevant is voor de zoekvraag. Het is een startpunt om dieper in een onderwerp te duiken, om vervolgvragen te stellen en om verrast te worden door de suggesties.

Als je het gesprek start via de follow-up-vragen, activeer je de conversational mode. Je kunt een enkele vervolgvraag stellen of echt de diepte ingaan in de vorm van een gesprek. Net als bij ChatGPT en Bard, onthoudt Google je eerdere vragen waardoor de context bewaard blijft. De organische resultaten veranderen ook bij iedere vervolgvraag zodat je zelf altijd verder kunt zoeken in Google.

Doorontwikkeling SERP-features

Is het AI-snapshot idee helemaal nieuw? Nee, met een beetje fantasie herken je in het AI-snapshot de lay-out van andere SERP-features zoals een featured snippet, het kennisvenster en de People Also Ask.

Featured snippet en People Also Ask in de SERP

Featured snippet en People Also Ask in de SERP

AI-snapshot voor dezelfde zoekvraag, de data is zelfs iets nauwkeuriger dan in de SERP

AI-snapshot voor dezelfde zoekvraag, de data is zelfs iets nauwkeuriger dan in de SERP

Mijn ervaring met de Search Generative Experience

Ik heb SGE een aantal weken getest in Search Labs. Als SEO-specialist is het heel leerzaam om direct te ervaren hoe en waarmee Google experimenteert. En om te zien hoe snel nieuwe varianten worden uitgerold om te testen.

Het verschilt per dag óf en hoeveel AI-snapshots je tegenkomt in de zoekresultaten. Sommige zoekvragen gaven mij de ene dag uitgebreide AI-samenvattingen die ik meerdere keren kon genereren. De andere dag zag ik sporadisch een AI-snapshot. De eerste periode stonden de follow up vragen er standaard bij, op sommige dagen was er geen chat of conversatie mogelijk.

Je merkt dat Google actief experimenteert met de vormgeving van het gegenereerde antwoord. De test draait voor Google om de vragen: hoe geef je overzichtelijk een goed antwoord op een zoekvraag? En hoe nodig je tegelijkertijd uit om de interactie aan te gaan?

Het is heel boeiend om een keer zo actief mee te maken. Al is het ook frustrerend dat het bijna onmogelijk is om eerdere zoekacties en –resultaten later nog eens exact na te bootsen.

Ik deed de onderstaande inzichten op.

De resultaten zijn relevanter, rijker en uitgebreider dan de SERP

Een AI-snapshot kan echt van meerwaarde zijn bij zoekvragen waar je echt de diepte in wil. Waar je in de gewone SERP zelf moet doorklikken op verschillende resultaten krijg je met het AI-snapshot in één keer een goed overzicht met veel informatie.

AI-snapshot voor de zoekvraag ‘democracy’.

AI-snapshot voor de zoekvraag ‘democracy’.

Dezelfde zoekvraag maar dan in de SERP

Dezelfde zoekvraag maar dan in de SERP

Wanneer komt er geen AI-snapshot?

Er verschijnt lang niet altijd een AI-snapshot, is mijn ervaring. Het is speculeren waar dit precies aan ligt maar ik heb 2 varianten gezien:

1. Het AI-snapshot werkt (tijdelijk) niet of is niet beschikbaar

AI werkt niet

Niet beschikbaar

2. AI is niet relevant voor een zoekvraag

Google kan de inschatting maken dat een AI-snapshot niet relevant is voor een zoekvraag. De gewone SERP blijft in dat geval goed zichtbaar. Wel is er een mogelijkheid om alsnog een AI-powered overview (AI-snapshot) te maken.

Mogelijkheid om alsnog een AI-snapshot te genereren bij een zoekopdracht

Mogelijkheid om alsnog een AI-snapshot te genereren bij een zoekopdracht

De zoekintentie maakt uit voor de zichtbaarheid van het AI-snapshot

Of Google het AI-snapshot genereert hangt vooral af van de zoekintentie en of het antwoord relevanter kan zijn dan de gewone zoekresultaten. De zoekintentie moet informatief zijn en de zoekopdracht moet het liefst een vraag zijn. Hoe langer de long tail-zoekvraag, hoe geschikter generatieve AI is. De huidige manier van zoeken in Google werkt niet echt voor dit soort zoekvragen. Je moet zelf nog verschillende resultaten bekijken en vergelijken of je krijgt niet direct het antwoord te zien.

Er zijn twee type informatieve zoekopdrachten waar SGE goed voor werkt:

1. Het antwoord moet je inspireren

Waar kan ik duurzaam kamperen in Frankrijk in de buurt van een wijngaard?

Een zoekvraag met als doel inspiratie in SGE

Een zoekvraag met als doel inspiratie in SGE

Dezelfde zoekvraag maar dan in de gewone SERP

Dezelfde zoekvraag maar dan in de gewone SERP

2. Het antwoord is een feit

Wie was de vorige president van de Verenigde Staten?

Zoekvraag met als doel een duidelijk antwoord

Zoekvraag met als doel een duidelijk antwoord

Dezelfde zoekvraag maar dan in de gewone SERP

Dezelfde zoekvraag maar dan in de gewone SERP

Google test met bronvermelding

Het grote nadeel aan ChatGPT is dat het niet laat zien op basis van welke bronnen het antwoord is gegenereerd. Je weet niet of de informatie klopt of dat het totale kolder is. Google wil graag de bronnen aan de resultaten toevoegen. Als jij Google betrouwbaar vindt, blijf je het ook gebruiken is het idee. In Bard zie je daarom sinds de laatste updates ook de bron.

In SGE heb ik een aantal varianten gezien waarmee je de bron van het AI-snapshot kunt controleren:

  • Menu: algemene toelichting over het AI-resultaat
  • De ‘bear claw’: meer algemene bronvermelding
  • Uitklapper: per alinea een verwijzing naar de bron
  • Een mouseover: per zinsdeel een toelichting met bronvermelding

1. Menu

Klik op de 3 puntjes in het menu voor een pop-up:

Klik op de 3 puntjes in het menu voor een pop-upKlik op de 3 puntjes in het menu voor een pop-up

2. De ‘bear claw’

Rechtsboven de ‘bear claw’:

En de bronnen als je de bear claw uitklaptEn de bronnen als je de bear claw uitklapt:

de bronnen als je de bear claw uitklapt

3. Uitklapper
Meerdere uitklappers bij een AI-snapshot over Wikipedia:
Meerdere uitklappers bij een AI-snapshot over WikipediaEn de bronnen als je dit uitklapt. Het is wel een herhaling van de links in de blokken aan de rechterkant.

Het is wel een herhaling van de links in de blokken aan de rechterkant

4. Een mouseover

Moeilijke termen hebben puntjes waar je met je muis over kunt hoveren:

Moeilijke termen hebben puntjes waar je met je muis over kunt hoveren

Dan verschijnt er tekst en uitleg over de term inclusief de bron:

Moeilijke termen hebben puntjes waar je met je muis over kunt hoveren

Eén zoekvraag, twee varianten van een AI-snapshot

De opbouw en de SERP-features op de zoekresultatenpagina zoals we die nu kennen, kunnen we als SEO-specialist redelijk goed inschatten. Natuurlijk veranderen de rankings dagelijks, maar je hebt als het goed is voor de belangrijkste zoekwoorden een redelijk goed beeld hoe de SERP eruitziet.

Generatieve AI kan steeds weer een antwoord formuleren. Dat is handig bij het schrijven van een tekst als je uit meerdere varianten wil kiezen. Of als je blijft schaven totdat je de perfecte formulering hebt. Maar als SEO-specialist wil je enigszins kunnen inschatten wat je kunt verwachten van de SERP zodat je hierop kunt inspelen.

SGE blijft voor dezelfde zoekvraag verschillende varianten van het AI-snapshot genereren. Bekijk hieronder twee varianten van een AI-snapshot voor dezelfde zoekvraag.

TikTok versie 1

TikTok versie 2

Het AI-snapshot wijkt af van de normale SERP

Het AI-snapshot moet het beste en meest relevante antwoord zijn. Maar als er niet één vast antwoord is, dan kan het AI-snapshot afwijken van wat je in de SERP ziet. Zoek je naar de beste true crime podcasts dan wil je geïnspireerd worden, maar ook zien welke verhalen echt de moeite waard zijn. Het lijstje in het AI-snapshot is anders dan in de SERP direct onder het AI-snapshot.

Voorbeeld AI-snapshot met daaronder de organische zoekresultaten met andere suggesties

Voorbeeld AI-snapshot met daaronder de organische zoekresultaten met andere suggesties

Nog weinig advertenties in de zoekresultaten

Advertenties staan tot nu alleen bij commerciële en transactionele zoekintenties.

Ook hier zijn weer twee varianten te zien:

1. Het AI-snapshot wordt niet automatisch gegenereerd

Hierdoor zijn de normale gesponsorde resultaten meteen zichtbaar vergelijkbaar met de huidige situatie in de SERP.

optie voor een AI-snapshot

Optie voor een AI-snapshot

2. De advertenties zie je pas als je het AI-snapshot verder uitklapt

Dat is een verandering ten opzichte van de huidige situatie waarin advertenties boven de organische resultaten staan. De producten staan per model gesorteerd en de webshops worden zichtbaar als je op een model klikt.

Voorbeeld AI-snapshot met half zichtbare advertentie

Voorbeeld AI-snapshot met half zichtbare advertentie

Uitgevouwen AI-snapshot met pop-up voor advertenties

Uitgevouwen AI-snapshot met pop-up voor advertenties

Overbodige informatie in het AI-snapshot

Eén van de redenen waarom featured snippets zo goed werken, is dat ze kort en bondig antwoord geven op een vraag. Geen overbodige informatie maar precies wat je wilt weten. Generatieve AI geeft uitgebreid antwoord. Maar is dat wel zo handig?

Ben je benieuwd wat het laatste album van Beyoncé is? Dan kan dat antwoord kort en bondig zijn: namelijk Renaissance. Het AI-snapshot vertelt je direct meer over de releasedatum, het aantal nummers en een aantal weetjes over dit album. Maar sluit dit aan bij de zoekintentie als je alleen op zoek bent naar de titel?

AI-snapshot op zoekvraag wat het laatste album van Beyoncé is in de SGE

AI-snapshot op zoekvraag wat het laatste album van Beyoncé is in de SGE

Misschien is het antwoord in de SERP wel veel duidelijker. Het antwoord is direct op meerdere plaatsen zichtbaar: in de featured snippet én bovenaan in het kennisvenster aan de rechterkant.

De SERP voor dezelfde zoekvraag

De SERP voor dezelfde zoekvraag

Snelheid om een AI-snapshot te genereren

De huidige zoekresultaten worden in een oogwenk geladen. Met de SGE duurt het even voordat het AI-snapshot zichtbaar is. Nu is dit verschijnsel nog zo nieuw dat je hier graag op wilt wachten. Je ziet bovendien dat er iets gaande is met een animatie van een laadbalk die per zoekopdracht van kleur verandert.

Laadbalk wanneer Google het AI-snapshot genereert

Laadbalk wanneer Google het AI-snapshot genereert

Maar wat als dit (te) lang blijft duren? Haak je dan af? Scrol je dan naar beneden naar de organische zoekresultaten? Of zet je zoektocht verder in een andere zoekmachine of generatieve AI-tool? Kan Google dit in de toekomst nog verder optimaliseren?

Wie bekend is met het verbeteren van de performance van websites weet dat elke seconde telt om je bezoeker vast te houden. Ik merk dat het genereren steeds sneller gaat in dit experiment. Voor sommige zoekvragen is het AI-snapshot direct zichtbaar.

Géén AI-snapshot, wel chatten met Google

Google test ook nog met een andere meer subtiele variant van generatieve AI. Geen AI-snapshot dit keer, maar een kleine button met ‘converse’ om een gesprek aan te gaan. Deze variant wordt vooral bij recepten getoond.

Deze chatbox is eigenlijk een omgekeerde variant van wat we eerder zagen. De antwoorden die we ook in de SERP zagen zitten nu ín de chat verwerkt.

De SERP voor de zoekvraag met onder de zoekbalk de ’converse’ button om een gesprek te beginnen

De SERP voor de zoekvraag met onder de zoekbalk de ’converse’ button om een gesprek te beginnen

De nieuwe chatomgeving met de organische resultaten en mogelijkheid tot het stellen van vervolgvragen

De nieuwe chatomgeving met de organische resultaten en mogelijkheid tot het stellen van vervolgvragen

Van SERP naar CHERP

Het is nog niet bekend wanneer Search Generative Experience officieel uitgerold wordt. Google Search Labs is een goede manier om een idee te krijgen wat Google in de toekomst kan gaan brengen en om hier alvast zelf mee te oefenen. Iedere dag zijn er weer nieuwe dingen te ontdekken.

SGE is een veelbelovende nieuwe functie die SERP verder kan verrijken. Het is nog te vroeg om te zeggen wat de impact ervan op SEO is. Dit experiment laat wel zien dat de zoekresultaten blijven evolueren. De CHERP kán zeker de nieuwe SERP worden mits de resultaten snel, goed en relevant gegenereerd worden.

Zoals Google het ook zelf zegt: ‘Generative AI is experimental. Info quality may vary’.