Online marketing

Hoe klinkt mijn bedrijf? Het belang van audio-branding

0

In een wereld vol visuele prikkels en digitale interacties vechten merken om onze aandacht. In die strijd is er een krachtige en vaak over het hoofd geziene dimensie van merkidentiteit: geluid. Audio-branding (of sonic branding) wordt steeds belangrijker. Maar hoe weet je welk geluid bij jouw merk past? Spreekt je chatbot met een mannelijke, een vrouwelijke of een neutrale stem? Audio-branding is niet te missen. Iedere marketeer zou zich moeten afvragen: hoe klinkt mijn bedrijf?

Iconisch

Een van de vroegste en meest iconische voorbeelden van audio-branding is de “Intel Inside” jingle die in 1994 werd geïntroduceerd door het technologiebedrijf Intel. Deze korte deun werd snel herkenbaar en geassocieerd met het merk Intel en zijn producten. Een ander voorbeeld is de Nokia-tune. Deze beltoon werd oorspronkelijk gecomponeerd in 1992 en werd het officiële ringtonegeluid voor Nokia-telefoons. En wat te denken van het schitterende openingsakkoord van een Apple. Dat is nog eens binnenkomen met een dreun.

Naast deze iconische voorbeelden hebben veel merken audio-branding geadopteerd om een herkenbaar en emotioneel element aan hun merk toe te voegen. Maar het valt op dat het vooral grote bedrijven zijn en dat veel bedrijven er nog nauwelijks over hebben nagedacht. Ieder bedrijf heeft een logo, maar ik kom nog genoeg marketeers tegen die zich nog nooit de vraag hebben gesteld: hoe klinkt mijn bedrijf?

Met de opkomst van digitale media en technologie is audio-branding steeds belangrijker geworden, vooral in advertenties, podcasts, mobiele apps en andere audio- en visueel beperkte contexten waar merkherkenning en -associatie cruciaal zijn.

Ik durf te beweren dat het net zo belangrijk is voor de herkenning als een logo. Het is een noodzakelijk element in de huisstijl.

Wat is het precies?

Audio branding omvat verschillende aspecten, waaronder:

  1. Jingles en soundtracks
    Dit zijn specifieke deuntjes, melodieën of muzikale stukken die exclusief zijn ontworpen voor een merk. Ze kunnen worden gebruikt in reclames, intro’s van video’s, telefoonmenu’s en andere merkgerelateerde audio-ervaringen. Dat kan heel simpel zijn, denk aan de drie nootjes aan het einde van de bol.com-reclame. Onwillekeurig denk je: bol-punt-com.
  2. Geluidseffecten
    Sommige merken creëren unieke geluidseffecten of geluidssignalen die worden geassocieerd met hun producten of diensten. Denk aan het eerder genoemde opstartgeluid van een Apple-computer of het ‘ping’ -geluid van een chatbericht op Facebook.
  3. Stemmen
    De stem die wordt gebruikt in advertenties of interactieve systemen kan een belangrijk onderdeel zijn van audio-branding. Bijvoorbeeld de herkenbare stem van de Nederlandse Spoorwegen (NS): beste reizigers. Dit gaat natuurlijk ook over de stem van je chatbot.

Het doel van audio-branding is dus om merkherkenning en merkassociaties op te bouwen. Wanneer mensen een specifiek geluid horen dat is gekoppeld aan een merk, moeten ze onmiddellijk dat merk herkennen en de positieve associaties ervaren die het merk probeert over te brengen. Dit kan helpen om de merkloyaliteit te vergroten en een blijvende indruk achter te laten bij consumenten.

Audio bron: ViDI Studio /Shutterstock.com

Hoe klinkt mijn bedrijf?

De grote vraag is natuurlijk: hoe kom je erachter welk geluid bij jouw merk past? De populaire podcast Twenty Thousand Hertz maakte een aflevering over de productie van het soundlogo van McDonald’s: I’m lovin’it. Het is een prima case study voor wie wil uitvinden hoe je aan de slag gaat met audio-branding. Zeker een aanrader om deze praktijkcasus te luisteren.

Uit de podcast blijken een paar praktische tips die je gaan helpen bij het matchen van geluid en jouw merk en de vraag te beantwoorden: hoe klinkt mijn bedrijf?

Stap 1: begrijp je merkidentiteit

Het spreekt voor zich dat je voordat je begint met het creëren van geluiden voor je merk, het essentieel is om een diep begrip te hebben van je merkidentiteit. Wat zijn de kernwaarden, missie en visie van je bedrijf? Wie is je doelgroep? Je vraagt een ontwerpstudio ook niet om een willekeurig logo.

Stap 2: definieer je doelstellingen

Bepaal welke doelen je wil bereiken met je audio-branding. Wil je merkherkenning vergroten, emoties oproepen, of een specifieke boodschap communiceren? Zorg ervoor dat je doelstellingen meetbaar en haalbaar zijn. Dus als je in je merkidentiteit concludeert dat je een rustig en betrouwbaar bedrijf bent, ga jezelf dan niet de doelstelling opleggen om spannend of exotisch over te komen.

Stap 3: analyseer je concurrentie

Onderzoek de audio-branding van je concurrenten om te begrijpen wat er al op de markt is en hoe je je kunt onderscheiden. Dit helpt je om unieke en opvallende geluiden te creëren. Ook dit is niet anders dan hoe je een nieuwe huisstijl ontwerpt. Als de concurrentie groen gebruikt, kies jij een andere kleur. Houd je concurrenten in de gaten.

Stap 4: werk samen met professionals

Het is aan te raden om samen te werken met professionals op het gebied van geluidsontwerp en audio-branding. Zij hebben de expertise om geluiden te creëren die passen bij je merk en je doelgroep aanspreken. Jij hebt verstand van jouw merkidentiteit en hebt de doelen gesteld. Die professionals moet je dus op basis van bovenstaande goed briefen wat je wil, waar het geluid voor gebruikt wordt en binnen welke context het gebruikt wordt. Zelf gaan hobbyen op basis van wat ‘sounds’ die je op internet vindt, leidt nooit tot goede resultaten.

Stap 5: test en verfijn

Test je merkgeluid bij je doelgroep en verzamel feedback. Pas indien nodig aan op basis van de reacties en feedback. Het is belangrijk dat het geluid aansluit bij de verwachtingen en emoties van je doelgroep. Test ook of het geluid of de jingle het effect heeft dat je bij stap twee hebt gedefinieerd.

Stap 6: meet de impact

Nadat je het testtraject en het implementatietraject hebt doorlopen, is het verstandig om de effecten regelmatig te evalueren en zo nodig jouw audio-branding aan te passen.

Een uniek geluid voor elk merk

Audiobranding is een cruciaal, vaak over het hoofd gezien aspect van merkidentiteit in een wereld vol visuele prikkels. Bovenstaand stappenplan geeft een basis om met dit belangrijke brandingaspect aan de slag te gaan. Met diep inzicht en samenwerking met professionals kan elk merk een uniek geluid ontwikkelen en implementeren, vergelijkbaar met een logo voor een blijvende merkimpact.