Contentmarketing

Meer conversie? Gebruik deze Cialdini-checklist [+ voorbeelden]

0

Heb je een website met veel maandelijkse bezoekers, maar verkoop je weinig? Dan is de kans groot dat de website niet optimaal is gericht voor conversie.

Gelukkig ben je niet de enige, want het gemiddelde conversiepercentage van websites is slechts 2,35%. Met behulp van de 7 beïnvloedingsprincipes van Cialdini kun jij je conversiepercentage verhogen.

Uhh, wie is Cialdini..?

Robert Cialdini is een Amerikaanse psycholoog en hoogleraar in de psychologie. Hij is vooral bekend om zijn werk op het gebied van beïnvloeding en overtuiging. Zijn werk heeft geleid tot de zeven beïnvloedingsprincipes. Deze principes zijn:

  1. Autoriteit
  2. Schaarste
  3. Sociale bewijskracht
  4. Eenheid
  5. Commitment & Consistentie
  6. Sympathie
  7. Wederkerigheid

Checklist van de 7 beïnvloedingsprincipes van Cialdini

Ik heb een checklist samengesteld om de conversie van je websitebezoekers te verhogen. Het is belangrijk om op te merken dat deze methoden eerlijk moeten worden toegepast, zonder de principes te misbruiken. Gebruik ze alleen als ze oprecht van toepassing zijn.

De checklist bestaat uit 7 principes, elk voorzien van praktische voorbeelden over hoe je deze principes kunt toepassen op je website of in je webshop. Voordat je de checklist implementeert, is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wat je doel is. Wil je bijvoorbeeld meer verkopen of meer leads? Richt je met deze principes op dit doel.

1. Autoriteit: straal expertise uit

Het principe ‘autoriteit’ geeft aan dat mensen eerder luisteren naar experts op dat gebied. Daarom is het belangrijk om op je website of webshop te laten zien dat je een expert bent en dus autoriteit hebt. Hieronder deel ik een aantal toepasbare voorbeelden.

1.1 Schrijf informatieve blogs

Als je informatieve blogs schrijft, laat je zien dat je veel weet over je vakgebied. Waarom dit belangrijk is? Omdat mensen graag zakendoen met experts. Als je nuttige en interessante informatie deelt in je blogs, verhoog je het vertrouwen van je bezoekers. Ze zullen zien dat je verstand van zaken hebt en dat je bereid bent om je kennis te delen. Hierdoor zullen ze je producten of diensten eerder vertrouwen en overwegen.

1.2 Creëer een ‘over ons’-pagina

Een ‘over ons’-pagina is het visitekaartje van je website. Door foto’s van jezelf en je personeel te tonen en functies toe te voegen, geef je een gezicht aan je bedrijf. Mensen doen graag zaken met mensen en dit geeft je bedrijf een menselijk en geloofwaardig karakter. Als mensen zien wie er achter de website zit en welke rollen ze vervullen, voelen ze zich meer op hun gemak en vertrouwen ze je bedrijf sneller.

1.3 Gebruik keurmerken en certificaten

Keurmerken en certificaten zijn het bewijs dat je bedrijf aan bepaalde normen of kwaliteitseisen voldoet. Ze laten zien dat je serieus bent over wat je doet en dat je aan bepaalde normen voldoet. Dit kan een gevoel van veiligheid en vertrouwen creëren bij bezoekers. Ze zullen weten dat je producten of diensten aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoen en dat ze met vertrouwen kunnen kopen. Voorbeelden van keurmerken zijn:

sunweb keurmerken, een van de Cialdini-principes.

2. Schaarste: verleid bezoekers met schaarste

Het principe schaarste betekent dat mensen vaak meer geïnteresseerd zijn en sneller handelen als ze het gevoel hebben dat er een beperkte beschikbaarheid is. Het draait allemaal om het creëren van een gevoel van urgentie en exclusiviteit om bezoekers te verleiden sneller tot aankoop over te gaan. Hieronder vertel ik hoe je dit kan toepassen.

2.1 Gebruik pre-orders

Het aanbieden van pre-orders is een slimme manier om exclusiviteit te benadrukken. Het laat bezoekers weten dat ze iets eerder kunnen krijgen dan anderen. Dit kan de nieuwsgierigheid van mensen wekken en hen aanmoedigen om vroeg te kopen omdat ze het gevoel hebben dat ze iets speciaals in handen hebben. Het creëert een gevoel van schaarste, zelfs als het product nog niet beschikbaar is.

Het creëren van schaarste met pre-orders.

2.2 Bied dagelijkse deals aan

Dagelijkse deals benadrukken de urgentie van aankopen. Mensen weten dat de aanbieding maar een beperkte tijd geldig is, dus dit kan hen aanmoedigen om snel te handelen. Ze willen geen korting mislopen of de kans op een goede aanbieding missen. Het gevoel van schaarste zorgt ervoor dat ze sneller beslissen.

Dagelijkse deals aanbieden.

2.3 Presenteer limited editions

Het aanbieden van limited editions maakt mensen enthousiast, omdat ze weten dat er maar een beperkte hoeveelheid beschikbaar is. Dit kan de vraag doen toenemen omdat mensen willen profiteren van iets unieks. Ze willen de kans niet missen om een speciaal item te bemachtigen voordat het op is.

2.4 Toon de beschikbare voorraad

Het tonen van beschikbare voorraad op productpagina’s kan schaarste simuleren. Als mensen zien dat er maar een beperkt aantal artikelen op voorraad is, kan dit ze aanmoedigen om snel te kopen. Ze willen namelijk niet het risico lopen dat het product uitverkocht raakt voordat ze de kans hebben om het te kopen.

Toon de beschikbare voorraad op je website om schaarste te creëren.

2.5 Voeg een tijdslimiet toe aan het bestelproces

Een tijdslimiet toevoegen aan het bestelproces versnelt de beslissing. Als mensen weten dat ze maar een beperkte tijd hebben om hun aankoop af te ronden, kan dat ze aanmoedigen om sneller te handelen. Het gevoel van urgentie kan leiden tot een hogere conversie en meer verkoop.

Hieronder zie je hoe Zalando Lounge dit inzet. Als je een product in je winkelwagen stopt, begint de timer te lopen. Je hebt dan in totaal 20 minuten om het product te kopen.

De tijdslimiet voor het doen van een aankoop bij Zalando.

3. Sociale bewijskracht: laat vergelijkbaar gedrag zien

Sociale bewijskracht is een overtuigingsprincipe dat draait om het idee dat mensen de neiging hebben om vergelijkbaar gedrag te vertonen. Als ze anderen een bepaald gedrag zien vertonen, zoals het kopen van een product of het nemen van een bepaalde beslissing, zijn ze eerder geneigd om dat gedrag na te doen. Hieronder deel ik voorbeelden van hoe je dit kan toepassen.

3.1 Plaats reviews en beoordelingen

Het plaatsen van reviews van tevreden klanten is een sterke manier om sociale bewijskracht te creëren. Als andere mensen positieve feedback over je producten of diensten delen, zien nieuwe bezoekers dat anderen tevreden zijn en vertrouwen hebben in wat je aanbiedt. Het kan hen overtuigen om ook een aankoop te doen omdat ze weten dat anderen goede ervaringen hebben gehad.

Plaats reviews en beoordelingen voor sociale bewijskracht.

3.2 Communiceer statistieken en cijfers

Het communiceren van statistieken en cijfers over tevreden klanten versterkt de sociale bewijskracht. Als je bijvoorbeeld aangeeft dat een groot percentage van je klanten tevreden is of hoge cijfers geeft voor je producten of diensten, laat je zien dat velen vergelijkbaar gedrag vertonen door tevreden klanten te zijn. Dit kan het vertrouwen van nieuwe bezoekers vergroten omdat ze weten dat anderen positieve ervaringen hebben gehad.

Cialdini principe sociale bewijskracht: communiceer statistieken en cijfers

4. Eenheid: creëer een gevoel van gemeenschap

Het creëren van een groepsgevoel onder bezoekers is een sterke strategie. Hiermee kun je de betrokkenheid verhogen en een positieve sfeer creëren op je website. Het gaat erom dat je bezoekers het gevoel geeft dat ze deel uitmaken van een grotere groep met vergelijkbare interesses en doelen. Hieronder deel ik hoe je dit op jouw website of webshop kunt toepassen.

4.1 Gebruik taal die past bij jouw doelgroep

Het gebruik van taal die aansluit bij je doelgroep en hun interesses is belangrijk om een gevoel van eenheid te creëren. Als je praat zoals je bezoekers praten en content deelt die hen interesseert, voelen ze zich begrepen en verbonden met je website. Het versterkt het idee dat je deel uitmaakt van hun groep en dat je weet wat belangrijk voor hen is. Het creëert een gevoel van verbondenheid.

Joël Beukers speelt hier slim op in, want zijn doelgroep bestaat voornamelijk uit jongeren die naar de sportschool gaan. Door zich in hun taal uit te drukken en hen aan te spreken als ‘groei-maat’, stimuleert hij het gevoel van eenheid. Dit zal uiteindelijk resulteren in een grotere mate van loyaliteit.

Voorbeeld van eenheid van Joel Beukers, een van de Cialdini-principes.

4.2 Moedig bezoekers aan voor co-creatie

Bezoekers betrekken bij de ontwikkeling van een product, ook wel co-creatie genoemd, versterkt het gevoel van gemeenschap en eigenaarschap. Als mensen het gevoel hebben dat ze een rol hebben in de ontwikkeling van een product of dienst, voelen ze zich meer betrokken en verbonden. Het creëert een gevoel van samenwerking en dat je samen iets moois aan het maken bent.

voorbeeld van co-creatie met je klant.

5. Commitment & Consistentie: versterk de verbondenheid

Het principe van ‘commitment & consistentie’ draait om het versterken van de band tussen bezoekers en je webshop door ervoor te zorgen dat ze vasthouden aan een bepaalde actie of keuze. Mensen hebben de neiging om consistent te zijn met hun eerdere gedrag en toezeggingen. Hieronder zie je hoe je dit kan implementeren.

5.1 Bied een verlanglijstje aan

Het aanbieden van een verlanglijstje is een slimme manier om dit principe toe te passen. Bezoekers kunnen producten toevoegen aan hun lijst, wat een eerste toezegging is om deze producten te overwegen. Dit creëert een gevoel van verbondenheid met je webshop omdat ze hebben toegezegd producten te kiezen waarin ze geïnteresseerd zijn. Dit kan hen aanmoedigen om later terug te komen en hun eerste keuze om te zetten in aankopen.

5.2 Splits de klantgegevens in het bestelproces

Door het bestelproces in meerdere stappen te verdelen, moedig je bezoekers aan om consequent te zijn met hun eerste beslissing om door te gaan. Dit versterkt hun inzet om het aankoopproces te voltooien, omdat ze stap voor stap doorgaan, waardoor ze minder snel afhaken.

Coolblue gebruikt dit. Ook gebruiken ze een tijdlijn met de stappen die de bezoeker moet doorlopen.

Voorbeeld van Commitment & Consistentie van Coolblue.

5.3 Toon gerelateerde producten

Als bezoekers al ‘ja’ hebben gezegd tegen het bestelproces door een bepaald product aan hun winkelwagentje toe te voegen, zijn ze al betrokken bij de aankoopbeslissing. Op dat moment willen ze consistent blijven met hun eerste keuze en eerder gerelateerde producten overwegen om hun aankoop af te ronden.

Gerelateerde producten, een van de Cialdini-principes.

5.4 Bied een nieuwsbrief aan

Het aanbieden van een nieuwsbrief met een aantrekkelijke naam zoals bijvoorbeeld ‘exclusieve aanbiedingen’ of ‘geheime deals’ speelt in op het principe van betrokkenheid en consistentie. Als het geen creatieve naam heeft, trekt het niet de aandacht van bezoekers. Als bezoekers zich aanmelden, ‘verplichten’ ze zich om speciale aanbiedingen en informatie te ontvangen. Dit versterkt hun betrokkenheid bij je webshop omdat ze consequent zijn in hun belofte om op de hoogte te worden gebracht van exclusieve aanbiedingen.

nieuwsbrief, een van de Cialdini-principes.

6. Sympathie: wek sympathie op

Dit principe draait om het opwekken van positieve gevoelens en een gevoel van goodwill bij je bezoekers. Mensen hebben de neiging om ‘ja’ te zeggen tegen mensen of merken waar ze sympathie voor voelen. Hieronder vind je de voorbeelden die je kan toepassen om sympathie op te wekken.

6.1 Geef de bezoekers complimentjes

Het is belangrijk om bezoekers te complimenteren in de klantreis om goodwill te creëren. Hierbij hoef je niet te moeilijk te denken. Je kunt het namelijk al doen door groene vinkjes toe te voegen in de checkout. Zo geef je bezoekers het gevoel dat ze op de goede weg zijn. Ook hier kun je creatief in zijn.

positieve feedback

6.2 Gebruik afbeeldingen

Het gebruik van afbeeldingen waarmee bezoekers zich kunnen identificeren, zoals foto’s van mensen die op hen lijken of situaties die lijken op hun eigen leven, wekt sympathie op. Dit creëert een gevoel van herkenning en verbondenheid. Bezoekers voelen zich meer op hun gemak op de webshop en ontwikkelen positieve gevoelens omdat ze zich kunnen herkennen in de afbeelding.

sympathie

7. Wederkerigheid: geef bezoekers het gevoel dat zij wat terug moeten doen

Het principe van wederkerigheid draait om het idee dat mensen geneigd zijn iets terug te geven als ze iets hebben ontvangen. In de context van een website of webshop gaat het erom bezoekers het gevoel te geven dat ze iets van waarde hebben ontvangen en dat ze geneigd zullen zijn op een bepaalde manier te reageren of iets terug te doen. Hieronder vind je voorbeelden van hoe je dit kan implementeren.

7.1 Bied een uitgebreide FAQ-pagina aan

Door een uitgebreide FAQ-pagina aan te bieden, geef je bezoekers waardevolle informatie om hun vragen en zorgen op te lossen. Dit is een vorm van wederkerigheid omdat je hen helpt zonder er direct iets voor terug te vragen. Bezoekers kunnen deze informatie waarderen en ontwikkelen positieve gevoelens ten opzichte van je webshop of website.

7.2 Bied een chatfunctie aan

Door een chatfunctie aan te bieden voor directe ondersteuning laat je zien dat je beschikbaar bent om vragen en problemen op te lossen. Dit kan bezoekers helpen en hen een gevoel van waardering geven omdat je actief bent in het bieden van hulp. Ze kunnen dit zien als wederkerigheid en positief reageren op je inzet.

7.3 Zorg voor een goede klantenservice-ervaring

Een goede klantenservice is essentieel. Als je klanten met respect behandelt, snel reageert op hun behoeften en zorgen en hen helpt met eventuele problemen, zullen ze je waarderen. Dit kan hen aanmoedigen om iets terug te doen, zoals het schrijven van positieve recensies of het aanbevelen van je winkel aan anderen.

7.4 Verras bestaande klanten met speciale aanbiedingen

Bestaande klanten verrassen met speciale aanbiedingen laat zien dat je hun loyaliteit waardeert. Dit kan een gevoel van wederkerigheid creëren, omdat klanten het gevoel hebben dat ze iets terugkrijgen voor hun eerdere aankopen. Ze zullen je webshop of website blijven steunen en zo eerder geneigd zijn om terug te komen.

Adidas heeft bijvoorbeeld op mijn verjaardag een e-mail gestuurd met een speciale aanbieding.

Aanbieding voor vaste klanten van Adidas, een van de Cialdini-principes.

7.5 Geef een klein geschenkje bij aankopen

Een klein cadeautje geven bij een aankoop is een andere manier om wederkerigheid aan te moedigen. Het laat zien dat je de aankoop waardeert en er iets extra’s voor teruggeeft. Klanten kunnen dit gebaar waarderen en positieve gevoelens ontwikkelen voor het bedrijf. Je kunt dit doen met een handgeschreven kaartje om de klant te bedanken.

7.6 Een e-book gratis weggeven

Wanneer je een gratis e-book aanbiedt, geef je bezoekers toegang tot nuttige informatie of inhoud zonder directe kosten voor hen. Dit creëert een gevoel van wederkerigheid, omdat mensen vaak de neiging hebben om iets terug te doen als ze iets hebben ontvangen.

Succes met het implementeren!

Nu weet je hoe je de 7 beïnvloedingsprincipes van Cialdini kunt gebruiken om conversies in je webshop of website te verhogen. Het is belangrijk om te onthouden dat deze principes niet alleen gaan over het verhogen van conversies, maar ook over het verhogen van de gebruiksvriendelijkheid.