Innovatie

Nieuw: bouw met GPTs je eigen versie van ChatGPT

0

Stel je voor…een versie van ChatGPT die je tijdens je maandelijkse spelletjesavond elk bord- of kaartspel kan uitleggen. Of een variant die je op zaterdag-wasdag al je vragen kunt stellen over vlekken in je kleding of de instellingen van je wasmachine. Met GPTs bouw je binnenkort je eigen versie van ChatGPT, die jou helpt bij specifieke taken of doelen. In je werk óf privé.

Een klein jaar na de lancering van ChatGPT, organiseerde OpenAI op maandag 6 november 2023 hun eerste developerscongres in San Francisco: OpenAI Devday. Hier kondigden ze de nieuwste updates aan, waaronder: GPTs.

Met GPTs zijn de gebeden van (inmiddels 100 miljoen wekelijkse) ChatGPT-gebruikers om het model aan te kunnen passen aan hoe zij de tool willen gebruiken, verhoord. Sinds kort kon je met custom instructions al aangeven hoe ChatGPT moest antwoorden, maar nu kun je met GPTs je eigen op maat gemaakte versie van de tool bouwen en voeren met eigen documenten.

Let op: ChatGPT Plus- en Enterprise-gebruikers kunnen al met GPTs experimenteren via chat.openai.com/create. Maar het is de bedoeling dat deze feature voor meer gebruikers beschikbaar wordt.

Je eigen GPT, zonder te coderen

Met GPTs creëer je een antwoordmachine met specifieke kennis, om te gebruiken voor bepaalde taken of een specifiek doel. En het mooie is: daar is geen codeer-kennis voor nodig. Volgens OpenAI is het een kwestie van instructies en kennis geven en kiezen wat jouw variant kan doen. Zoals zoeken op internet, afbeeldingen maken of gegevens analyseren. En dat allemaal in luttele minuten.

Denk aan een variant die allerlei bord- en kaartspellen kan uitleggen of een ‘technische adviseur’ die je helpt bij het installeren van een printer of andere vragen over je apparaten. En wat dacht je van een ‘schrijf-coach’ die je feedback geeft op je teksten om zo je schrijfskills te verbeteren? Zelf fantaseer ik al over een variant waarin ik vragen kan stellen over de inhoud van alle 15.000 artikelen op Frankwatching.

GPTs en de community

Wie een GPT bouwt kan deze ook toegang geven tot externe API’s of plug-ins om externe gegevens te kunnen integreren in de tool of om te communiceren met de buitenwereld. Zo kun je bijvoorbeeld een database met reisaanbiedingen integreren of een e-mailinbox verbinden.

Het mooie is dat GPTs ook gedeeld kunnen worden met andere gebruikers. Later in november wordt dan ook de GPT Store gelanceerd, een winkel waar eigen creaties van geverifieerde bouwers aangeboden worden. Een soort App Store / Google Play, maar dan voor allerlei varianten van ChatGPT. Het is de bedoeling dat bouwers van de ‘nuttigste en meest gebruikte GPTs’ daar binnenkort ook voor betaald worden.

Daarnaast zijn de nodige veiligheidsmaatregelen genomen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat gebruikers schadelijke GPTs delen. Chats met GPTs worden bovendien niet gedeeld met de bouwers.

💡 En het leuke is: het is helemaal niet zo ingewikkeld! In dit artikel lees je hoe je in een paar minuten je eigen GPT bouwt.

Nieuwsgierig geworden? In de keynote van OpenAI’s CEO Sam Altman geeft hij (vanaf 25:50) een demonstratie hoe je een GPT bouwt.

Accepteer cookies