Content

Custom instructions van ChatGPT: wat zijn het & hoe zet je ze in?

0

Custom instructions is een functie van ChatGPT die je in staat stelt om specifieke instructies te geven om de uitvoer te beïnvloeden. Deze instructies kunnen worden gegeven in de vorm van een aanvullende instelling. Ze kunnen variëren van het instellen van de toon van de uitvoer tot het geven van specifieke richtlijnen over hoe ChatGPT moet reageren.

Custom instructions: krijg betere antwoorden van ChatGPT

Bob van Duuren gaat in zijn nieuwste boek ‘Geavanceerd ChatGPT‘ (affiliate) een stuk dieper in op wat je met ChatGPT kan. Hij bespreekt onder andere alle instellingen en de bèta-functionaliteiten. Waar mijn hart echt sneller van gaat kloppen zijn de custom instructions, omdat het een hulpmiddel is om nog betere antwoorden van ChatGPT te krijgen. Wat kun je met de custom instructions?

Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Toon – Je kunt de toon van ChatGPT instellen. Geef bijvoorbeeld instructies, zoals: ‘Je bent een communicatieprofessional. Je gebruikt duidelijke en begrijpelijke taal en gebruikt geen jargon.’
  • Specifieke gedragsinstructies – Je kunt ChatGPT specifieke instructies geven over hoe te reageren. Bijvoorbeeld: ‘Je bent ChatGPT, een AI-taalmodel. Als je een vraag krijgt over gevoelige onderwerpen, geef je altijd een neutraal en feitelijk antwoord.
  • RollenspelJe kunt ChatGPT een specifieke rol laten spelen. Bijvoorbeeld: ‘ Je bent ChatGPT, een AI-taalmodel. In deze conversatie speel je de rol van een online marketeer die gespecialiseerd is in SEO.’

Deze instructies helpen je om de uitvoer van ChatGPT beter af te stemmen op de verwachtingen en behoeften van jou als gebruiker.

Lengte van de instructie

De totale lengte van de conversatiegeschiedenis, inclusief de instructies, kan een bepaalde limiet overschrijden. Voor GPT-3 is deze limiet bijvoorbeeld 4096 tokens. Een token kan zo kort zijn als een teken of zo lang als een woord. Dus als je veel of zeer gedetailleerde instructies geeft, kan dit de hoeveelheid ruimte die beschikbaar is voor de rest van de conversatie verminderen. Het geven van specifieke instructies kan dus slim zijn, maar het geven van te veel instructies kan ChatGPT beperken en de kwaliteit van de uitvoer verminderen. Balance is key: het is het beste om de instructies beknopt en duidelijk te houden.

Hoe stel je custom instructions in?

  1. Open de instellingen van ChatGPT door linksonder in het browservenster op je gebruikersnaam te klikken en ‘Settings & Beta’ te kiezen.
  2. Klik op ‘Beta features’.
  3. Schakel custom instructions in. Dit doe je eenmalig, totdat je de functionaliteit hier weer uitschakelt.

Instellingenvenster van ChatGPT

Wil je een custom instruction in ChatGPT vastleggen en eventueel in een nieuwe conversatie gebruiken, dan klik je linksonder in het browservenster wederom op je gebruikersnaam en selecteer je custom instructions, dat nu aan het menu is toegevoegd. Het venster custom instructions verschijnt.

In het bovenste vak vertel je iets over jezelf. Ook hier geldt weer: wees als het kan specifiek. Hoe meer ChatGPT van jou (of je persona) weet, des te beter zal het antwoord aansluiten op waar je naar op zoek bent. In het onderste vak leg je uit hoe je wil dat ChatGPT reageert. Er geldt een maximum van 1500 tekens per vak.

Venster voor custom instructions in ChatGPTZorg dat de optie ‘Enable for new chats’ is ingeschakeld als je deze instructies in nieuwe chats wil toepassen en klik op ‘Save’. Dat is alles, je kan custom instructions nu in alle beschikbare modellen van ChatGPT gebruiken.

Wat wel jammer is, is dat je maar een custom instruction kan vastleggen. Wil je een andere instructie vastleggen, dan moet je de eerder gedefinieerde instructie overschrijven. Ik hoop dat OpenAI dit in de toekomst gaat uitbreiden met de mogelijkheid om meerdere instructies vast te leggen en op te slaan. Dat is een must als je meerdere doelgroepen bedient.

Experttip: ChatGPT als prompt engineer

Custom instructions in ChatGPT bieden interessante mogelijkheden. Een daarvan is om ChatGPT te instrueren om – onder bepaalde condities- een prompt volgens bepaalde regels te herschrijven. Op die manier heb je zonder veel moeite iedere keer een perfecte prompt tot je beschikking. En door de regels zelf nauwkeurig te bepalen, kun je op die manier de herschreven prompts volledig op jouw wensen en eisen laten aansluiten. En de techniek is verrassend eenvoudig. Zorg dat het venster ‘custom instructions’ is geopend (zie hierboven welk vak moet verschijnen) en voer in het bovenste vak de volgende tekst in:

“Ik ben een prompt engineer. Mijn werk vereist dat ik perfecte prompts gebruik en schrijf.”

In het onderste vak voer je de volgende tekst in:

“Als ik een prompt invoer die voorafgaat door de tekst “Herschrijf:” wil ik dat je deze eerst analyseert en herschrijft volgens de regels hieronder. Vervolgens geef je als antwoord enkel je herschreven prompt, met uitleg wat je hebt verbeterd. Als ik antwoord met “Voer uit” dan kun je de herschreven prompt uitvoeren. De regels zijn:

  • De nieuwe prompt moet een expertrol benoemen
  • De nieuwe prompt moet de vraagstelling gedetailleerd weergeven
  • De nieuwe prompt moet een gedetailleerde opdracht bevatten
  • De nieuwe prompt moet geoptimaliseerd en volledig duidelijk zijn voor ChatGPT

Let op! Wordt een prompt niet door de tekst “Herschrijf:” voorafgegaan, dan kun je bovenstaande overslaan en de prompt direct en zonder aanpassingen uitvoeren.”

Je kunt de tekst in het onderste vak nog verder verfijnen, of er aanvullende specialisatie(s) aan toevoegen afhankelijk van het niveau dat je in je prompts wil meegeven. Voor algemeen gebruik kom je met de instructies hierboven een heel eind. Klik dus op ‘Save’.

Custom instructions is dus een handig hulpmiddel om de antwoorden die je van ChatGPT krijgt beter te laten aansluiten op je doel(groep). Ga er mee experimenteren! Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen.

Over het boek

Boekcover Geavanceerd ChatGPT van Bob van DuurenIk was over het eerste boek van Bob van Duuren gematigd enthousiast, voor mij als frequente gebruiker van ChatGPT niet heel vernieuwend meer. Dat heeft hij meer dan goed gemaakt met het boek ‘Geavanceerd ChatGPT‘ (affiliate). Het is heel toegankelijk geschreven en heeft mij weer op hele nieuwe ideeën gebracht. Dit is zo’n boek wat je op je bureau hebt liggen en wat je er regelmatig bij pakt voor een middag experimenteren met ChatGPT. Een aanrader voor iedereen die ChatGPT regelmatig gebruikt en zijn kennis en skills naar een hoger niveau wil tillen.