Content

ChatGPT als allround tekstpartner in je schrijfproces [+ handig voorbeeld]

0

It takes a village to raise a child. Soms voelt het schrijven van een tekst ook zo aan. Hoe meer ervaring je hebt, hoe meer je beseft dat je eigenlijk verschillende rollen aanneemt tijdens het schrijven: onderzoeker, analist, schrijver, creatieveling, redacteur… Eigenlijk is elke tekst het resultaat van een team van schrijfexperts, elk met unieke vaardigheden. Maar we hebben allemaal onze eigen specialiteit. Dus welkom AI en ChatGPT. Doe als schrijver je voordeel met de veelzijdigheid van taalmodellen.

ChatGPT transformeert naadloos van een onpartijdige onderzoeker in een kritische journalist of strenge redacteur. En zorgt zo voor betere teksten. Laat het alleen de tekst zelf niet schrijven.

Een veelzijdige kameleon

Ben je met copywriting of contentmarketing bezig, dan hoop ik dat AI en ChatGPT geen onbekenden meer zijn voor jou. Een klassieker is om AI in te zetten bij het genereren van onderwerpen. Dat doet ChatGPT heel goed, maar de mogelijkheden gaan nog verder.

ChatGPT als co-researcher en samenvatter

Een tekst over een nieuw onderwerp schrijven, vormt soms een uitdaging. Zeker als je door een strakke deadline te weinig tijd krijgt om het bronmateriaal grondig te lezen. Heb je dan toevallig nood aan een snelwerkende intelligente mede-onderzoeker? Check. Teksten verwerken is wat ChatGPT doet.

Geef al het bronmateriaal in dat je hebt en/of online terugvindt en laat je onderzoeker los. Vraag de AI om een samenvatting over het onderwerp te schrijven. Vraag daarna om een analyse via sterktes en zwaktes, met het oog op een interessante invalshoek.

In een mum van tijd heb je zo een gestructureerd zicht op het onderwerp en ben je een stap dichter bij een goede tekst. Op zoek naar andere handige prompts?

ChatGPT als kritische journalist

Het feit dat je aan de AI-modellen kan vragen om een andere rol op zich te nemen, is waar je echt de meerwaarde voelt. Zelf zitten we als mens meestal vast aan een eigen denkkader, maar artificiële intelligentie heeft daar geen last van. Vraag daarom nu aan ChatGPT om je samenvatting grondig te dissecteren. De bedoeling is om:

  1. De rol van een kritische journalist te spelen.
  2. En vragen te stellen aan de auteur van de samenvatting, maar ook om op deze vragen te antwoorden.

Gebruik het overzicht van sterktes en zwaktes om de journalist wat bij te sturen als je niet tevreden bent met het resultaat. Het doel voor jou is om tot interessante invalshoeken of inzichten te komen. Laat daarom de journalist gerust een kant kiezen en daarna van kant wisselen.

Inzicht krijgen in verschillende perspectieven is cruciaal voor het creëren van sterke en overtuigende tekst.

Literair lichtgewicht, maar redelijke redacteur

In theorie kan je ChatGPT inzetten om het artikel te schrijven, maar persoonlijk vind ik de Nederlandstalige prestaties tegenvallen. Ook als eindredacteur schiet onze vriend vaak te kort, maar een extra (artificieel) paar ogen blijft wel een meerwaarde. Al is het maar om schrijffouten uit de tekst te halen.

Voorlopig komt het taalmodel nog lang niet in de buurt van professionals die zonder blikken of blozen je tekst feilloos fileren. Ik geef je hieronder graag een voorbeeld met stappenplan van hoe ChatGPT je kan helpen bij het schrijven van een artikel.

Een voorbeeld: “De gezondste hondenbrokken op de markt”

Stap 1: kies een onderwerp

In dit voorbeeld wil je graag een informatief artikel over “gezonde hondenbrokken” schrijven, maar je weet niets van hondenbrokken en hebt zelfs geen hond. Voordat je begint, wil je weten welke specifieke aspecten van dit onderwerp interessant zijn.

Stap 2: Verzamel bronmateriaal

Als je googlet naar “gezonde hondenbrokken”, “review hondenbrokken” en “vergelijken hondenbrokken” vind je vast al een aantal nuttige teksten. In een ideale wereld vind je ook een aantal wetenschappelijke artikelen, rapporten van dierenartsen of gebruikersrecensies. Hoe meer diversiteit, hoe beter je basis.

Tip: vraag gerust advies aan ChatGPT over zoekwoorden om te gebruiken, want in deze fase wil je vooral een heel breed net uitgooien en informatie binnenhalen.

Stap 3: Maak een samenvatting

Nu komt ChatGPT echt in actie. Terwijl jij feeling krijgt met het onderwerp door grappige hondenfilmpjes te kijken, vat het taalmodel al je bronmateriaal samen. Het doel van deze stap is om een algemeen beeld van wat er op de markt beschikbaar is te krijgen.

Daarna geef je je samenvatting wat meer diepgang door gerichte vragen te stellen zoals:

  • “Wat zijn de belangrijkste ingrediënten in (gezonde) hondenbrokken?”
  • “Geef 10 voordelen van gezonde hondenbrokken?”
  • “Wat zijn de risico’s van ongezonde hondenvoeding?”

Stap 4: Speel journalist en ga op zoek naar verschillende perspectieven

Gebruik ChatGPT om virtuele interviews te genereren met experts op het gebied van dierenvoeding. Stel vragen als:

  • “Hoe beïnvloeden ingrediënten de gezondheid van honden?”
  • “Wat zijn de recente trends in de wereld van hondenvoeding?”

Het doel is om uiteindelijk een origineel perspectief te ontdekken.

Voorbeeld van antwoorden die ChatGPT op de vragen geeft

Stap 5: Schrijf het artikel

Dit moet je – helaas of niet – nog zelf doen, maar dankzij de samenvattingen, interviews en inzichten heb je in no-time het artikel klaar. Zelfs zonder een eigen viervoeter schud je toch een onderbouwd artikel uit je pen.

Stap 6: Reviseer je tekst

Na het schrijven, laat je de AI los op je tekst in de vorm van een (strenge) eindredacteur. Laat ChatGPT zoeken naar grammaticale fouten en stijl(in)consistenties. Twijfel je aan je inhoudelijk betoog over hondenbrokken, haal gerust de journalist nog eens van stal.

Tip: weet je van jezelf dat je vaak dezelfde (stijl)fout maakt? Vraag meteen aan ChatGPT om hier extra aandacht aan te besteden.

Conclusie: je hebt een allround tekstpartner binnen handbereik

Als copywriter moet je – voorlopig althans – niet vrezen dat je je baan gaat verliezen. Laat de veelzijdigheid van ChatGPT je helpen om net sneller en beter te werken. Of je nu inspiratie nodig hebt, diepgaand onderzoek wilt doen, diverse perspectieven wilt verkennen of je tekst wilt verfijnen. Handig, toch?

Hoe gebruik jij AI in je schrijfproces?

Disclaimer: ChatGPT hielp mee bij de creatie van dit artikel – eat your own dog food.