Content

Zo bouw je in een paar minuten je eigen GPT [how-to]

0

Ik tik dit artikel terwijl ik zit te stuiteren op mijn bureaustoel: het kan je niet ontgaan zijn dat je nu je eigen GPT kunt bouwen. Dit biedt echt eindeloze mogelijkheden. Zo heb ik er zelf al een gebouwd die je inspiratie geeft voor nieuwe LinkedIn-berichten en een GPT die helpt om de socialmedia-berichten voor tech-bedrijven te verbeteren. Maar hoe werkt het? En wat zijn de voor- en nadelen een eigen GPT?

Bouw je eigen GPT in een paar minuten

In de basis is het heel simpel om je eigen versie van GPT te bouwen. Je hebt wel een Plus- of Enterprise-account nodig. Als je dat hebt, dan ga je links in de hoek naar ‘Explore’.

Screenshot van ChatGPT.

Als je op ‘Explore’ klikt, kom je in onderstaand scherm terecht. Je kan hier via ‘Create a GPT’ een nieuwe GPT bouwen. Daaronder zie je een overzicht van de GPT’s die je al gebouwd hebt.

Screenshot met een overzicht van 'My GPTs'.

Ik wil nu een nieuwe GPT bouwen, dus je raadt al waar ik op geklikt heb. Je komt dan in een scherm zoals onderstaand screenshot terecht (klik op de afbeelding voor een vergroting). Vervolgens krijg je een aantal vragen. Wat wil je dat de GPT doet? Welke naam moet de GPT krijgen? Hier krijg je trouwens al een suggestie voor, maar je kunt je GPT ook een andere naam geven. Let wel: als je een bedrijfsnaam gebruikt, dan moet je je website via ‘Settings’ en ‘Builder Profile’ verifiëren. Als je dat niet doet, kan je de GPT niet opslaan.

Als je de perfecte naam hebt gekozen, krijg je een suggestie voor een profielfoto en tadaaa… je GPT is geboren. Gefeliciteerd!

Screenshot van een nieuwe eigen GPT.

Ik heb voor dit artikel een GPT gebouwd die je date-advies geeft. Hier heb ik zelf enorme behoefte aan en ik dacht: ik doe een keer wat anders dan ‘iets over katten’. Je kan in het linkerscherm (zie hieronder, klik op de afbeelding voor een vergroting) instructies geven en in het rechterscherm gelijk zien hoe je GPT reageert op bepaalde vragen of verzoeken.

Screenshot van een test in een eigen gebouwde GPT.

Dit is echt de basis. Waar het werk nu vooral in gaat zitten is het geven van instructies aan jouw GPT:

 • Geef bij ‘Configure’ en dan ‘Capabilities’ aan of je wil dat web browsing, DALL-E 3 en Code Interpreter gebruikt worden.
 • Onder diezelfde instelling kan je aangeven wat de conversation starters zijn (die zie je hierboven rechts onderin het scherm).
 • Je kan, gewoon in het Nederlands, verder met instructies invoeren. Hoe wil je dat de GPT reageert op bepaalde vragen of verzoeken?  Dat kunnen hele letterlijke instructies zijn. Zo vraagt mijn GPT die je helpt om inspiratie op te doen voor een nieuw LinkedIn-bericht bijvoorbeeld als je vraagt: ‘Waar moet ik over schrijven?’ aan je ‘Wat is het eerste waar je aan dacht toen je vanmorgen wakker werd?’
 • Waar kan de GPT zijn (of haar) input vandaan halen? Je kan bijvoorbeeld ook bestanden uploaden.
 • Hoe lang je wil dat de antwoorden zijn en in wat voor vorm wil je dat de antwoorden gegeven worden? Denk aan max 250 woorden en altijd in een lijst met bullets. Of misschien iets leukers: altijd in een gedicht.
 • Wat voor tone-of-voice moet de GPT aanhouden? Hier als voorbeeld de instructies die ik aan mijn LinkedIn Ideas Generator heb gegeven over de tone-of-voice: ‘Je reageert altijd op een positieve en motiverende manier. Je vermijdt negatieve of ontmoedigende feedback en richt je op het versterken van de unieke stem en boodschap van elke gebruiker, terwijl je zorgt voor relevant en waardevol advies voor hun professionele ontwikkeling en netwerk.’
 • Als je GPT live is, blijf de instructies dan regelmatig aanscherpen met bijvoorbeeld de feedback die je krijgt van je collega’s.

Voordelen van je eigen GPT

Nu je een beeld hebt van hoe je je eigen versie van GPT bouwt, wat zijn de voordelen?

 • Een zelfgebouwde GPT kan je helpen met hele specifieke vraagstukken. Je kunt denken aan in de juiste tone-of-voice schrijven, suggesties om documenten of afbeeldingen te verbeteren en ga zo maar door. Naast de professionele use cases zijn er ook een heleboel leuke te bedenken. ‘Verwerk in iedere tekst die ik je voer een kat.’
 • Waar het in ChatGPT best weleens zoeken is naar de juiste output, zelfs met custom instructions, kan je jouw GPT hele specifiek instructies geven. En waar je maar 1 set custom instructions kan gebruiken per ChatGPT-account, kan je veel GPT’s bouwen met ieder een heel eigen doel en eigen stijl. Dit werkt een stuk efficiënter.
 • Je kan op basis van feedback de GPT dus constant aanscherpen en nog zinvoller maken.
 • Naar verwachting komt er eind november een GPT-store en kan je geld verdienen met je eigen GPT. Dit wordt berekend op basis van hoe vaak jouw GPT gebruikt wordt.

Nadelen van je eigen GPT

Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier niet direct uitkwam, dus heb mijn collega Joop Snijder gebeld en die had een aantal waardevolle aanvullingen.

 • De data die je gebruikt ter instructie aan je GPT is opvraagbaar. Dit betekent dat je goed moet nadenken over wat je wel en niet deelt. Je kunt instellen of je GPT door iedereen te gebruiken is, alleen voor mensen met een link of je GPT privé houden. Dat laatste betekent dat ook echt alleen jij ‘m kunt gebruiken. Daar zijn natuurlijk bepaalde use cases voor, maar in de meeste gevallen wil je je GPT delen. Denk er dus goed over na of de data en instructies die je jouw GPT geeft ook voor alle ogen bedoeld zijn.
 • Je kunt je eigen GPT op een beperkte hoeveelheid data trainen, ongeveer 20 documenten. Dat is voor de meeste use cases prima, maar als je een uitgebreider model wil, gaat een GPT niet kunnen voldoen aan al je wensen.
 • OpenAI voert regelmatig updates uit. Dat kan betekenen dat je best wat onderhoud aan je GPT hebt en regelmatig bijvoorbeeld de instructies of settings moet updaten.

Ik nodig je graag uit om te gaan experimenteren met je eigen versie van GPT. Bedenk met je collega’s een leuke use case en probeer het eens!

Header-afbeelding: Artie Medvedev / Shutterstock.com