Online advertising

Stop ruis: gericht jouw doelgroep aanspreken via social & programmatic advertising

0

We krijgen op een dag veel verschillende advertenties en content te zien. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat jouw campagne zichtbaar is bij de juiste doelgroep. Door op het juiste moment zichtbaar te zijn, met de juiste boodschap, is de kans dat jouw boodschap blijft plakken groter. Maar hoe bepaal je welke doelgroep je moet bereiken? In dit artikel deel ik concrete tips hoe je de juiste doelgroep kan formuleren om vervolgens te targeten.

Achterhaal wie je doelgroep is op basis van je huidige klanten

Je huidige klanten kunnen enorm veel zeggen over jouw ideale doelgroep. Denk hierbij aan:

  • Demografische gegevens zoals (leeftijd en geslacht)
  • Locatie (waar is jouw doelgroep onder- of oververtegenwoordigd)
  • Gedrag (wordt er voornamelijk één aankoop gedaan of meerdere per jaar)
  • Interesses (personen die vaak uiteten gaan of technofielen)

Onderzoek wat de doelgroep bezighoudt en waar ze online te vinden zijn, maar kijk ook eens binnen je socialmediakanalen (Meta: statistieken > doelgroep > potentiële doelgroep) en binnen Google Analytics (reports > bedrijfsdoelen > raise brand awareness > demographic details).

De segmenten die je hierin ziet, kunnen een globaal beeld geven van hoe je doelgroep eruitziet en geven inzichten waar je in eerste instantie misschien nog niet aan hebt gedacht. Zo hebben wij voor diverse klanten al verrassende doelgroepsegmenten kunnen maken. Zoals het targeten van ouders voor onderwijsinstellingen, in plaats van de jongeren zelf. En bij kindervoorstellingen van theaters de grootouders targeten, die nemen namelijk graag hun kleinkinderen mee. Met deze data heb je een goede basis voor de juiste targeting van je campagnes.

Targeting binnen social media

De inzichten die je hebt opgedaan over de doelgroep kun je vervolgens doorvertalen naar targeting binnen je campagne. Binnen socialmediakanalen als Meta en TikTok kun je veel targeten op basis van interessedata, hier kun je jouw doelgroepen op laten aansluiten.

Naast deze interessedata is het ook handig om first-party data te verwerken in campagnes. Zijn er e-mailadressen van klanten beschikbaar die je kunt gebruiken? Upload ze in de kanalen en maak hier look-a-like doelgroepen van. Het uploaden van klantlijsten kan in de meeste bekende advertentieplatformen zoals: Meta, LinkedIn, TikTok, Pinterest en Snapchat.

In Meta kan dit via de volgende stappen:

Ga in je account naar Doelgroepen en vervolgens naar Doelgroep maken > Aangepaste doelgroep > Klantenlijst.

Klantenlijst in Meta

In TikTok kan dit als volgt:

Ga in de TikTok Ads Manager naar Tools > Audience manager > Create Audience > Customer File

TikTok Ads Manager

Targeting binnen programmatic campagnes

Programmatic advertising is het geautomatiseerde proces van het kopen en verkopen van online advertentieruimte, hierbij wordt gebruik gemaakt van algoritmen om advertenties in real-time te veilen en te plaatsen. Kanalen die onder programmatic advertising vallen zijn onder meer display advertenties, video, digital audio en zelfs digitale buitenreclame (Digital out of Home).

Binnen programmatic campagnes is het goed om doelgroepen op eenzelfde manier te benaderen als op social media. Zorg dat deze kanalen onderling goed op elkaar aansluiten. Werk hier dus met dezelfde first-party data en gebruik segmenten die zijn aangemaakt op basis van de interesses die je target binnen social media. Om een goede aansluiting op je searchcampagnes te vinden is het goed om te targeten op de succesvolste keywords en deze in custom segment-doelgroepen te verwerken.

Via custom segment-doelgroepen worden gebruikers op basis van hun recente zoekgedrag en intenties getarget. Een custom segment doelgroep wordt opgebouwd door relevante zoekwoorden en URL’s. In Google Ads kun je deze doelgroepen aanmaken via Tools and settings > Audience manager > Custom segments > New Custom segment.

New custom segment maken in Google Ads.

New custom segment maken in Google Ads.

Het kan ook goed werken om contextual te targeten. Dit doe je op bepaalde onderwerpen die goed aansluiten bij jouw product of dienst of juist aansluiten bij de interesses van de doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan het targeten van content over leuke natuurgebieden in Nederland en hierop in te stelen met een advertentie voor een elektrische fiets.

Blijf testen en pas je doelgroep aan op basis van de performance

De juiste doelgroep heb je nooit in één keer gevonden. Het is belangrijk om altijd meerdere doelgroepen naast elkaar te testen in je campagnes en op basis van de performance de targeting aan te scherpen.

Het is aan te raden om binnen elk kanaal minimaal twee doelgroepen naast elkaar te testen. Afhankelijk van je budget kunnen dit er ook meer zijn. Door minimaal twee doelgroepen naast elkaar te laten lopen, zul je inzichten opdoen over welk type targeting of welke doelgroep het beste werkt voor jouw product of service. Je kunt bijvoorbeeld de targeting opsplitsen in twee leeftijdscategorieën of verschillende interesses.

Zodra de campagnes uit de ‘leerfase’ zijn, of als er minimaal €100 is besteed, kun je vaak al wat eerste inzichten opdoen op basis van de gestelde KPI’s. Zorg dat deze KPI’s aansluiten bij de fase van de campagne, de klantreis en de campagnedoelstellingen. Bij een campagne met een bezoekersdoelstelling beoordeel je de doelgroepen niet alleen op basis van hoe ze op jouw advertenties reageren, maar ook op basis van hun gedrag op je website.

Ondernemen ze de actie die je verwacht, of verlaten ze de website direct? Op deze manier blijf je leren van de doelgroep en kun je steeds concreter in kaart brengen welke methode goed aansluit bij jouw doelgroep.

Bereik je doelgroep via meerdere kanalen en op meerdere momenten

Het is goed om je doelgroep cross-channel te bereiken en hierin te blijven testen. Doelgroepen die bijvoorbeeld goed werken op TikTok kun je ook testen in je programmatic campagne. Verwerk de doelgroepen hierin bijvoorbeeld in custom segmenten om zo een eenheid in je campagne te creëren. Targeting kan natuurlijk niet alleen via interesses, look-a-likes en first-party data, maar test bijvoorbeeld ook eens met geo- en time-targeting.

Geo- en time-targeting maken het mogelijk om online advertenties weer te geven tijdens bepaalde momenten of in bepaalde locaties.

Voorbeeld day en time targeting in DV360.

Voorbeeld day en time targeting in DV360.

Voorbeeld locatie targeting in Meta advertentiebeheer.

Voorbeeld locatie targeting in Meta advertentiebeheer.

Targeten? Blijf experimenteren

Zorg ervoor dat je boodschap zichtbaar is op de juiste plaats, op het moment van de dag en bij de juiste doelgroep. Door veel experimenteren vind je de ideale mix en blijf je de performance van je campagne verbeteren.