Online marketing

Maximale impact met jouw e-mailstrategie? Gebruik dit recept

0

Onderbreek de routine van louter e-mails verzenden. E-mailmarketing is zoveel meer dan dat. Van doelgerichte segmentatie tot onweerstaanbare onderwerpregels die gegarandeerd leiden tot hoge conversieratio’s. Transformeer jouw e-mails van eenvoudig naar sensationeel. In dit artikel deel ik alle ingrediënten om met jouw e-mailmarketingstrategie écht impact te maken.

Doelstellingen als startpunt voor jouw e-mailmarketingstrategie

Wat wil je bereiken met jouw e-mailmarketingstrategie? Zie je het kanaal puur als aanjager voor verkeer naar je website? Wil je dat de verstuurde e-mails converteren? Klantloyaliteit verhogen, of iets anders? Door vooraf doelstellingen te bepalen, kun je veel beter inschatten of jouw e-mailmarketingstrategie hieraan bijdraagt.

De positie van e-mail in het attributiemodel

Stel dat jouw e-mailmarketingstrategie conversie als doel heeft. Er is een jaartarget van € 75.000 bepaald en het kanaal e-mail moet 20% bijdragen. Door naar (interne) benchmarks te kijken, kun je berekenen of dit een realistisch doel is. Kijk dan bijvoorbeeld naar:

  • Gemiddelde orderwaarde (AOV)
  • Gemiddeld conversieratio
  • Gemiddeld klikratio (CTO/CTR)
  • Aantal opt-ins
  • Frequentie van verzenden

Op deze manier kun je een rekensom maken of het kanaal e-mail aan de verwachtingen voldoet. Scoor je naar verwachting onder het target? Bekijk dan aan welke knoppen je kunt draaien.

KPI framework voor jouw e-mailmarketingstrategie

Voorbeeld van een KPI framework. Bron: seino.ai.

Verfijning in bereik door middel van segmentatie

Eén van die knoppen is segmentatie. In plaats van iedereen met dezelfde boodschap te benaderen, ook wel bekend als ‘schieten met hagel’, deel je je database in met verschillende segmenten. Bijvoorbeeld op basis van demografische gegevens, gedrag, interesses, of andere relevante criteria. Op deze manier kun je gepersonaliseerde en doelgerichte e-mails versturen.

Een paar voorbeelden van segmentaties zijn:

  • Mannen versus vrouwen
  • Ontvangers die regelmatig e-mails openen versus ontvangers die dat zelden doen
  • Nieuwe klanten versus langdurige klanten
  • Eenmalige aankopen versus herhaalaankopen

Maak een inventarisatie van de data die je nu hebt, en welke data je mist. Wanneer je dit in kaart hebt, is het gemakkelijker om hierop de e-mailmarketingstrategie af te stemmen.

Gepersonaliseerde content voor een smaakvolle ervaring

Een e-mail is pas écht persoonlijk en relevant als de inhoud ervan afgestemd is op wensen en behoeften. Segmentatie speelt hier dus ook een belangrijke rol in. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een aanbieding die aansluit op iemands aankoopgeschiedenis
  • Een aanbeveling op basis van interesses of aankopen (up-sell, cross-sell)
  • Een product dat ik ook op de website heb bekeken
  • Een evenement dat bij mij in de buurt plaatsvindt

E-mail wordt nog steeds beschouwd als een heel persoonlijk medium. Alsof de e-mail die iemand ontvangt speciaal voor diegene is gemaakt. Versterk dat gevoel door de inhoud van de e-mail hierop af te stemmen.

Een vloeiende ervaring op elk scherm

Duik eens in de analytics-tool die je gebruikt. Wat is de verhouding van bezoekers aan de website op desktop, tablet en mobiel? Ik durf te voorspellen dat merendeel afkomstig is van een mobiel apparaat. Minstens zo interessant is te kijken naar de conversieratio’s op deze apparaten. Wat zijn daarin de verschillen?

Zorg ervoor dat de e-mails die je verstuurt goed weergegeven worden op mobiele apparaten. Is de tekst goed leesbaar? Houd je rekening met light en dark modus? Zijn afbeeldingen klikbaar en voorzien van een alt-tag? Een mobielvriendelijk ontwerp is essentieel.

De eerste indruk begint bij de onderwerpregel

De onderwerpregel bepaalt vaak of de ontvanger de e-mail wel of niet opent. In deze cruciale fractie van seconden moet de onderwerpregel zowel pakkend als relevant zijn. Je wil weten wat er verder te ontdekken valt. Door slim gebruik te maken van woordkeuze, personalisatie en anticipatie van de behoeften of interesses van de ontvanger, kun je de impact vergroten.

Maak daarom altijd een paar variaties op een onderwerpregel. Schrijf er bijvoorbeeld zelf vier en laat een AI-tool, zoals ChatGPT, er ook nog één schrijven. In een A/B-test verstuur je de e-mail naar een percentage van de totale doelgroep. De onderwerpregel met de hoogste open-, klik-, en/of conversieratio rol je uit naar de rest. Een mooie verdeling zou bijvoorbeeld 35% testgroep en 65% uitrol kunnen zijn.

Blijf testen en meten om jouw e-mailmarketingstrategie te verbeteren

De onderwerpregel is één van de elementen die je altijd kunt testen. Maar ook afbeeldingen en call-to-actions zijn heel geschikt om te testen. Of wat dacht je van het verzendmoment? De meeste e-mails versturen we op donderdag. Wat gebeurt er met de open-, klik-, en conversieratio als je dat verzendmoment verplaatst naar een andere dag, bijvoorbeeld zaterdag?

Probeer wel het aantal tests te beperken in een e-mail. Stel je richt een A/B-test in op een call-to-action én je verandert het verzendmoment. Je ziet een toename in klikratio. Supertof! Maar kwam dat dan door de call-to-action of door het verzendmoment?

Efficiëntie door automatisering

Door processen te automatiseren, kun je relevante e-mails op het juiste moment verzenden. Beter bekend als Marketing Automation. Door een reeks aan e-mails te automatiseren, kun je ontvangers informeren, overtuigen en converteren op de momenten dat het relevant is. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Welkomstprogramma’s
  • Abandoned Shopping Carts
  • Winback- / Churn-programma’s

Het fijne aan deze automatisering is dat het continu loopt. Op elk moment van de dag. Je hebt er bijna geen omkijken naar. Met de nadruk op bijna. Het is natuurlijk wel belangrijk om deze programma’s continu te monitoren en bij te sturen waar nodig.

Ethisch navigeren door de wereld van e-mailmarketing

Het is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je e-mailmarketingstrategie voldoet aan de privacywetten en regelgeving. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft specifieke richtlijnen vastgesteld om de privacy van individuen te waarborgen, waaronder strenge vereisten voor het verzamelen, verwerken en bewaren van persoonsgegevens.

Bovendien hebben Gmail en Yahoo de regels aangescherpt voor binnenkomende e-mails. Dit in een nieuwe poging om spam te bestrijden. Dat je iemand kunt benaderen wil niet zeggen dat je iemand moet benaderen.

Optimalisatie van landingspagina’s, de laatste schakel

Minstens zo belangrijk zijn de landingspagina’s waar de e-mail naar verwijst. Al zijn de open- en klikratio’s van de e-mail nog zo hoog, uiteindelijk is de landingspagina de laatste schakel. Zorg ervoor dat die relevant en overtuigend is. Ook een consistente ervaring van de e-mail naar de website is cruciaal.

Alle ingrediënten voor het recept van een succesvolle e-mailmarketingstrategie

Elk onderwerp van optimalisatie vormt een essentieel ingrediënt in het recept voor een succesvolle e-mailmarketingstrategie. Dus, laat deze inzichten dienen als jouw kookboek voor een betoverende e-mailervaring. De wereld van e-mailmarketing wacht op jouw culinaire creativiteit.

Laat je inspireren en wees innovatief. Breng jouw e-mailmarketingstrategie naar een niveau dat niet alleen wordt gezien maar ook wordt geproefd, gewaardeerd en onthouden door jouw publiek. Bonne chance!