Data analytics

Zo optimaliseer je je productfunnel in 5 stappen

0

Twijfel je over je online productaanbod? Wil je verder opschalen, maar je weet niet hoe? Dan heb ik goed nieuws: je hebt alles al in huis om jouw productfunnel te verbeteren. In dit artikel neem ik je in 5 stappen mee hoe je jouw productfunnel kunt optimaliseren aan de hand van de data die je al hebt.

Stap 1. Vaststellen van KPI’s

Bepaal wat de Key Performance Indicators (KPI’s), oftewel de belangrijkste statistieken, van jouw productfunnel zijn en hang daar cijfers aan. Dit zijn de cijfers die je uiteindelijk wil verbeteren door je productfunnel te optimaliseren.

Stel je verkoopt een online cursus als hoofdproduct, hebt een webinar als instapproduct en een e-book als weggever, dan kan ‘het aantal klanten van je cursus’ jouw KPI zijn. Hier ga je een cijfer aan hangen door te bedenken hoeveel klanten je uiteindelijk voor je cursus wil hebben om jouw omzetdoel te behalen. Bijvoorbeeld: “Ik wil 100 klanten voor mijn cursus (hoofdproduct)”.

Om te weten hoeveel aanmeldingen je voor je webinar nodig hebt om deze 100 klanten te halen, moet je weten hoeveel procent (conversie % webinar) van deze aanmeldingen uiteindelijk je cursus koopt. En om te weten hoeveel downloads je e-book nodig heeft, moet je ook weten hoeveel procent (conversie % e-book) van deze downloads zich aanmeldt voor de webinar.

product funnel

Je ziet dus dat je in dit voorbeeld uiteindelijk 3 KPI’s hebt:

  • Verkopen hoofdproduct
  • Conversieratio instapproduct
  • Conversieratio weggever

Stap 2. Data verzamelen

Nu je weet wat je KPI’s zijn, kun je de gegevens verzamelen om te meten hoe je KPI’s er nu voor staan. Deze cijfers kun je uit je marketing automation en betaalsoftware halen en hier wil je doorlopend inzicht in. Kijk daarbij vooral naar hoe leads en klanten de funnel doorlopen. Welke pad leggen ze af? Staar je niet blind op de cijfers zelf.

Dit kun je bijvoorbeeld met een dashboard doen dat gekoppeld is met jouw systemen. Hierin zie je dan zowel het aantal klanten als het conversie % van je producten, maar ook de gehele reis die leads en klanten afleggen.

Stap 3. Analyseren van je data

Na het verzamelen van de data ga je deze analyseren. Wat valt je op? Welke weggever heeft een hoog conversieratio en welke juist een lage? En hoe ziet dit er voor de instapproducten uit?

Je kunt ook nog naar andere statistieken kijken, zoals het aantal dagen dat leads en klanten erover doen om van een weggever naar een instapproduct en van een instapproduct naar een hoofdproduct te gaan. Of hoeveel omzet een weggever je uiteindelijk oplevert.

Stap 4. Inzichten omzetten tot acties

Welke acties kun je nemen om de conversie van je producten te verhogen?

Een aantal voorbeelden:

  • Als je ziet dat je e-book over onderwerp 1 een hoger conversie % heeft dan je andere e-book over onderwerp 2, dan kun je nog meer weggevers of content maken over onderwerp 1 en minder aandacht besteden aan onderwerp 2.
  • Als je ziet dat je webinar (instapproduct) uiteindelijk voor een hogere omzet zorgt dan je andere instapproducten, kun je deze meer gaan promoten.
  • Als je ziet dat je klanten er gemiddeld 2 maanden over doen vanaf het moment dat ze je weggever downloaden totdat ze je cursus kopen, kun je jouw e-mailfunnel en retargeting-campagnes inzetten op 2 maanden.

5 stappen datagedreven optimaliseren

Stap 5. Acties monitoren, herhalen en opschalen

Nadat je jouw acties hebt doorgevoerd kijk je weer in je dashboard naar de cijfers. Zijn ze verbeterd, wat valt je op?

Stap 1 t/m 4 blijf je herhalen en kun je eigenlijk zien als een cyclus. Je doelgroep kan veranderen, je producten kunnen veranderen, je marketingkanalen kunnen veranderen en je doelen kunnen veranderen. Je bent nooit klaar, dus zorg ervoor dat je dit proces zo eenvoudig mogelijk inricht voor jezelf en dat je een vast moment per week of per maand pakt om hier doorheen te gaan.

Succes!