Online advertising

8 manieren om AI in te zetten voor Google Ads

0

Kunstmatige intelligentie, ofwel artificial intelligence (AI) is een veelbesproken term in de samenleving geworden. Dit komt mede door de aandacht voor geavanceerde AI-platforms, zoals ChatGPT in het afgelopen jaar. Zelfs voordat AI een bekend begrip werd, werd het al volop gebruikt in digitale marketingstrategieën via platforms als Google Ads.

Google is pionier in het benutten van AI om het advertentielandschap te transformeren, met machine learning. Dit doen ze door automatisering in te zetten om bedrijven te helpen hun online aanwezigheid en advertentieprestaties te optimaliseren. In dit artikel staan nuttige Google Ads AI-functies die je kunnen helpen je resultaten te verbeteren, je doelgroep beter te bereiken en je marketingkennis te verbreden.

Kortom: 8 Google Ads AI-functies die speciaal zijn ontworpen om je succes in advertising te vergroten.

AI-functies in Google Ads

1. AI-gestuurde zoekcampagnes

Door het benutten van de verfijning van machine learning zijn AI-gestuurde zoekcampagnes nu slimmer dan ooit. Ze verfijnen biedstrategieën, verbreden de soorten overeenkomsten (keyword match types) en verbeteren de relevantie van advertenties met ongelooflijke precisie. Deze evolutie betekent dat je targeting niet alleen effectief is, maar ook strategisch, waardoor je investeringsrendement gemaximaliseerd wordt.

In de loop der jaren zijn de mogelijkheden van ‘broad match‘ aanzienlijk vooruitgegaan, waardoor je je zoek advertentiecampagnes verder kunt verfijnen. Door ‘broad match’-trefwoorden te combineren met Smart Bidding en responsieve zoekadvertenties, werp je niet alleen een breder net uit, maar vang je ook tal van conversiemogelijkheden die anders misschien verloren zouden gaan, waardoor je nieuwe wegen voor ROI ontsluit.

Echter, het is belangrijk om, zeker in het begin van je campagne, de zoektermen heel goed in de gaten te houden. Google target op zoekwoorden die in relatie staan met jouw opgegeven keyword, maar alleen jij weet welke nou echt relevant zijn voor jouw bedrijf. Hiermee voorkom je onnodige kosten waardoor je jouw CPA (cost per action) onder controle houdt.

2. Performance Max AI-functies

Tegenwoordig zijn de meeste online marketeers bekend met Performance Max, een cruciaal hulpmiddel in de advertentiesuite van Google. Maar ben je al volledig op de hoogte van al zijn door AI aangedreven functies?

Performance Max onderscheidt zich door zijn vermogen om het uitgebreide scala van Google’s advertentiekanalen en -middelen te benutten. Dit gaat verder dan traditionele zoektermen om kansen te identificeren voor hoge rendementen op investeringen.

Het is niet alleen ontwikkeld om het bereik te vergroten, maar ook om diep in te gaan op voorheen onontgonnen doelgroepsegmenten en conversiemogelijkheden.

Performance Max maakt gebruik van Google’s enorme databronnen om potentiële klanten te vinden die anders verborgen zouden blijven, inspelend op nieuwe marktsegmenten en gebruikersinteresses. Deze capaciteit wordt aangedreven door geavanceerde AI-signalen en machine learning die gebruikersgedrag, voorkeuren en trends over het internet analyseren. Zo biedt het een meer genuanceerde en effectieve benadering van gerichte reclame.

Screenshot van Google Ads

Screenshot van Google Ads

3. Automatisch gecreëerde assets

Dit hulpmiddel is bijzonder effectief voor het verbeteren van de relevantie van zoekadvertenties. Het creëert koppen en beschrijvingen gebaseerd op de context van je advertentie, zoals de landingspagina en bestaande advertenties, wat de Ad Strength verbetert. Met ondersteuning voor meerdere talen, en binnenkort de integratie van generatieve AI in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, biedt het nog meer op maat gemaakte content.

Het is belangrijk om de automatisch gecreëerde assets zelf te beoordelen. Het komt regelmatig voor dat er assets worden toegevoegd die net niet naar de juiste landingspagina toe leiden.

Screenshot Google Ads

Screenshot van Google Ads

4. Conversatie-ervaring in Google Ads

Voer natuurlijke conversaties met Google Ads om effectieve zoekwoorden en assets te creëren. Voer simpelweg de URL van je website in, en de AI stelt campagne-elementen voor die je kunt aanpassen. Momenteel is het in beta-testing in het Engels voor de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het bespaart aanzienlijk veel tijd en is het een bron van creatieve inspiratie.

5. Meetverbeteringen in Google Analytics 4

Google Analytics 4, met de integratie van AI, is een robuust meetinstrument dat automatisch inzichten kan extraheren en toekomstige consumententrends kan voorspellen. Deze voorspellende vaardigheid is bijzonder waardevol voor adverteerders die hun campagnes willen verfijnen voor optimale prestaties en een diepgaander begrip van hun consumentenbasis willen krijgen.

Deze bron is bedoeld om adverteerders in staat te stellen de geavanceerde rapportagemogelijkheden van GA4 optimaal te benutten. Hierdoor wordt elke campagne ondersteund door datagestuurde strategieën en je krijgt een duidelijk zicht op de verwachte financiële resultaten.

Screenshot van Google Analytics 4

Screenshot van Google Analytics 4

6. Geoptimaliseerde targeting

Geoptimaliseerde targeting met AI vertegenwoordigt een grote vooruitgang in het bereiken van het juiste publiek. Het werkt niet alleen met de top doelgroepen die je al kent, maar benut ook signalen uit het gehele ecosysteem van Google om je te richten op nieuwe, relevante klanten. Deze klanten worden geselecteerd op basis van hun waarschijnlijkheid om te converteren, in lijn met je specifieke campagnedoelstellingen.

Je begrip van je klantenbasis en hun waarde is cruciaal: het stuurt AI om slimmere, meer relevante matches te maken. Wanneer je dit begrip combineert met de AI-mogelijkheden van Google, breid je niet alleen je bereik uit. Je verfijnt het ook voor relevantie, wat je ROI aanzienlijk kan verbeteren.

Deze synergie tussen je inzichten en Google’s technologie maakt de weg vrij voor efficiëntere campagnes die niet alleen gericht zijn op bereik, maar ook op het juiste soort bereik.

Creëer een A/B test of deze functie werkt voor jouw bedrijf. Let er wel op dat je deze test lang genoeg door laat lopen (3 maanden) om de juiste conclusies te trekken.

Screenshot Google Ads

Screenshot van Google Ads

7. YouTube AI-aangedreven creatieve tools

AI-gedreven creatieve tools op platforms, zoals YouTube, lopen voor op de manier waarop videoadvertenties worden gemaakt en verbeterd. Dit is vooral relevant gezien de diverse manieren waarop het publiek content consumeert. Of het nu gaat om het scrollen door Shorts, het kijken naar de nieuwste video van een favoriete maker op het tv-scherm, het volgen van een aankomende sportwedstrijd, of het afstemmen op live evenementen zoals de Oscars: YouTube is waar de wereld kijkt.

In dit landschap van gevarieerde kijkgewoonten is het makkelijker dan ooit om contact te maken met publiek op YouTube. Met AI-gestuurde tools kun je boeiende videoadvertenties genereren of bestaande verbeteren met opties zoals knippen, draaien en voiceovers toevoegen. Deze functies zorgen ervoor dat je advertenties niet alleen van hoge kwaliteit zijn, maar ook perfect afgestemd zijn op de kijkvoorkeuren van je publiek.

8. App-campagnes

App-campagnes, specifiek ontworpen voor mobiele applicaties, gebruiken AI om de promotie van apps over Google’s meest prominente kanalen te stroomlijnen binnen een enkele campagne. Ze zijn bedreven in het identificeren en behouden van waardevolle app-gebruikers, en het opnieuw betrekken van degenen die de app al gebruiken.

Of je nu een retail-app op de markt brengt of een nieuw spel uitrolt, een app-campagne is de strategie om contact te maken met de meest waardevolle gebruikers. Deze campagnes benutten de volle kracht van Google AI om je app effectief te promoten op uitgebreide kanalen, allemaal vanuit één geconsolideerde campagne-inspanning.

Vind de juiste door AI aangedreven Google Ads-functie voor jouw bedrijf

Samenvattend vertegenwoordigt de integratie van AI in Google Ads een aanzienlijke vooruitgang voor online marketeers. Het vermenigvuldigt je expertise, waardoor je je creativiteit en kennis kunt versterken met krachtige en datagestuurde inzichten.

Deze technologie stelt je in staat om sneller en effectiever te marketen en klanten precies te ontmoeten waar ze zijn. Zlfs in de meest onvoorspelbare scenario’s. Het belangrijkste is dat het een betrouwbaar en sterk ROI genereert en nieuwe groeimogelijkheden ontsluit.

Door AI in je Google Ads-campagnes te gebruiken, houd je niet alleen gelijke tred met het digitale marketinglandschap. Je verhoogt ook de lat en transformeert uitdagingen in kansen voor succes en groei.