Content

YouTube-update: deze handige AI-functies komen eraan

0

YouTube stapt op de AI-trein! Tijdens het event Made On YouTube maakte het platform bekend een aantal nieuwe features te lanceren waarmee je, met de hulp van artificial intelligence (AI), video’s kunt maken, bewerken en delen. We zetten de opvallendste updates op een rij.

Dream Screen: AI-achtergronden in YouTube Shorts

Een nieuwe feature voor YouTube Shorts is Dream Screen. Met deze functie kun je met behulp van generatieve AI beeld (visual of video) creëren voor de achtergrond van je video. Dit zal werken op dezelfde manier zoals bij tools als Midjourney en ChatGPT: door een prompt in te typen. En dankzij AI kun je de gekste dingen creëren, dus laat je fantasie de vrije loop.

YouTube verwacht Dream Screen nog in 2023 te lanceren.

YouTube Dream Screen: voorbeelden van achtergronden op video's.

Bron afbeelding: YouTube

YouTube Shorts is overigens inmiddels geen kleintje meer. Sinds de lancering van Shorts in 2020 (geïnspireerd door het succes van TikTok) heeft het al meer dan 2 miljard ingelogde gebruikers per maand. En meer dan 70 miljard dagelijkse views.

YouTube Create: nieuwe app voor het editen van video’s

Met de nieuwe app YouTube Create kun je op je smartphone(!) eenvoudig video’s maken en editen. De app is gratis en je kunt er zowel Shorts als langere video’s mee maken. In de app vind je videobewerkingstools zoals knippen, automatische ondertiteling en voice-over. Ook fijn: het kan ongewenst achtergrondgeluid uit je video weghalen. Daarnaast krijg je toegang tot een bibliotheek met filters, effecten, stickers, overgangen en rechtenvrije muziek met ‘beat matching technology’. Ook weer geïnspireerd door TikTok.

Over TikTok gesproken: daar is het al gebruikelijk om video’s te bewerken in de aparte app CapCut. Het is onder creators populair om een aparte app te gebruiken voor het maken en bewerken van video’s. YouTube Create is ontwikkeld met de hulp van zo’n 3000 creators en dat het een aparte app is geworden, past dus helemaal bij hun wensen en behoeften.

Bekijk in onderstaande video hoe de app werkt.

Accepteer cookies

 

De app is nog in bèta-fase en momenteel helaas nog niet beschikbaar in Nederland en België. De bètaversie voor Android is momenteel te downloaden in onder andere de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Indonesië, India, Korea en Singapore.

YouTube Studio krijgt AI-insights

YouTube Studio krijgt er naar verwachting in 2024 AI-features bij. Met generatieve AI kun je nieuwe ideeën brainstormen voor nieuwe video’s en concepten. Deze ideeën worden gepersonaliseerd voor jouw kanaal en zijn gebaseerd op wat het publiek al bekijkt en waar al interesse is, volgens YouTube.

De eerste versies van YouTube Studio met AI zijn inmiddels getest. Het platform deelt in een persbericht dat meer dan 70% van de ondervraagde creators aangeeft dat het hen heeft geholpen bij het ontwikkelen en testen van ideeën voor video’s.

AI-insights voor YouTube Studio.

Als deze nieuwe features zijn gelanceerd, is het goed om daar wel kritisch over te blijven. Want in hoeverre ga je AI laten bepalen wat voor video’s je maakt? Het kan je ondersteunen ter inspiratie, maar houd vooral ook je eigen contentstrategie in het oog.

Aloud: je video in andere talen nasynchroniseren

Wil je graag je video’s ook in andere talen uitbrengen, maar ben je niet zo goed in bijvoorbeeld Engels? Dan kan Aloud een oplossing zijn. Deze AI-tool (oorspronkelijk in 2022 los ontwikkeld door Google) helpt je met het nasynchroniseren van je video’s. Een kijker kan dan bij jouw video ervoor kiezen het in een andere taal te beluisteren, zoals nu al werkt met ondertiteling.

Auto nasynchronisatie in YouTube.

Bekijk in onderstaande video hoe het werkt:

Accepteer cookies

 

Momenteel is de functie beschikbaar voor een klein aantal creators. Het wordt getest in het Engels, Portugees en Spaans. Ik ben benieuwd wat voor effect het zal hebben voor de vindbaarheid van video’s in YouTube. Zullen Nederlandstalige video’s met auto-dubs voor een groter publiek interessant gaan worden?

AI-assistent helpt je beter zoeken in Creator Music

Naast de komst van Aloud voor dubbing, krijgt ook Creator Music een AI-update. Momenteel kun je er zoeken naar muziek, artiesten of een genre om in je video te gebruiken. Straks kun je zoeken gaan zien als het schrijven van een prompt. Geef bijvoorbeeld aan dat je ‘upbeat dance music’ nodig hebt voor je vlog over Portugal (zie afbeelding hieronder).

AI search assistent in YouTube Studio.

Creator Music is momenteel alleen in de VS te gebruiken. YouTube is van plan om deze functie zo snel mogelijk naar andere landen te brengen.

Nog even geduld…

Zoals je ziet, zullen we nog even geduld hebben voordat we in Nederland en België gebruik kunnen maken van deze features. Waar zie jij het meest naar uit? Laat het weten in de reacties!