Loopbaan

Hey scale-up, net terug van CES? Zo houd je het momentum vast

0

Maanden van werk, voorbereidingen, training en coaching gingen eraan vooraf, en dan is het zover: CES. De grootste consumentenelektronicabeurs ter wereld, op zijn Amerikaans. Eenmaal terug op (nuchtere) Hollandse bodem, slaat de realiteit toe. Hoe voorkom je what happens in Vegas, stays in Vegas, en dat je niet met een kater op kantoor zit? Je business- en marketingplannen, die zorgvuldig zijn opgesteld, staan nu voor de ultieme test: zijn ze nog steeds relevant? Dit artikel is voor alle tech-scale-ups van nu.

Je wordt overspoeld door iedereen die je spreekt op CES. Er was ook een behoorlijke delegatie van jonge Nederlandse techbedrijven. ‘Iedereen is hier’, kopte de techjournalist van De Telegraaf. CEO’s, journalisten, misschien zelfs een paar royals die een foto met je willen. En iedereen zegt dat jouw product ‘awesome’ is en dat je de volgende Apple, Google of Facebook zal worden. Op een gegeven moment geloof je het zelf ook. Hoe kan het ook anders? Je hebt een geweldig idee en de wereld moet het weten!

Spring nu op de hype-trein (er is geen tijd te verliezen)

De glans van CES vervaagt snel. De tijd vliegt voorbij en je zal weer vergeten worden. Om je scale-up in de schijnwerpers te houden, moet je nu meters maken terwijl je nog vers in het geheugen ligt. Een kleine insider tip: er is geen magische formule, maar alles begint met consequente communicatie met je doelgroep.

‘Feed the Beast’, zo noemen we dat in marketing en PR. Daarbij gaat het niet alleen om contact onderhouden met journalisten, maar om een rijke mix van content die je strategisch inzet via sociale media, je website en andere kanalen. Onthoud dat productaankondigingen kort de aandacht trekken, maar uiteindelijk is het de constante stroom van aantrekkelijke content die jouw scale-up relevant houdt.

3 tips om in gedachten te houden:

  1. Feed the Beast: zet niet alleen persberichten of eentonige communicatie in om je product in het nieuws te houden. Creëer een constante stroom van boeiende en informatieve content op relevante kanalen.
  2. Maak contact: neem contact op met journalisten, influencers en vakgenoten die je hebt ontmoet. Volg ze op LinkedIn en zoek de conversatie op.
  3. Experimenteer: wees niet bang om nieuwe dingen uit te proberen en zo te ontdekken wat het beste werkt voor jouw publiek. Deel mooie mijlpalen of opvallend nieuws uit de sector op je socials of zet (eindelijk) eens de stap om te adverteren op social media. Maar vooral: blijf authentiek, en blijf relevant.

CES Las Vegas

Benut je netwerk, maar vooral dat van een ander

Een bekende valkuil voor scale-ups is dat ze de uitdaging alleen aan willen gaan. Zonde. Zelfs het meest lean en snelgroeiende bedrijf met een eigen marketingteam vindt dit een uitdaging. Het echte geheim? Het benutten van andermans netwerk levert je direct iets op.

Een bureau met de juiste connecties en ervaring kan je bondgenoot zijn bij het opschalen en ondersteunen van je merk- en mediastrategie. Dan voorkom je dat je startup een ‘net niet’-verhaal wordt. Op die manier haal je in één klap alle expertise en slagkracht in huis om te knallen met marketing en PR en zorg je dat je geen eendagsvlieg wordt.

Bovendien is het belangrijk om af en toe uit te zoomen met iemand die een ‘outside-in’-blik heeft op je bedrijf en ziet waar de kansen en uitdagingen liggen. Zeker voor founders die aan de zakelijke wieg van het bedrijf hebben gestaan, hebben baat bij die blik.

Externe blik, waar kan je aan denken:

  • Werk samen met een bureau: een ervaren PR- en marketingbureau heeft de expertise en middelen in huis die nodig zijn om je inspanningen effectief op te schalen.
  • Schakel een brandconsultant voor scale-ups in: een consultant kan een strategisch plan voor je scale-up ontwikkelen en waardevolle tips geven waar je zelf nooit op zou komen.

Budgetbeperkingen? Kies je prioriteiten

“Ik heb geen budget, maar ik wil toch impact maken!” Klinkt dat bekend? Strategisch keuzes maken over waar je investeert, kan enorm veel uitmaken. Bedenk waar je team nog tekortschiet – kennis, ervaring, middelen, slagkracht – en pak deze pijnpunten aan. Samenwerken met een brandconsultant, je team trainingen laten volgen en het uitvoeren van kleinschalige marketingexperimenten bieden waardevolle inzichten, zonder je budget uit te putten.

Deze aanpak stelt je in staat om met je scale-up snel op te schalen met wat werkt en te leren van wat niet werkt. Onthoud dat Rome ook niet in één dag in de markt is gezet en dat het bouwen van meerdere wegen die naar Rome leiden tijd kost (en geld, dus begin klein en daar waar het ‘t hardst nodig is).

Brandmanagement begint nu, leadgeneratie volgt later

Veel scale-ups focussen alleen op leadgeneratie, omdat er nu sales nodig zijn om te overleven. Events zoals CES zijn daar een mooie kans voor, maar je moet ook naar de toekomst kijken. Het is belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan je merkfundament en in te zetten op merkherkenning. Het één kan immers niet zonder het ander.

Je zou denken dat het bouwen van je merk wel kan wachten, maar in werkelijkheid vormt het de basis voor succesvolle leadgeneratie. Je merk is meer dan alleen een logo: het gaat om het ontwikkelen van een gevoel van vertrouwen en herkenbaarheid in het achterhoofd van je klant. Dit vereist consistente, repetitieve communicatie. Zo veranker je stap voor stap je merk in het bewustzijn van je doelgroep.

CES scale-up

Hoe begin je met brandmanagement?

Zorg dat je de juiste mensen binnen je organisatie bij elkaar brengt om dit uit te kristalliseren. Tip: vorm een brandstuurgroep bestaande uit collega’s van Marketing, Verkoop, Communicatie, HR en Operations, maar laat de CEO erbuiten. Je wil dat mensen zich vrij voelen om ideeën te geven en niet gehinderd worden door de angst om geen indruk te maken op de baas. Zodra er een eerste concept ligt, komt de CEO om de hoek kijken om zijn of haar feedback te geven. Dit kan bijvoorbeeld zijn zodra je over brandmessaging en -positionering naar buiten spreekt.

De groep moet de belangrijkste mijlpalen voor je merkprestaties definiëren en monitoren. Stel een solide messaging framework vast, breng je klantreis in kaart en identificeer je ideale klantprofielen.

Dit is waar je marathon start:

  • Ontwikkel een merkidentiteit: bepaal wat jouw scale-up uniek maakt. Probeer hierbij niet vanuit je product te denken, maar vanuit de behoeften en pijnpunten van je doelgroep. Dit helpt je de juiste klanten aan te trekken en het vertrouwen op te bouwen.
  • Creëer consistente berichtgeving: zorg ervoor dat je berichtgeving en tone of voice consistent is op al je kanalen, van je website tot social media. Dit helpt je merk om op te vallen en elke dag te bouwen aan merkbekendheid.
  • Bepaal en volg je merkprestaties: identificeer de metrics die het belangrijkst zijn voor je merk, zoals merkbekendheid, merkherkenning en merksentiment. Monitor regelmatig de prestaties van je merk en pas aan indien nodig. Dit helpt je je marketinginspanningen te optimaliseren en je doelen te bereiken.

Word méér dan een mooi sucCES-verhaal

Samenvattend, je traject na CES zou een mix moeten zijn van strategische acties, het benutten van netwerken, slimme investeringen en een solide brandfundament. Met deze aanpak stoom je jouw scale-up niet alleen klaar voor vluchtige ‘Vegas fame‘, maar ook voor merkbekendheid en duurzame groei in the long run. Vluchtige roem is Vegas baby, maar terug in de polder moet je voor eeuwige roem gaan.