Communicatie

Communicatie in 2024: AI ondersteunt, maar jij maakt het verschil

0

Ik ben vast niet de enige communicatieprofessional die zich afvraagt of alles niet elk jaar nóg sneller lijkt te gaan. Ook het afgelopen jaar lijkt bij communicatie verandering de enige constante. Oh, en AI natuurlijk. Stel je voor dat AI een persoon was. Dan zou die persoon dit jaar absoluut de trofee gewonnen hebben voor meest spraakmakende trendsetter. Deze innovatie heeft zich zo hardnekkig vastgebeten in onze maatschappij dat het een belediging zou zijn om het als een tijdelijke trend te bestempelen.

Disclaimer: verwacht niet iets compleet nieuws te lezen. De meeste trends worden tegenwoordig grotendeels gedreven door technologie, waardoor er veel overlap ontstaat tussen alle trendartikelen. Maar naarmate we een technologie beter begrijpen, gaan we ook begrijpen wat het niét is (en kan). In 2024 zal dit laatste leiden tot nieuwe waardering voor wat we als mensen toe te voegen hebben – een thema dat wordt weerspiegeld in de communicatietrends die ik in dit artikel graag met jullie bespreek.

Interne communicatie: strategischer en slimmer

Eerst waren het de (soms) ongeprezen helden die op de achtergrond werkten, maar nu zijn interne communicatieteams uitgegroeid tot een cruciale stategische functie. Ze spelen een centrale rol in het herdefiniëren van de werknemerservaring.

Aangezien veel organisaties worstelen met de uitdaging om de betrokkenheid van medewerkers te vergroten (want hoi quiet quitting, loud leaving en rage applying), rust hiervoor ook een stuk verantwoordelijkheid op de schouders van interne communicatie. Zij kunnen op hun beurt alle hulp gebruiken die ze kunnen krijgen. De opkomst van AI-tools in 2023 die content vertalen (ook naar audio!), gesprekken transcriberen en content optimaliseren belooft een helpende hand voor deze teams in 2024.

Asynchrone videoconferenties

Een ontwikkeling binnen de interne communicatietools die onder de radar is gebleven in 2023, is die van asynchrone videoconferenties. Deze communicatievorm maakt gebruik van opgenomen korte video’s in plaats van live videocalls. Hoewel dit al enkele jaren bestaat, ga je het in 2024 veel meer terugzien. Veel werknemers zijn immers wel een beetje klaar met interne calls, updates en trainingen via videobellen.

Zo lanceerde Zoom afgelopen zomer bijvoorbeeld Zoom Clips. Hiermee kun je korte videoclips bekijken en versturen, in plaats van een live update call of tutorial bijwonen. Met deze functie kun je snel essentiële informatie laten zien aan teamleden of zelfs een uitgebreide projectupdate delen, allemaal zonder dat je aan een live vergadering hoeft deel te nemen.

Naast het vermijden van onnodige live videovergaderingen, is het grootste voordeel van asynchrone video’s dat het werknemers in staat stelt om te communiceren volgens hun eigen schema. Wil je bijvoorbeeld nu een collega een update geven, maar is hij of zij niet beschikbaar? Dan is een snelle clip sturen voldoende. Als iets visueel ingewikkelder is dan je in een e-mail kunt uitleggen, kun je een videoclip sturen om de boodschap over te brengen. En wat als ik je vertel dat deze video met één druk op de knop vertaald kan worden naar alle talen, inclusief een meebewegende mond? Met AI-tools is dat mogelijk, wat de boodschap nog inclusiever en aantrekkelijker maakt voor de ontvangers.

Short, shorter, shortst

Sinds de Amerikaanse techjournalist Nicholas Carr in 2008 de vraag “Maakt Google ons dom?” stelde, lijkt ons vermogen tot concentratie bergafwaarts te gaan. Afleiding ligt overal op de loer. Hierdoor worden niet alleen commercials en krantenartikelen korter, maar wordt ook expliciet de leestijd aangegeven. Een weerspiegeling van onze verkorte aandachtsspanne (luister ook eens deze podcast hierover als je durft).

We wonen in een land waarin zo’n 25% van de Nederlanders de voorkeur geeft aan zelfs een partijprogramma op 1 A4’tje. En dat is niet gek, want dagelijks razen onze vingers over schermen en lijken we onverzadigbaar te zijn geworden. Is dit een kwestie van aandacht, of eerder van een gebrek aan interesse? Het lijkt een mix van beide te zijn. Iets waar niet alleen ik mee lijk te worstelen. Het is dan ook geen toeval dat apps zoals PawBlock (die schattige dierenplaatjes aanbieden in plaats van socialmedia-fixes) en Microsofts’ Focus steeds populairder worden. Ze vormen als het ware de nieuwe generatie mindfulness-apps, het wondermiddel voor moderne kwalen.

Aangezien we onze smartphone minstens drie uur per dag gebruiken, is het essentieel om in 2024 concurrerend te blijven door video’s en tekst te vereenvoudigen en te versnellen. De boodschap van een merk moet beknopt, aantrekkelijk en authentiek zijn. Maar hoe verpak je soms complexe inhoud in een hapklare vorm zoals YouTube Shorts of TikTok en word je onderdeel van de endless scroll?

Multi-assets

Persoonlijk vind ik het moeilijk te accepteren dat er geen tijd meer is voor goede, relevante en authentieke content. Jij vermoedelijk ook, als je tot hier bent gekomen met het lezen van mijn artikel. Gelukkig is er nog steeds ruimte voor echte verhalen met diepgang. Kijk bijvoorbeeld naar het succes van podcasts, die vaak 45 minuten duren. En naar streamingdiensten zoals WaterBear, waar films, verhalen en documentaires te vinden zijn die zich richten op positieve oplossingen voor onze wereld. Maar hoe kunnen we mensen verleiden om daadwerkelijk naar dit platform te gaan en op play te drukken?

Het geheim is het gebruik van ‘multi-assets’. Een combinatie van zowel korte als langere videofragmenten om zo nieuwsgierigheid op te wekken en mensen te leiden naar hoogwaardige inhoud. Als zo’n kort fragment je een paar keer naar waardevolle inhoud heeft geleid, vertrouw je er de volgende keer ook op dat het de moeite van het doorklikken waard is.

Doe je duurzaam, of ben je duurzaam?

De consument van nu is niet alleen geïnteresseerd in het kopen van een product of dienst, maar wil ook de waarden van het merk begrijpen. Ook op het gebied van milieu en sociale verantwoordelijkheid. Van milieuvriendelijke verpakkingen tot aan de al dan niet elektrische vloot, communicatie hierover gaat evenveel om waarden als om waarde.

Erover communiceren is één, het belichamen is een tweede. Waar bedrijven er jaren geleden nog mee weg kwamen om hun groene pet op te zetten wanneer het ze uitkwam, is inmiddels iedereen bekend met greenwashing en alle aanverwante termen. Nee, consumenten eisen dat bedrijven meer doen dan alleen praten over sociale doelen en geld doneren. Ze verwachten dat bedrijven doen wat ze zeggen.

Ook voor je employer branding is dit cruciaal. We zien een verschuiving van het eerder besproken quiet quitting naar conscious quitting. Ondanks de economische onzekerheid overweegt namelijk zelfs 51% van de werknemers ontslag te nemen als de werkgever niet aansluit bij hun persoonlijke waarden.

Sociaal bewust

Ook op het vlak van PR is het van belang dat alle communicatie, pitches en teams sociaal bewust moeten zijn en dat deze waarden worden uitgedragen. Als deze waarden dus niet ingebakken zitten in je organisatie, begeef je je op glad ijs. Veel woorden, weinig tips zul je denken. Dat klopt, want alleen jij en de organisatie zullen (moeten) aanvoelen wat er past bij jullie organisatie. En dan nog moet je je voorbereiden op kritiek. Denk nog maar eens terug aan Apple, die Mother Nature een hoofdrol gaf in de lancering van hun nieuwste iPhone. Niet iedereens cup of tea.

Toch nog een paar tips die ik hoorde toen ik bij een paneldiscussie in de London Library was vorige maand:

  • Je moet ergens voor staan;
  • Niet iedereen zal het met je eens zijn en daar zul je je comfortabel bij moeten voelen;
  • Geef een stem aan de mensen met de geleefde ervaring, vertel hun verhaal, niet het jouwe;
  • Niets zeggen is nog steeds een risico;
  • Plaats nooit commercieel gewin boven duurzaamheidsclaims.

Met dank aan de geniale George Lamb, Alison Corfield, Sam Sutaria en Jessie Macneil-Brown (she/her).

More vision, more vision, more footwork

Nu we al onze content zo, hup, kunnen laten schrijven door onze grote vriend ChatGPT, is een persoonlijkheid toevoegen aan je content des te belangrijker. En dat moet geen probleem zijn. Aan visie, meningen en verschillende blikken geen gebrek. Daarom zullen we in 2024 zien dat organisaties steeds meer investeren in het ontwikkelen en koesteren van vaardigheden en eigenschappen zoals emotionele intelligentie, communicatie, interpersoonlijke probleemoplossing, strategie op hoog niveau en, jaja, thought leadership.

Met meer dan 700 miljoen gebruikers van over de hele wereld, is LinkedIn hiervoor de perfecte outlet. Hier kun je je thought leadership tonen (vergeet hier niet een flinke dosis visie aan toe te voegen) aan een publiek dat daadwerkelijk op zoek is naar expertise over verschillende onderwerpen.

Ook hierbij kun je je laten helpen door de technologie. Als je bijvoorbeeld benieuwd bent naar welke vragen mensen hebben over een bepaald onderwerp in jouw sector, vraag het dan eens aan Answerthepublic. Deze online tool is erg handig als je content maakt voor een listicle, of als je de doelgroep van een klant beter wilt begrijpen. SEO-goeroe Neil Patel heeft deze tool onlangs gekocht en aan Search Volume, YouTube en Bing toegevoegd.

Of voer een concurrentiecontrole uit met tools als SEMrush, Ahrefs of BuzzSumo om het type, de frequentie en de engagementniveaus van de content van concurrenten te analyseren. Hierbij worden zoekwoorden, onderwerpen, backlinks en social shares beoordeeld.

Bovendien kun je blogs, video’s, webinars en whitepapers van concurrenten handmatig beoordelen om kwalitatieve inzichten te verkrijgen. Door deze kwantitatieve en kwalitatieve analyses te combineren, kun je een contentmarketingstrategie ontwikkelen die uniek is voor het publiek en ervoor zorgt dat je thought leadership content – waar je zo hard aan hebt gewerkt – ook daadwerkelijk opvalt.

screenshot answerthepublic

De onvervangbare kracht van menselijke betrokkenheid en creativiteit

In een wereld waar AI en technologieën een onmisbare rol spelen in onze communicatie, blijft één waarheid onveranderd: de onvervangbare kracht van menselijke betrokkenheid en creativiteit. Terwijl we ons voorbereiden op 2024, herinnert deze tumultueuze en innovatieve tijd ons eraan dat effectieve communicatie niet alleen draait om de tools die we gebruiken. Maar om de diepgang van onze verhalen, de authenticiteit van onze boodschappen en het vermogen om verbinding te maken met onze peers en ons publiek op een menselijk niveau.

Laten we de technologie omarmen, maar nooit vergeten dat het onze menselijke touch is die de ware impact creëert. Hier ligt de toekomst van communicatie. Waar AI ons ondersteunt, maar waar jij als communicatie-expert het verschil maakt.