Communicatie

De 5 belangrijkste pr-trends voor 2024

0

Afgelopen jaar konden we er niet om heen: ChatGPT en artificial intelligence. Daarnaast ontstaat er een steeds feller debat over duurzaamheid en klimaat. Welke veranderingen hebben dit teweeggebracht voor de pr-wereld? En zijn er nog nieuwe technologieën en trends waar je als pr-professional of marketeer op in moet springen? Dat komt allemaal aan bod in dit artikel met de 5 pr-trends van 2024.

1. Data-driven pr: de kracht van analytics

Tegenwoordig wordt bijna overal data bijgehouden. Deze trend is al jaren zichtbaar in de marketingwereld. Maar met de doorontwikkeling van de analysemogelijkheden beginnen steeds meer organisaties ook data-driven pr toe te passen. Waarom? Omdat het simpelweg zorgt dat je sneller kunt schakelen, beter kunt inspelen op de behoefte van je doelgroep, eenvoudiger kunt achterhalen welk effect jouw pr-inspanningen hebben en je als eerste trends ziet! Hoef je ook geen trendartikelen meer te lezen. 😉

Voorbeelden:

  • Sentimentanalyse: bedrijven gaan nog meer tools gebruiken om de stemming en perceptie rondom hun merk te meten. Dit zorgt voor ruimte om proactief te reageren op negatieve publiciteit en positieve trends versterken.
  • Predictive analytics: pr-professionals gaan de kracht van voorspellende analyses gebruiken om toekomstige trends en mogelijke crisissituaties te herkennen. Hierdoor worden de pr- en communicatiestrategieën nog krachtiger.

2. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Het debat en de protesten worden steeds feller gevoerd als het gaat over het klimaat en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het sentiment hiervan leeft door van carrièrekeuze tot de besluitvorming in het aankoopproces. We leven met zijn allen veel bewuster en daar liggen de kansen, maar ook gevaren, voor pr. Je zult als organisatie moeten streven naar meer transparantie en verantwoordelijkheid in je communicatie en activiteiten.

Een aantal vormen hiervan zijn:

  • Klimaatbewuste pr: het streven naar duurzame initiatieven en dit actief communiceren, van milieuvriendelijke producten tot CO2-neutrale bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld, deelnemen aan MVO-dagen zoals World Clean Up Day.
  • Purpose-driven pr: betrokkenheid laten zien bij maatschappelijke kwesties en zoeken naar de link met jouw brand. Als jij intrinsiek gelijkheid belangrijk vindt, is dat makkelijk te vertalen. Bijvoorbeeld: de eeuwige strijd van Tony’s Chocolonely voor een eerlijke chocoladereep.

Zorg wel dat je dit met intrinsieke motivatie doet. Zodra je doet alsof, of om even snel te scoren, schemert dit al snel door. Vooral bij Gen Z! Denk aan green- en rainbowwashing.

een journalist met een kladblokje.

3. Virtual reality (VR) en augmented reality (AR)

We horen al jaren over VR en AR… Maar gaat het dan nu echt doorbreken binnen pr? Het lijkt er wel op. Zo wordt het in de filmindustrie al ingezet om wat extra buzz te creëren. Netflix en Mattel zetten het bijvoorbeeld in om een minipretpark-ervaringen te maken voor filmfans. Maar gaan we het nu ook toepassen in ons werk?

Je moet wel. In een wereld waarbij de aandachtsspanne steeds kleiner wordt en meer informatie per dag binnenkomt, is het steeds moeilijker om op te vallen. Of dit nu voor een fan, journalist, influencer of consument is. Iedereen heeft er mee te maken. VR en AR zorgen voor boeiende manieren je verhaal te vertellen en vergroten de interactie. Voorbeelden zijn:

  • Immersieve persconferenties: Meta organiseerde afgelopen september een 2-daags VR-evenement over AI, VR en nieuwe producten. Nu de ontwikkeling van deze technologie ook steeds sneller gaat, wordt verwacht dat we immersieve persconferenties gaan organiseren met behulp van VR. Hierbij wonen journalisten en influencers de conferentie bij zonder fysiek aanwezig te zijn. Iets waarbij ze met hun overvolle agenda vast blij van worden!
  • AR-productlanceringen: merken gaan AR inzetten om productlanceringen interactiever te maken, waarbij consumenten producten virtueel kunnen ervaren voordat ze kopen. Bijvoorbeeld: de AR-game van Adidas voor de lancering van hun Ultraboost sneaker.

4. Micro-influencers en authentieke connecties

Door de opkomst van BeReal en aanhoudende populariteit van TikTok, lijkt het erop dat we echte mensen en ongedwongen content willen zien. Dit zorgt steeds meer voor een verschuiving van samenwerkingen met influencers naar micro-influencers. Hierbij gaat het minder om het bereik maar juist om de authentieke verbinding met een merk. De verwachting is dat deze trend alleen maar dominanter wordt in de wereld van pr. Dit kun je verwachten:

  • Kleine, betrokken doelgroepen: in 2024 ligt de focus binnen het pr-vakgebied op het targeten van nichedoelgroepen via micro-influencers, dit zorgt voor meer authenticiteit en verbinding. Bijvoorbeeld: de content van Hema op TikTok met verschillende groeiende tiktokkers. Ik vind dit de leukste!
  • Meer langetermijnsamenwerkingen: in plaats van kortstondige samenwerkingen, kun je als merk beter investeren in langdurige relaties met influencers en micro-influencers. Dit versterkt jouw geloofwaardigheid en creëert ambassadeurs. Een voorbeeld hiervan is de Heineken en Max Verstappen Deal. Hij is de komende 6 jaar het gezicht van de hun 0.0 campagne. Maar ook de band tussen De Bankzitters en Air Up is een mooi voorbeeld. Zij maken nu al meer dan een jaar lang samen succesvol content.

5. Toenemend gebruik van kunstmatige intelligentie

In 2024 gaat kunstmatige intelligentie (AI) opnieuw een grote rol spelen in pr. AI helpt namelijk bij het bekijken van gegevens, het volgen van nieuws en het begrijpen van hoe mensen zich voelen. Met AI kunnen pr-professionals veel data, zoals een groot onderzoek, snel en makkelijk begrijpen. Dit scheelt ontzettend veel tijd. Maar wat te denken van alle content die gecreëerd kan worden met tools als ChatGPT?

Het gevolg hiervan is dat het steeds minder moeite kost om een persbericht te maken. Het is dan ook mijn verwachting dat er veel meer nieuws gedeeld gaat worden. Wat mogelijk gaat leiden tot journalisten die bedolven worden onder de persberichten. Daardoor wordt het échte werk nog belangrijker: onderscheidend zijn. Journalisten gaan nog meer smachten naar unieke, diepgaande verhalen tussen deze overvloed van pr. Creativiteit en originaliteit worden daardoor nog belangrijker om op te vallen. Maak daarom goed onderscheid tussen welk nieuws voor wie interessant is, haak in op actualiteiten en zorg voor een goede invalshoek.

Overigens zitten ze niet bij alle redacties te wachten op AI-content, zo zijn er al speciale AI-protocollen in het leven geroepen bij NU.nl en de Volkskrant.

Dus, wat is het plan?

Het is duidelijk dat technologie steeds meer invloed heeft op pr, ook in 2024. De integratie van kunstmatige intelligentie, VR/AR en een versnelde data-analyse bieden veel kansen om pr-campagnes op te zetten. Of het succesvol is, hangt af van jouw authenticiteit, onderscheidend vermogen en de oprechtheid van jouw relaties.

Blijf daarom scherp, leer van anderen om je heen, beweeg mee met de veranderingen en blijf vooral dicht bij jouw merkidentiteit.