Samenwerken

Houd je goede voornemens vol met deze tips & tools

0

Januari is alweer voorbij. Hoe gaat het met jouw goede voornemens? Niet veel mensen houden ze langer dan een maand vol. En dat is niet zo gek, want het vasthouden aan goede voornemens vraagt om meer dan alleen maar willen. Gelukkig zijn er digitale hulpmiddelen en trucjes die je kunnen helpen. In dit artikel lees je hoe je een goede basis legt voor het bereiken van je doelen en hoe je ze dit jaar ook echt volhoudt.

Als het nieuwe jaar begint, stellen we vol enthousiasme onze goede voornemens op. Herken je het patroon van toewijding in januari, gevolgd door een zucht van ontmoediging in februari en uiteindelijk een stil afscheid van je doelen in de maanden erna? Het kan moeilijk zijn om je goede voornemens vol te houden.

Bijzondere voornemens

Volgens Men’s Health houdt ongeveer 19% van de mensen hun goede voornemens op de lange termijn vol. Dat lijkt misschien weinig, maar mensen hebben de meest bijzondere voornemens. Ook voornemens die bijna gedoemd zijn te mislukken. Hier zijn er een aantal:

  • Een week niet klagen. Heb je zo’n dag dat alles tegenzit? Je mouw blijft achter de deurklink hangen? Je bent je portemonnee vergeten in de supermarkt? Succes met het volhouden van dit voornemen dan!
  • Minimaal 3 keer per week sporten. Een uitnodiging voor een leuke borrel met collega’s? Toch nog een extra aflevering van je serie kijken? Soms komt het gewoon niet helemaal uit…
  • Minimaal 10 weken geen alcohol drinken. Bestel gewoon een frisje of een 0.0% op al die borrels en feestjes. Je komt vast niet in de verleiding, toch?
  • Je niet meer zo druk maken om alles. Je hoofd draait normaal overuren, maar dan zet je dat gewoon even uit. Makkelijker gezegd dan gedaan?
  • Je wekker iedere dag een kwartier eerder zetten. Maar het is nog donker buiten en je bed voelt als een warme knuffel. Die snooze-knop is nu wel heel aantrekkelijk geworden.
  • Of iedere ochtend wandelen. Dit klinkt natuurlijk haalbaar én heerlijk. Maar regen, natte sneeuw, hagel en windkracht 7 helpen dan niet mee.

Neem dit vooral met een korreltje zout, maar kijk of je goede voornemens haalbaar zijn en blijf realistisch. Dan is de kans groter dat je ze volhoudt en dan zit er niet zo’n druk op (over druk maken gesproken).

Onze community

Goede voornemens zijn voor iedereen persoonlijk en kunnen erg van elkaar verschillen. Misschien wil je wel meer bewegen, een nieuwe vaardigheid leren, minder schermtijd hebben of positiever denken. Wij vroegen onze community waar hun goede voornemens mee te maken hebben. Er stemden ongeveer 300 mensen op de LinkedIn-poll en de uitkomst was als volgt:

LinkedIn-poll goede voornemens

We vroegen ook wat jullie goede voornemens zijn en wat jullie helpt om deze doelen te bereiken. Ik zet er een aantal voor je op een rijtje. Wie weet herken je jezelf wel in onderstaande voornemens of is het zelfs jouw eigen reactie:

Zowel persoonlijke ontwikkeling als carrière; ik ga mij verder verdiepen in en bezighouden met thema’s rondom cultuur en (werk)geluk.

Anders: work / life balance, mét persoonlijke en professionele ontwikkeling én aandacht en quality time met dierbaren.

Gezonder leven door routines te bouwen en voor lange termijn te gaan. Dus niet 5x per week sporten, maar 3x per week volhouden. En vaste dagen en tijdstippen bepalen.

Herken jij dit ook of hebben jouw voornemens met iets heel anders te maken? Laat het ons weten!

Hulpmiddelen voor het volhouden

Zoals ik eerder noemde, zijn er veel digitale hulpmiddelen en trucjes om jouw goede voornemens vol te houden. Hieronder vind je heel wat apps die jou helpen bij het volhouden van je goede voornemens:

Verandering in actie

  • De app Way of Life is er zowel voor Android als voor iOS. Je vult in welke gewoontes je wil af- of aanleren en in de app kun je, door middel van een schema, bijhouden hoe dit gaat.
  • Is het dan nu echt tijd om te stoppen met roken? Dan kan de app Quiddy je helpen. Deze app is voor mensen tot 25 jaar. De app koppelt je aan een ‘stopgenootje’ en zo kun je steun uit elkaar halen. Wie weet houd je er zelfs een vriendschap aan over. Je kunt de app downloaden voor Android en iOS.
  • Ben je al begonnen met Dry January of wil je het graag doortrekken? De app Alcoholvrijheid beloont je mijlpalen, laat zien hoeveel glazen je al hebt laten staan én hoeveel geld het je bespaart. Als dat je geen motivatie geeft, weet ik het ook niet meer. Je kunt de app downloaden voor Android en iOS.

Lingo-lust

  • Misschien is een van je goede voornemens om een nieuwe taal te leren, omdat je op reis gaat of gewoon om te hebben als skill. Dan ken je vast Duolingo wel. Elke dag ben je een paar minuten bezig met wat woordjes en zinnen. Het wordt steeds lastiger en de opdrachten breiden zich uit. Dat moedigt aan om door te gaan. Straks krijg je het ‘tududu’ deuntje niet meer uit je hoofd (voor de kenners, je weet waar ik het over heb). Je kunt de app downloaden voor Android en iOS.

Fit & fabulous

  • Wil je afvallen of gewoon fitter of sterker worden? Dan helpt het om doelen voor jezelf te stellen. Met de app 7 Minute Workout sport je elke keer een korte sessie van 7 minuten. Kort, maar krachtig! Dat zou je zelfs even in je pauze kunnen doen als je thuiswerkt. Je kunt de app downloaden voor Android en iOS.
  • Je kunt ook kiezen voor Strava. Hierin kun je veel verschillende sporten registreren en kun je vrienden die ook op Strava zitten volgen en aanmoedigen. Je kunt de app downloaden voor Android en iOS.
  • De app Food gebruik ik zelf. Op deze app kun je invoeren wat jouw doelen zijn om fitter te worden. Je vult in wat je eet en de app houdt bij hoeveel koolhydraten, eiwit en vet je eet. Dit komt dan overeen met jouw persoonlijke plan. Erg overzichtelijk en handig. Je kunt de app downloaden voor Android en iOS.
  • Lifesum helpt je met gezonder eten. In deze app kun je invullen wat je eet en kun je ervoor zorgen dat je er een gebalanceerd dieet op nahoudt. De app geeft ook nog eens gezonde recepten om eens uit te proberen. Je kunt de app downloaden voor Android en iOS.

Pixels op pauze

  • Wil je minder schermtijd? Dan is de app Forest misschien wel iets voor jou. Deze app helpt je focussen. Je plant een virtuele boom die groeit als jij andere dingen aan het doen bent. Wil je toch switchen naar een andere app? Dan gaat de boom dood. Dit moet ervoor zorgen dat je langer van je telefoon afblijft, zodat de boom kan groeien tot een bos. Je kunt de app downloaden voor Android (gratis) en iOS (kost 4 euro).
  • Wil je helemaal niet bij je apps kunnen? Dan kun je met Freedom tijdsloten instellen voor al je apps. Als je de app toch wil openen, dan zie je dat de app geblokkeerd is. Dit kun je aan- en uitzetten. Je kunt de app downloaden voor Android en iOS.

Handige tip vanuit Meta

Wil je graag jouw goede voornemens delen op je socials? Meta komt met een vision board dat je kunt invullen en delen in je Stories. Je kunt AI-stickers gebruiken en dit delen met vrienden. In de comments van de Meta-post vind je het template. Deze kun je opslaan en zelf invullen naar jouw doelen en voornemens. Het is niet alleen leuk om te doen, maar je neemt op deze manier ook echt even de tijd om erover na te denken.

Vision board Meta bron: https://www.threads.net/@meta/post/C1p8eJ4Oa3l

Screenshot van Meta op Threads

Dus, hoe gaat het met jouw goede voornemens en wat ga je doen om ze vol te houden? Laat het weten! Hopelijk hebben de tips in dit artikel je nieuwe ideeën gegeven.

Bron header-afbeelding: LanaSweet / Shutterstock.com