Online marketing

Koude e-mails werken niet? Zeker wel! Zo pak je het aan

0

Het was half oktober dat ik dacht: misschien moet ik dat dan maar eens proberen. Dat ik trainers, adviseurs en kleine ondernemers een korte mail stuur met wat indrukken van hun website. Een bezoekje van vijftien minuten, met feedback rondom de vraag: hoe groot is de kans dat ik ga mailen of bellen?

Ik was aan het eind van mijn latijn, ik sliep slecht. Ik had veel geprobeerd om op een beetje logische en duurzame manier klanten te krijgen als tekstschrijver. Maar heel veel dingen werkten niet.

Het idee van de koude e-mails sturen met een webreview voelde als mijn laatste strohalm.

Koude e-mails sturen

Ik sprak met mezelf af: je begint je dag ermee en je doet het tot twaalf uur, daarna ga je iets anders doen. Om te voorkomen dat ik knettergek werd, snap je? Om te zorgen dat ik het vol zou houden.

En daar ging ik. Mailtjes sturen. Googlen, heel specifiek naar trainers en coaches, adviseurs. Het liefst zelfstandig, of met een klein clubje. Zolang hun persoonlijkheid en hun eigenheid maar een essentieel onderdeel is van hun bedrijf. En 100% zweefvrij. Heel belangrijk, want mensen kramen de grootste onzin uit. Gisteren zag ik nog een website met iemand die zachtjes op meridianen klopt. Je verzint het niet.

Ik stuurde mailtjes en het eerste wat er gebeurde, nog voor mensen reageerde, was: ik vond het eigenlijk wel leuk. Essentieel, want met de tanden op elkaar je business laten groeien, dat hou je nauwelijks vol. Ik ontdekte – klinkt dat gek? – dat mensen, ondernemers, mijn hulp ook echt konden gebruiken. Met de beste intentie doen de meeste ondernemers maar wat. Logisch, want het is hun vak niet. Maar veel teksten waren vaag en onduidelijk.

Ik vond het leuk om superconcreet te zien wat er beter kon. Zo stellen de meeste trainers zich op hun website, op hun homepage enthousiast voor. Daar beginnen ze mee, terwijl de meeste bezoekers vooral geïnteresseerd zijn in zichzelf. Klinkt lullig, maar het is wel waar. Mensen hebben zorgen, zijn geïnteresseerd in het antwoord op de vraag: What’s in it for me?’

Dus, zo schreef ik: ‘Er is veel voor te zeggen om je homepage te beginnen met het schetsen van de problemen of juist dromen van die ander!’ Hoe specifieker, hoe beter.

Reacties

Het duurde ongeveer een dag of tien voordat de eerste reactie kwam. ‘Dag Johan, normaal gesproken reageren we niet op dit soort mails.’ Zulke zinnen zou ik in de maanden die volgden nog vaak krijgen.

Een dag later kwam er weer een reactie. Weer iemand die weleens wilde praten. ‘Heel leuk zo’n mail, meteen waarde leveren.’ En zo ging het door, wat een feest.

Ik ging door met het versturen van mails en zag hoe zo veel trainers en adviesbureau’s zichzelf op de ‘over mij’-pagina plots voorstellen alsof ze het niet zelf zijn. Ik bedoel, Patrick de Vos ging ineens in de de derde persoon enkelvoud schrijven! Huh?

Patrick de Vos is een senior coach en met zijn directe aanpak weet hij goede resultaten te boeken bij uiteenlopende klanten.’

Wat? Patrick! Wat doe je? Jij bent het zélf toch? En Patrick, ik weet toevallig dat jij het als trainer superbelangrijk vindt om contact te maken en je leert dit ook aan anderen. Oprecht, echt contact maken en dán dat salesgesprek voeren. Of dat motivatiegesprek als leidinggevende. Je ziet de héle dag hoe lastig mensen dat vinden en nu ineens schrijf je óver jezelf? Met welke gedachte? In vredesnaam!

Meer reacties kwamen er op mails. De communicatietrainers en leiderschapscoaches wilden graag aan de slag. En mijn problemen met geld die er nog zo kort geleden waren, losten zich met de dag meer op. Eindelijk had ik iets gevonden wat werkte voor mij. Plaatsvervangende vreugde, voel je het?

En wat ik helemaal mooi vond: een week of wat na het sturen van de mail stuurde ik een herinneringsmail. Vond ik in eerste instantie lastig, te opdringerig, maar iemand gaf me die tip. En meerderen reageerden daarop met ‘Sorry dat we nog niet reageerden.’ Dat is toch grappig? Is gewoon koude acquisitie, hè?

De geheimen van het sturen van koude e-mails

Goed. Misschien doe jij dit ook, dat versturen van koude e-mails en lukt het je niet goed. In dat geval heb ik een paar tips voor je, exact de feedback die ik kreeg. En gewoon wat vermoedens van mij, een stukje zelffelicitatie over wat er werkt in de mail. Met andere woorden, ‘de geheimen van het sturen van koude e-mails.’

Tip 1: stuur écht persoonlijke e-mails

Dit is eigenlijk gewoon de tip der tips. En als je nu denkt: maar dat kost tijd! Ja, klopt. Ga niet 30 mails op een dag schrijven met flauwe standaard verhalen.

Je weet dit zelf ook: als je een mail krijgt van een vreemd persoon dan is het eerste wat je jezelf afvraagt: is dit commercieel? Is dit een algemene mail? Is dit echt voor mij of gewoon spam? Dat gaat razendsnel. En het deleten gaat ook razendsnel.

Dat vermoeden ‘is dit een algemene mail’, moet je snel tackelen dus. Na een mailtje of vijftien heb ik weliswaar bepaalde dingen standaard gemaakt, maar ik kijk naar een aantal pagina’s en zeg daar iets heel concreets over.

Die ‘over mij’-pagina vind ik het leukste. Ik geloof heilig in ondernemers die een persoonlijke, losse en ook speelse toon hebben. Ik bedoel: jij bent je merk, dus breek het ijs alvast online. Naast dat sommigen zich dus ineens niet meer als zichzelf voorstelden, kwam ik ook tot de verdrietige conclusie dat veel zelfstandig dienstverleners aan MPS lijden. Meervoudige Persoonlijkheids Stoornis. Heftig.

Die werken dus alleen, helemaal alleen en stellen zichzelf voor als ‘ons’. Dat is heftig, hè? Ik vermoed omdat zij denken dat ze daardoor professioneler overkomen. Effect bij mij: totale verwarring en de geloofwaardigheid stort in.

Tip 2: schrijf uit de losse pols, maak het persoonlijk

Nog meer zelffelicitatie. Ooit deed ik een test en daaruit kwam naar voren: ‘Je vindt het ijs breken fijn om te doen, dat gaat je op een natuurlijke manier goed af.’ Ach, ken je dat? Dat je een uitslag leest van een persoonlijkheidstest en dat je een beetje ontroerd raakt? Awkward, maar had ik nu, toen ik dat las.

Ik maak de mail bewust informeel. Ik begin met ‘Hé pik, alles lekker?’

Echt gedaan? Nee, natuurlijk niet! Maar de titel is bijvoorbeeld ‘was op je website’ Dat is niet eens goed Nederlands denk ik. Dan, daarna open met een klein grapje. ‘Ik was op je website. Ik kan alles uitleggen. : )’ De mail is alles behalve lollig, maar waar mogelijk breek ik het ijs.

Ik voorkom dus standaard zinnen, ik ga niet plechtig lopen doen. Dat is natuurlijk ook mijn grote geloofsbelijdenis van het Waarlijk Effectief Teksten Schrijven Voor Je Business, namelijk, gewoon schrijven zoals je praat.

Wat ik bedoel, ik kreeg zelf afgelopen week een mail met de zin ‘Het is in 2024 belangrijker dan ooit om een sterke vormgeving te hebben op je website.’ Gaap. Meteen even gereageerd met ‘Hé pik, dit komt niet al te origineel en echt over.’ Echt gedaan? Ja, natuurlijk wel. Ik breek graag het ijs, dat zei ik toch?

Tip 3: bied met je inzichten meteen al waarde

Ja, natuurlijk zit ik ook een beetje beteuterd te kijken als iemand reageert met ‘heel goede tips, ik ga ze meteen toepasssen. Bedankt!’ Natuurlijk denk ik dan ook: ‘Hé Yvonne van Duijvensteijn met je best wel moeilijke achternaam, ik moet ook geld verdienen, hè?’

Maar als je tips echt helder zijn en als je echt kan laten weten hoe de ander ervan profiteert, krijg je dus een hoop enthousiasme en dankbaarheid en mensen die met liefde geld uitgeven.

Mensen willen gezien worden. Dat is de crux.