Online marketing

Zo schrijf je niet-saaie koude mails waar wél op gereageerd wordt

0

Dus je zit met je salesteam elke dag een handvol mails te versturen naar nieuwe misschien-wel-bijna-klanten en de resultaten vallen tegen. Het probleem: veel van die mails zijn zó saai en voelen nep en commercieel. En ander probleem: mensen krijgen veel, heel veel van dit soort saaie mails. (Naast dat ze nog 15 leuke mails krijgen en op zich een leven hebben, met deadlines en kinderen.)

Een probleem dat je niet kunt verhelpen is dat jouw bijna-klant veel van deze mails krijgt, maar waar je wel invloed op hebt is hoe leuk en verrassend jouw e-mails zijn. Na die eerste zin wil je dat ze de tweede lezen. En dan hup, tot het einde. Want daar heb je jouw vervolgactie staan.

In dit artikel leg ik je uit hoe ik het aan zou pakken (en hoe ik het in het verleden heb aangepakt).

Succes met acquisitie-mail.

Pak de aandacht

De eerste vraag is natuurlijk:

Hoe pak je de aandacht van de lezer in de eerste zinnen?

Laat me eerst toch deze vraag stellen: 

Wat gebeurt er als je zomaar een e-mail krijgt van een onbekend persoon? 

Je vraagt je instant af waarom en hoe en wat de bedoeling is. Die frons heeft jouw lezer ook. Je moet dus meteen het ijs breken én de aandacht pakken. Niet makkelijk.

Wat bij een blog perfect werkt is beginnen met de problemen, uitdagingen of de dromen van die persoon die jij wil bereiken. Maar het verschil tussen een blog en een mail is dat bij een blog iemand vrijwillig op je titel heeft geklikt, daar zit niet het wantrouwen bij van ‘hoezo word ik gemaild?’

In een koude e-mail moet je dat ijs dus even breken. Dit doe je door precies dat te noemen:

‘Ik val even met de deur in huis, maar trainingsbureaus zoeken altijd naar manieren om hun trainingen afwisselend en verrassend te houden. Toch? De deelnemers op het puntje van de stoel. Zo leren ze meer en zo word je in ‘t volgende seizoen terug gevraagd!

Ik begin hierover, omdat…’

Zoek je eigen woorden, dit kan ook:

‘Ja, ja: weer een koude e-mail. Misschien krijg je ze vaker en in de volgende zin laat ik je weten waarom dit wellicht interessant is voor jou, als eigenaar van een advocatenkantoor. Als de volgende zin voor jou niet boeiend is, kun je deze mail meteen wegklikken, komt-ie.’

Op deze manier ben je nog speels ook, weer een beetje ijs gebroken. Enne, ga dit nu niet exact zo overnemen. Zoek dus naar de manier waarop je het zegt.

Weet waar het vloeken over gaat

Je begint na het ijs gebroken te hebben met het benoemen van de problemen van je lezer, je misschien wel bijna-klant.

Veel schrijvers van koude mails beginnen met een betoog over hun bedrijf. Werkt niet echt.

Je moet op zoek naar daar waar je lezer echt last van heeft, stoom uit de oren, op het punt om z’n alcohol- en drugsverslaving weer enthousiast op te pakken, maar niet nadat hij met z’n hoofd tegen een blinde muur heeft geslagen. Beter dat je weet waar het vloeken over gaat.

‘Ja, jongens, dit is toch helemaal te idioot voor woorden? Wat een ellende hier, wie zit hier te maffen, dit kán toch niet?!’ Dat soort teksten. (En eerlijk is eerlijk: vaak veel heftiger.)

Als je dat goed opschrijft, dan kan je lezer alleen maar denken: Ja, zeg. Dit gaat sowieso over mij! Dit is ellende en het moet opgelost worden.

Dat zorgt voor herkenning. (Uiteraard kan er ook verdriet zijn in plaats van boosheid.)

Stel, je zit in een ingewikkelde relatie met je partner. (Nou, zeg: en daar kan iedereen zich wat bij voorstellen! Hashtag houd moed.)

En dan krijg je deze mail:

‘Wij van psychologenpraktijk Visschers en Al Watini zijn gefascineerd door de mens. Het is voor ons mensen moeilijk om in balans te leven. De frontale cortex en occipitaalkwab werken niet altijd even goed samen. We zien dat veel mensen worstelen met het leven op gebied van work-life balance…’

Vrouw valt in slaap bij lezen saaie e-mail.

Yooo… pfff. Ik was al in slaap gevallen, jij? En toch doen zoveel mensen dit zo!

Stel je nu voor dat dit de opening is van de mail.

‘Wanneer heb jij voor ‘t laatst een echt leuke avond met partner gehad? Waarin gelachen en gevreeën werd zoals in ‘t begin? Veel stellen die langer dan een jaar of 4 bij elkaar zijn vinden het moeilijk om intiem te blijven. En soms wordt er alleen nog maar gediscussieerd. En vaak is er elke week wel mot.’

Dit gaat over de klant. En als je echt zit te worstelen, als je écht pijn en verdriet hebt van dit probleem, dan is de kans een stuk groter dat je gegrepen bent en de volgende zin en die erna wil lezen.

Daarna, pas daarna, vertel je wat jij aan dit probleem kunt doen. Je vertelt in een paar zinnen wat je oplossing is. Je noemt misschien welke klanten je hiermee helpt. En tot slot sluit je de mail af met een concrete vervolgstap, maar dit deed je vast al.

E-mail winning.

De stap om mensen meteen iets te laten kopen is veel te groot. Het is ook niet toegestaan volgens de AVG. (Met frisse tegenzin even mijn huiswerk gedaan.)

Wat veel beter werkt en wat wel is toegestaan, is mensen voorstellen om even kennis te maken en over het genoemde probleem door te kletsen.

Kletsen? Ja, want in alles wil je deze mail laagdrempelig houden. Alsof je iemand tegenkomt in het café en je bent gewoon in gesprek. Eigenlijk dus (vet meta dit!) zoals ik dit artikel aan je schrijf. Het voelt super dichtbij zonder dat het klef wordt, snap je?

Wat vind jij lastig aan ‘t schrijven van koude acquisitiemails?