Online advertising

Kies je voor DV360 of Google Ads? De voor- en nadelen op een rij

0

In het doolhof van digitale marketingtools staan DV360 (Display & Video 360) en Google Ads (voorheen bekend als Google AdWords) bekend als meestgebruikte inkoopplatforms (DSP’s). Deze platforms vormen beide de basis in online adverteren, maar hebben elk hun eigen specialiteiten. In dit artikel zetten we de belangrijkste verschillen tussen beide platforms op een rijtje.

1. Doel en Scope

Google Ads is een alles-in-één platform dat verschillende advertentie-indelingen ondersteunt. Denk aan zoekadvertenties, display-advertenties, YouTube-video’s en app-promotie. Hiermee kun je campagnes opzetten die overal op het uitgebreide netwerk van Google verschijnen: van zoekresultaten tot websites, YouTube en mobiele apps. Dit wordt ook wel het Google Display Network (GDN) genoemd.

DV360 is gespecialiseerd in display-, audio- en video-advertenties. Het is ontworpen om het proces van plannen, kopen en meten van digitale media over verschillende kanalen te vereenvoudigen. Het platform steekt iets geavanceerder in elkaar en kent meer schaalbaarheid.

2. Advertentieformaten

Google Ads specialiseert zich in zoekadvertenties (SEA), display-advertenties en YouTube. Binnen de displaycampagnes gaat het hier veelal om standaard IAB-formaten (formaten die zijn vastgesteld door het Interactive Advertising Bureau). Écht impact maken is hiermee relatief lastig. Adverteerders kunnen het formaat kiezen dat het beste bij hun campagnedoelen past, bijvoorbeeld het formaat dat het meest kostenefficiënt klikken naar de website realiseert.

DV360 specialiseert zich in display, video en audio. Binnen dit platform kunnen dus géén zoekadvertenties ingekocht worden. Een belangrijk verschil tussen display bij DV360 en Google Ads is dat je binnen DV360 grote formaten met impact kunt inzetten. Denk aan een interactieve ‘conversational banner’, Homepage Takeover of andere vormen van rich media.

Tevens gaat video bij DV360 verder dan enkel YouTube. Zo kun je zowel instream- (pre-roll) als outstream-video inkopen bij titels als nu.nl, telegraaf.nl of kijk.nl (Talpa). Audio is binnen Google Ads helemaal niet mogelijk, maar binnen DV360 zet je makkelijk een campagne op die te beluisteren is op bijvoorbeeld Spotify of SoundCloud.

Het verschil in attentiewaarde tussen DV360 en GoogleAds.

3. Doelgroep Targeting

Google Ads biedt verschillende targetingopties op basis van zoekwoorden, demografie, interesses en gedrag. Zoekadvertenties spelen vooral in op gebruikersintentie. De doelgroep krijgt immers alleen de advertentie te zien als zij in de zoekmachine op een bepaald onderwerp zoeken.

DV360 biedt meer geavanceerde doelgroepsegmentatie en targetingmogelijkheden ten opzichte van Google Ads. Adverteerders kunnen first party data, third party doelgroepsegmenten en inzichten van Google (interesse/zoekgedrag) gebruiken om hun doelgroep nauwkeurig te bereiken. Vooral de mogelijkheid om andere data-inzichten te gebruiken is hierin een groot voordeel. Zo kunnen grote partijen zoals Mediahuis en DPG verschillende doelgroepen samenstellen op basis van inloggegevens en/of leesgedrag, en deze middels specifieke deals beschikbaar stellen binnen het DV360-platform. Aangezien het cookieloze tijdperk steeds dichterbij komt, is deze first party data relevanter dan ooit.

4. Inkoopmethoden

Google Ads gebruikt een bieding-systeem waar adverteerders biedingen instellen voor zoekwoorden of concurreren in advertentieveilingen voor display en video. Kosten worden berekend per duizend vertoningen (CPM), op basis van klikken (CPC) of op basis van conversies (CPA).

DV360 ondersteunt programmatic advertising. Dit betekent dat adverteerders het inkoopproces automatiseren en in real time advertentieruimte kopen via veilingen. Hierbij zijn tevens verschillende mogelijkheden om campagnes in te kopen:

  • Programmatic Guaranteed
    Een vorm van programmatic advertising waarbij adverteerders gegarandeerde advertentieruimte kopen bij uitgevers tegen een vooraf overeengekomen prijs.
  • PMP-deal
    Een Private Marketplace-deal (PMP) is een privé-overeenkomst tussen adverteerders en uitgevers, waarbij premium advertentieruimte wordt aangeboden via een exclusieve, niet-openbare veiling. Hierdoor kunnen adverteerders selectiever zijn in het kiezen van specifieke inventory en toegang hebben tot premium plaatsingen én door de uitgever aangeboden doelgroepen.
  • Open market
    Reguliere manier van inkopen, waarbij advertentieruimte openbaar beschikbaar is voor aankoop door adverteerders via real time bidding (RTB) platforms, zonder beperkingen op toegang of selectiviteit.

Omgekeerde piramide met bovenaan 'Programmatic Guaranteed, vervolgens 'Private Marketlace-deal en onderaan 'Open Market'.

5. Toegankelijkheid

Google Ads is zeer toegankelijk voor een breed scala aan adverteerders, variërend van de bakker om de hoek tot aan grote multinationals. Het platform is relatief simpel in gebruik en om die reden ook toegankelijk voor iedereen. Tevens zijn geen minimumbudgetten nodig om een account op te zetten en een campagne te draaien.

DV360 is een iets geavanceerder platform met krachtige functies voor programmatic buying, geavanceerde targeting en diepgaande rapportages. Toegang tot DV360 is over het algemeen iets beperkter en wordt veelal gebruikt door grotere adverteerders of agencies, waarbij een team aan (programmatic) specialisten beschikt over een aantal certificaten. Met het gebruik van DV360 gaat wel een minimumbudget gepaard. Daardoor kunnen (kleine) adverteerders niet snel een eigen account opzetten.

Veel ‘kleine’ bedrijven focussen zich op Google Ads, en als je wil opschalen (meer data, meer creaties, meer mogelijkheden) kun je overstappen naar het andere Googleproduct: DV360.

Kies je voor Google Ads of DV360?

Als je op zoek bent naar een gebruiksvriendelijk platform met een breed scala aan advertentiemogelijkheden, is Google Ads geschikt. Als je echter gespecialiseerde functies, geavanceerde targeting, extraverte/impactvolle creaties en diepgaande rapportage nodig hebt, is DV360 de juiste keuze. Binnen dit platform is ook steeds meer mogelijk als je kijkt naar recente ontwikkelingen, zoals het meten van en optimaliseren op attentie en het minimaliseren van uitstoot van campagnes.

Het is ook mogelijk dat je beide platforms gebruikt als onderdeel van een uitgebreide digitale marketingstrategie, waarbij je profiteert van de complementaire functies van elk platform.