Online advertising

Tijd om digital advertising duurzamer te maken

0

Duurzaamheid is deze eeuw één van de belangrijkste onderwerpen onder de bevolking. We kunnen niet meer om de klimaatverandering heen. Ook vanuit allerlei branches wordt er daarom hard gewerkt aan het verlagen van de ‘carbon footprint’. Zo ook binnen de digital-advertisingbranche.

Wat voor footprint laat de digital-advertisingwereld achter?

Ook digital advertising heeft te maken met een hoge CO2-uitstoot. Het totale internetgebruik veroorzaakt 3,7% van de totale uitstoot wereldwijd, waarin digital advertising een groot aandeel heeft.

Scope 3 is een techbedrijf dat onderzoek heeft gedaan naar de uitstoot in onze branche. Om de ernst van deze uitstoot in beeld te brengen, heeft Scope 3 een vergelijking gemaakt die de uitstoot op een begrijpelijke manier illustreert.

Het uitserveren van 1.000 impressies/vertoningen staat gelijk aan het draaien van een wasje op het gebied van CO2-uitstoot. Google Ads heeft al bijna dertig miljard impressies per dag… En dan zijn er nog tientallen andere inkoopsystemen die dit aantal alleen maar opdrijven. Dat zijn dus ongelofelijk veel wasjes.’ – Scope3

Visual digital advertising duurzaamheid Scope 3 bron: Scope 3

Bron: Scope 3

Op DMEXCO 2023 tijdens de Sustainability Summit was Sanofi één van de sprekers die sprak over de CO2-uitstoot in digital advertising. Zij presenteerden de volgende interessante vergelijking: 1.500.000 impressies heeft dezelfde uitstoot als een enkele vlucht van Londen naar New York. Met deze cijfers in gedachten kunnen we concluderen dat de impact van onze branche op de CO2-uitstoot erg groot is.

Digitale duurzaamheid in advertising bron: DMEXCO 2023

Bron: DMEXCO 2023

Welke elementen zorgen voor deze hoge uitstoot?

Er zijn meerdere factoren die ervoor zorgen dat de ‘carbon footprint’ hoog is. Denk bijvoorbeeld aan:

1. Biedingsproces: Er zijn binnen advertising, en dan met name binnen de programmatic advertising, heel veel verschillende in- en verkoopsystemen. Deze inkoopsystemen worden gebruikt om digitale marketingcampagnes te boeken, terwijl de verkoopsystemen worden ingezet om de advertentieruimte (slots) op een website te vullen.

Grote nieuwssites bevatten vaak tientallen van deze slots op één pagina. Elk van deze systemen zorgt voor uitstoot via de servers die ze gebruiken om data op te slaan of advertenties te laden. Door het aantal in- en verkoopsystemen te beperken, kan de uitstoot verminderd worden. In de afbeelding hieronder is een voorbeeld te zien over hoe gefragmenteerd zo een ecosysteem eruitziet voor één website:

Digitale duurzaamheid in digital advertising, de huidige uitstoot bron: DMEXCO 2023

Bron: DMEXCO 2023

2. Creatie: De kwaliteit van de creatie heeft ook impact op de uitstoot. De zwaarte van de creatie in MB’s bepaalt hoe hard de server moet werken om de creatie in te laden. Door de creatie minder zwaar te maken, kun je de uitstoot verminderen. Een methode hiervoor kan zijn om van HD (High Definition, zwaar in MB’s) naar SD (Small Definition, minder zwaar in MB’s) over te schakelen.

3. Websites met véél advertenties: Er zijn websites waarbij je wordt overladen met advertenties. Doordat al deze advertenties moeten worden ingeladen, moeten de servers meer werken, wat uiteindelijk weer resulteert in méér uitstoot. Deze websites kunnen dit zelf verbeteren door minder advertentieposities op de website te plaatsen, of deze website kan juist worden vermeden door adverteerders.

Wat kun je als bureau, exploitant of adverteerder doen?

Klimaatverandering is een wereldwijd probleem dat aangepakt moet worden, en onze branche kan hieraan bijdragen. De verwachting is dat de ontwikkelingen op dit gebied de komende maanden/jaren zullen toenemen. Maar ook jij kunt jouw steentje bijdragen:

  • Maak duurzaamheid bespreekbaar binnen je bedrijf. Ga het gesprek aan over hoe je jouw processen wellicht duurzamer kunt maken. Denk aan het implementeren van een Green UX voor je website, het verbeteren van je energievoorzieningen, het deelnemen aan statiegeldsystemen of het verduurzamen van je woon-werkverkeer.
  • Ga in gesprek met technologiebedrijven die je ‘carbon footprint’ inzichtelijk kunnen maken. Op basis hiervan kun je jouw processen verbeteren.
  • Bekijk hoe je jouw digitale inkoopprocessen kunt vereenvoudigen, zodat je minder servers belast en daarmee je uitstoot verlaagt.
  • Maak inzichtelijk hoe je CO2-uitstoot kunt compenseren door bij te dragen aan duurzame projecten.
  • Laat de wereld zien dat je als bedrijf actief bezig bent met duurzaamheid. Door dit uit te stralen, kun je anderen inspireren om ook stappen te zetten op dit gebied.