Marketing technology

DOOH: de onmisbare branding-gamechanger van 2024

0

In onze huidige wereld verkeren consumenten in een constante staat van informatiestress (information overload). De consument stelt steeds hogere eisen aan bedrijven. We willen ons identificeren met een merk, we eisen transparantie en we verwachten dat bedrijven onze privacyrechten waarborgen. We worden overspoeld met informatie vanuit elke hoek op het internet. Dat veroorzaakt een informatieverzadigd online landschap. Het ontdekken van innovatieve en effectieve kanalen is daarom belangrijk om de aandacht van de consument te trekken. 

De oplossing: Digital Out Of Home (DOOH). Een medium dat branding en adverteren naar buiten haalt. Dit brengt ook nieuwe mogelijkheden voor traditionele buitenreclame met digitale en interactieve mogelijkheden. In dit artikel vertel ik je graag meer over wat DOOH jou kan bieden.

Branding Out Of Home

Het is belangrijk om als bedrijf op alle platformen een constante merkervaring te creëren voor je consumenten. Zo win je het vertrouwen van de klant. Dit noemen we omnichannel branding. Tegen 2025 wordt verwacht dat de volledige investering van merken in omnichannel-strategieën zal resulteren in het behoud van 89% van hun klanten. Ook kan een consistente merkpresentatie resulteren in een verhoging van de omzet tot wel 23%.

Als je aan omnichannel branding denkt, gaat de aandacht vaak uit naar online platforms (websites, sociale mediakanalen). Hier komt Digital Out Of Home om de hoek kijken. Het biedt unieke kansen op het gebied van data en creativiteit. Dat is relatief nieuw in vergelijking met andere advertentiekanalen.

Met opvallende displays op openbare plaatsen zoals straten, stations en winkelcentra, levert DOOH visuele impact. Daarnaast geeft het ook de mogelijkheid voor merken om real-time te interageren met hun doelgroep. Door de voortdurende evolutie van AI-aangedreven mogelijkheden zal omnichannel-adverteren naar een hoger niveau tillen. Hierbij fungeert DOOH als een brug tussen de digitale en fysieke werelden.

Cookieloze samenleving

Het is bekend dat Google eind 2024 zal stoppen met het ondersteunen van 3rd party cookies. Ook Meta gaat opties voor gerichte advertenties in 2024 verminderen. Daardoor zullen velen zoeken naar alternatieven om als merk de doelgroep te bereiken. Een van deze veelbesproken alternatieven is contextual advertising (adverteren in bepaalde doelgroep-omgevingen).

DOOH is van nature al gebaseerd op dit type targeting. Het bereikt de doelgroep op basis van locaties, tijdstippen, weer, contactpunten etc. Er kan zonder 3rd party data alsnog nauwkeurig ingeschat worden welke doelgroepen een scherm zullen passeren. Dit dankzij de al bestaande kennis en interne data over de consument, in combinatie met kennis van de omgeving van een scherm.

Zo kun je voor hogescholen adverteren op digitale schermen bij bushaltes rondom middelbare scholen. Dit doe je dan bijvoorbeeld tijdens inschrijvingsperiodes. Een ander goed voorbeeld: rondom stadsparken adverteren op schermen voor aankomende festivals en evenementen. Feitelijk brengt DOOH ons terug naar traditionele mediaplanning.

De genoemde voordelen van Digital Out Of Home zijn ook gebleken uit de cijfers van 2023. DOOH werd daarin het snelst groeiende adverteerkanaal met een groei van 24,2%. Dat DOOH de reclamewereld verovert, is niet zonder reden. De grote en opvallende displays trekken de aandacht en blijven in het geheugen hangen met 82% ad recall van voorbijgangers.

DOOH zelf inzetten

Overweeg je zelf om Digital Out Of Home in te zetten? Dan zijn hier een 4 praktische stappen om te beginnen:

  1. Begin met een grondige analyse van je doelgroep. Wat zijn hun gewoontes? Waar brengen ze hun tijd door? DOOH biedt de mogelijkheid om te adverteren op specifieke locaties en tijdstippen. Kennis van je publiek is dus essentieel.
  2. Selecteer strategische locaties die jouw doelgroep frequent bezoekt. Denk aan bushaltes bij universiteiten voor het bereiken van studenten, of drukke winkelstraten voor een breed publiek.
  3. De kracht van DOOH ligt in zijn visuele impact. Investeer in hoogwaardige en aantrekkelijke ontwerpen die de aandacht trekken en je merk boodschap overbrengen.
  4. Maak gebruik van de geavanceerde meetmogelijkheden van DOOH.
    Analyseer de prestaties van je campagnes en gebruik deze inzichten om je strategie te verfijnen en te optimaliseren.

DOOH belangrijke speler?

In het branding-landschap van 2024 onderscheidt DOOH zich als een belangrijke speler. Het biedt een krachtige verbinding tussen merk en consument in een tijdperk zonder cookies. De opvallende groeicijfers en de sterke impact op merkherinnering benadrukken dat DOOH meer is dan een trend. Het is een strategische keuze voor toekomstgerichte merken.