Online marketing

Gepersonaliseerde e-mails: de kracht van klantgerichte communicatie

0

In de wereld van e-mailmarketing valt er nog een hoop te leren. Zo, dat is eruit. Waarom wij dat zo hard zeggen? Omdat we, anno 2024, nog steeds een boel algemene, commerciële e-mails ontvangen. De informatie die erin staat is negen van de tien keer niet relevant voor ons. De meeste openen we niet eens meer. Hoe het dan wel moet? In dit artikel laten we vier voorbeelden zien van klantgerichte en persoonlijke e-mails. Laat je inspireren!

Webshops bezitten enorm veel data. Data die klanten automatisch afgeven wanneer ze een bestelling plaatsen. Al deze klantdata, zoals persoonlijke gegevens en bestelhistorie, kunnen eenvoudig voor meer engagement zorgen. Hoe? Door iedere e-mail te verrijken en af te stemmen op de unieke klant.

Hieronder vind je vier voorbeelden van klantgerichte communicatie die verder gaat dan het toevoegen van de voornaam van de klant.

Voorbeeld 1. Personaliseren op basis van kijkgedrag

Voordat je gepersonaliseerde e-mails kunt creëren is het belangrijk om jouw klanten te kennen. Welke pagina’s bezoeken ze het meest? Welke producten bekijken ze? Hoelang blijven ze op de site? Door deze vragen te beantwoorden krijg je inzicht in de interesses en voorkeuren van bezoekers, wat de basis vormt voor een gepersonaliseerde e-mailstrategie.

Publieksegmentatie

Heb je eenmaal inzicht in het gedrag van alle bezoekers? Dan kun je het publiek segmenteren op basis van verschillende criteria. Denk aan de pagina’s die de klanten hebben bezocht, welke productcategorieën ze interessant vinden of hoe vaak ze jouw website bezoeken. Met alle verzamelde informatie over het gedrag van bezoekers en de publieksegmentatie creëer je gepersonaliseerde inhoud die aansluit op hun interesses en behoeften.

Creëer gepersonaliseerde inhoud

Gepersonaliseerde inhoud kan variëren van aanbiedingen voor producten die klanten hebben bekeken, tot nuttige inhoud die hen helpt bij het nemen van een aankoopbeslissing. Door relevante en waardevolle inhoud te leveren, vergroot je de kans dat jouw e-mails worden gelezen.

Een goed voorbeeld is van Zooplus. Als bestaande klant heb ik een voer- en waterdispenser bekeken voor mijn kat. Na wat wikken en wegen heb ik het product weggeklikt, zonder het in mijn winkelwagen te doen. Vervolgens verliet ik de website. Na ongeveer een uur vond ik onderstaande e-mail in mijn inbox. Volgens mij is het een perfect voorbeeld van een gepersonaliseerde e-mail. Niet alleen het product staat in de mail, zelfs de header-foto is afgestemd op mijn kijkgedrag. Zooplus wist dat ik aan het shoppen was voor mijn kat! Een schot in de roos als je het mij vraagt.

Zooplus voorbeeld e-mail

Voorbeeld 2. Klantbetrokkenheid optimaliseren met eerder gekochte producten

In een tijd waarin consumenten steeds veeleisender worden en gepersonaliseerde ervaringen verwachten, is het voor jou als marketeer essentieel om marketingstrategieën te verfijnen. Eén van de meest effectieve manieren om dit te doen, is door gebruik te maken van gepersonaliseerde e-mails op basis van eerder gekochte producten. Deze strategie stelt je in staat om klanten relevante aanbiedingen te sturen die aansluiten bij hun interesses en koopgeschiedenis. Zo vergroot je de betrokkenheid van klanten en de kans op herhaalaankopen wordt vergroot.

Een paar voorbeelden van e-mails op basis van bestelhistorie:

 • Het stimuleren van een herhaalaankoop. Koopt de klant een product met een beperkte levensduur? Stuur vlak voor het einde van de levensduur een reminder om het product te vervangen.
 • Een nieuwsbrief met enkel aanbiedingen van het favoriete merk, product of categorie van de klant.
 • Een nieuw product in de favoriete productlijn van de klant promoten.

Al deze e-mails zijn heel specifiek gericht op een bepaald soort klant. De klant waardeert de inhoud van de e-mail, omdat het zó getarget is, dat het op een nagenoeg unieke e-mail lijkt.

Een voorbeeld uit de praktijk. Ik bestel vaak bij bol. Gewoon, omdat ik dat gemakkelijk vind. Toen ik zwanger was, had ik enorm veel via bol besteld voor mijn baby. Bol kreeg door dat ik in de categorie “moeders” viel. Al snel ontving ik onderstaande e-mail. Heel specifiek voor mij, gezien ik op zoek was naar alles op het gebied van baby’s. Van kinderkleren en babyfoons, tot kinderspeelgoed en een autostoeltje. Alles wat ik wilde, had bol voor mij in de aanbieding. Dát is nog eens een gerichte e-mail.

bol email voorbeeld

Voorbeeld 3. Verjaardagsmail met leeftijdsgerelateerde korting

Het sturen van een gepersonaliseerde verjaardagsmail is een geweldige manier om klanten zich speciaal te laten voelen en hun betrokkenheid bij je merk te versterken. Door de leeftijd van de klant te gebruiken kun je een passende korting aanbieden die aansluit bij deze mijlpaal.

Bijvoorbeeld: een klant wordt 40 jaar. Geef deze klant eenmalig een kortingscode voor 40% korting. Je steekt met kop en schouders boven andere verjaardagsmails uit! Niet alleen omdat je een hoge korting geeft. Je laat zien dat je de klant kent, want je staat stil bij de nieuwe leeftijd van de klant. Uniek én persoonlijk. Maak het extra persoonlijk door de korting specifiek op een eerder aangekocht product te laten gelden. Gegarandeerd succes.

Voorbeeld 4. Op basis van uitgevraagde klantdata

Door gerichte vragen te stellen en waardevolle informatie te verzamelen kun je nog een stap verder gaan met het personaliseren van e-mails. Creëer e-mails die écht resonerend zijn voor iedere individuele klant. Hoe? Drie voorbeelden:

 1. Naam van huisdier
  Stel je voor: je plaatst een bestelling bij een dierenwinkel. In de e-mail die je ontvangt staat niet alleen jouw naam. Ook de naam van je geliefde huisdier wordt genoemd. Ik zou er blij van worden! Deze persoonlijke touch maakt de communicatie direct veel unieker en relevanter. Je kunt deze informatie gebruiken om aanbiedingen te doen die gerelateerd zijn aan huisdieren, zoals speciale voeding, accessoires of speelgoed.
 2. Kentekennummer en/of merk auto
  Voor autobezitters kan het ontvangen van gepersonaliseerde e-mails met informatie over specifieke auto-onderdelen of -diensten van onschatbare waarde zijn. Door het kentekennummer of het merk van de auto te vragen kun je aanbiedingen doen voor onderhoudsdiensten, accessoires of zelfs herinneringen sturen voor periodieke controles zoals APK-keuringen of regulier onderhoud.
 3. Verjaardag van kinderen
  Het herkennen van belangrijke datums in het leven van klanten, zoals de verjaardag van hun kinderen, biedt een uitstekende kans om gepersonaliseerde aanbiedingen te doen. Een e-mail met een speciale verjaardagskorting op kinderproducten of -diensten kan klanten het gevoel geven dat ze echt gewaardeerd worden door het merk.

Naast de mogelijkheid voor het uitvragen van bijzondere data, kun je ook direct de unieke data van bestelde producten gebruiken. Vanuit Greetz kreeg mijn collega een leuke e-mail met data vanuit mijn bestelling. Mijn laatst gestuurde kaart was naar Femke. Hoe gaaf is het dat ze dit hebben onthouden, opgeslagen en gebruikt in de e-mail?

De voordelen van gepersonaliseerde e-mails

Het versturen van gepersonaliseerde e-mails vereist meer tijd en aandacht dan het versturen van reguliere nieuwsbrieven. De bestaande e-mailstrategie moet ervoor op de schop. Maar geloof ons, deze nieuwe strategie gaat je veel meer opleveren dan het schieten met hagel. Denk onder andere aan:

 1. Verbeterde klantbetrokkenheid
  Door relevante aanbiedingen en informatie te sturen die aansluiten bij de interesses van klanten, kun je de betrokkenheid van klanten vergroten en hun merkloyaliteit versterken.
 2. Verhoogde conversieratio’s
  Gepersonaliseerde e-mails hebben doorgaans hogere conversieratio’s dan generieke e-mails, omdat ze beter aansluiten bij de individuele behoeften en voorkeuren van klanten.
 3. Versterkte klantrelaties
  Met gepersonaliseerde e-mails geef je klanten het gevoel dat ze worden begrepen en gewaardeerd. Zo bouw je een sterke en langdurige relatie op met klanten.
 4. Verhoogde klanttevredenheid
  Door te voldoen aan de specifieke behoefte van iedere individuele klant verhoog je eenvoudig de klanttevredenheid. Een hoge klanttevredenheid leidt vervolgens vaak tot meer aankopen.

Test, test, test

Zoals bij elke marketingstrategie is het belangrijk om te testen en te optimaliseren. Sommige personalisaties werken beter dan anderen. Experimenteer met verschillende onderwerpregels, inhoudsindelingen en aanbiedingen om te zien wat het beste werkt voor welk publiek. Breid je marketing uit door de diepte in te gaan met je eigen klantdata. Het loont zich vanzelf.