Online marketing

De DMA is van kracht: dit zijn de gevolgen van deze nieuwe wetgeving

0

De DMA, Digital Markets Act, is ingevoerd en is het tijd voor een broodnodige update. In dit artikel doen we een korte opfriscursus en kijken we vervolgens naar wat de implementatie van dit wetgevingsinstrument voor gevolgen heeft voor jou.

Wat is de Digital Markets Act ook alweer?

De DMA heeft een duidelijke doelstelling: Europese ondernemers en consumenten beschermen tegen grote techbedrijven. De giganten waar het om gaat zijn ByteDance, Meta, Apple, Microsoft, Google en Amazon. Om die doelstelling duidelijker in kaart te brengen, delen we ‘m op in drie kernpunten:

  1. Transparantie en toegang tot de data
    De wetgeving eist dat de ‘Big Six’ transparanter zijn over hun algoritmes en datagebruik. Daarnaast moeten ze andere marktdeelnemers toegang geven tot kerninformatie en onmisbare diensten. En dat is direct waar punt twee op inhaakt.
  2. Voorkomen van een monopolie
    Door deze grote bedrijven tot poortwachters te benoemen treedt er een nieuwe dynamiek in werking. Ze mogen hun dominante positie niet langer misbruiken door eigen diensten en producten voorrang te geven.
  3. Financiële sancties
    Wordt de DMA niet zuiver nageleefd? Dan worden de bedrijven belast met aanzienlijke financiële sancties. We hebben het dan echt over een bepaald percentage van de wereldwijde omzet, dus dat is gigantisch.

Wat zijn de gevolgen van deze nieuwe wetgeving?

De doelstelling is duidelijk en de nieuwe regels liegen er niet om. Deze set regels is cruciaal om een kans te creëren voor kleine partijen. Innovatie wordt nu gestimuleerd en de concurrentie aangewakkerd. Dit is waar de tech-sector aan toe is, maar ook recht op heeft. Denk aan alle kleinere spelers en start-ups, die nu eindelijk ook de kans krijgen om het spel daadwerkelijk mee te spelen.

Deze set regels is cruciaal om een kans te creëren voor kleine partijen.

De afgelopen jaren hadden de Big Six zo goed als vrij spel. Er vond bij vermeend misbruik van de machtspositie wel onderzoek plaats, maar het duurde jaren voordat de Europese Commissie de vinger op de zere plek kon leggen. Nu kan je als kleinere speler op de markt zelf een klacht indienen, bij bijvoorbeeld de Autoriteit Consument & Markt.

Daarnaast heb je er als e-commercespeler geen last meer van dat Amazon hun eigen producten boven die van jou plaatst, om maar wat te noemen. Als consument zul je niet super veel merken, behalve dat apps toegankelijker worden en dat je af en toe een relevante update krijgt.

Wat betekent de DMA voor elke techgigant?

Google

Wie maar een klein beetje bekend is in de wereld van zoekgedrag, weet dat Google een flinke vinger in de pap heeft. Je zoekt de route naar je Airbnb, wil je bedrijf hoger laten ranken in de SERP’s, verbindt al je slimme apparaten aan elkaar met Nest en kijkt eindeloos veel tutorials op YouTube. Jij gebruikt misschien één, twee of meer van deze diensten los van elkaar.

Maar Google wint de jackpot, want die bewaart al jouw data onder één waaier. Ze hebben zóveel informatie over je, dat als je dat op een rijtje zou zetten, je waarschijnlijk knikkende knietjes krijgt. Dit stapelen van data mag niet meer, dankzij de Digital Markets Act.

Amazon

Amazon is hier in Nederland lang niet zo groot als bijvoorbeeld in Amerika, maar we kopen ook steeds maar op het platform. Ook kijken we massaal naar Amazon Prime én hebben steeds meer mensen een speaker centraal in de huiskamer staan. En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Hoe dan ook, je kan nu zelf bepalen of je de data tussen services wilt gebruiken en dat naar behoefte in- en uitschakelen.

Meta

Meta, of in de volksmond hier nog steeds Facebook, spant de kroon qua sociale platformen. Facebook, Instagram, Threads, WhatsApp; het is allemaal in beheer van meneer Zuckerberg. Dat de bedrijven linkjes met elkaar leggen weten we maar al te goed. Het is niet voor niets dat je jouw Reel op Instagram ook direct kan doorplaatsen op Facebook, om maar wat te noemen.

Wil jij dat niet lager mogelijk is? Of wil je dat jouw VR-bril helemaal niet gekoppeld is aan je andere services van Meta? Ga naar het Accountcentrum en zoek naar ‘verbonden ervaringen’. Dien een verzoek tot verwijdering in en dan Meta moet het binnen 15 dagen loskoppelen.

Apple

Als Apple-fanaat durf ik bijna niets slechts over dit merk te zeggen, maar ze houden wel het liefst alles bij zichzelf. Zo kan je buiten de App Store niets aanbieden van andere aanbieders én je kan met Apple Pay ook geen andere betaaldiensten inschakelen. De nieuwe update (iOS 17.4) maakt het mogelijk om aan sideloading te doen, dus dan heb je meer vrijheid in je appkeuze. Daarnaast wordt Apple Pay straks ook één van de vele opties, want de NFC-chip wordt opengesteld voor ander betaaldiensten.

Microsoft

Microsoft is uiteraard ook één van de techgiganten. Als je een Windows-computer hebt, dan weet je dat de apps van Microsoft moeizaam te verwijderen zijn. De komst van de Digital Markets Act zorgt ervoor dat dit wel mogelijk wordt.

ByteDance

Het Chinese ByteDance (de kracht achter TikTok) is ook een poortwachter. Zij worden vooral aangepakt op het toegankelijk maken van de verzamelde data. TikTok moet het toestaan dat het archief met onze data eenvoudigweg kan worden opgevraagd, zodat je nog enigszins controle hebt over je eigen gegevens.

Kortom, als marketeer, lokaal reclamebureau of socialmediamarketing-expert zul je niet direct hinder ondervinden van de DMA. Sterker nog, het kan je werk en gebruikservaring in sommige gevallen juist optimaliseren. Maar moet je er slapeloze nachten van hebben? Wat mij betreft niet!