Social media

Succesvol op TikTok? Start met een crossplatform- & funnel-strategie

0

Gebruik jij als marketeer ‘it’s not giving’, ‘it’s not a vibe’ en ‘dululu’ al in jouw marketingstrategie op TikTok? Dan ben je lekker bezig. Het creëren van een succesvolle socialmedia-strategie is niet altijd even makkelijk. En dat snappen we. Daarom geven we je in dit artikel slimme handvatten voor jouw succesvolle, geoptimaliseerde TikTok-strategie.

Creating with the community

Op TikTok is het belangrijk om je te realiseren dat je niet concurreert met andere merken, maar met creators. Stel je dus niet op als merk, maar als een vriend of entertainer. TikTok-gebruikers willen een connectie voelen. Leef je daarom goed in in de doelgroep en maak vanuit dit oogpunt content.

Brands that think community-first don’t just get views—they get results. – TikTok.

Daarnaast is het belangrijk om goed te luisteren naar de community en hier ook op in te spelen. Dit kun je doen door te reageren op comments, maar ook door reactievideo’s te maken. Daarnaast kun je samenwerkingen met influencers aangaan om een persoonlijkheid aan je merk te koppelen. Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk om een influencer te kiezen waarmee je doelgroep zich goed kan identificeren.

Spreek de taal van het platform

Wellicht is het je niet geheel onbekend, maar het spreken van TikTok-taal is best wel een ding. Woorden als ‘it’s not giving’, ‘it’s not a vibe’, ‘ick’ en ‘dululu’ zouden daarom echt in jouw content moeten voorkomen om het verschil te maken bij de doelgroep op TikTok. Belangrijk daarbij is om in jouw uitingen vanuit de cultuur van de doelgroep te spreken en niet vanuit het platform of het product. Stem daarnaast de tone of voice af op de doelgroep.

Gebruik engaging content

Iets waar creators altijd mee bezig zijn, is de vraag of content voldoende engaging is. Hoe je daarvoor zorgt? Een eerste tip is om ervoor te zorgen dat je ‘entertaining content’ maakt. Een hele strakke, gelikte video of static waarbij de ‘entertainment’ mist, gaat op TikTok dus waarschijnlijk niet het gewenste resultaat behalen. Content die daarnaast wél helpt, is oprechte en persoonlijke content.

Drie vragen die je jezelf kan afvragen bij het creëren van engaging content zijn:

  1. Zou iemand de content delen met zijn vrienden?
  2. Zou iemand op deze post reageren?
  3. En tot slot, zou iemand de content liken?

Verdiep je in actualiteiten en trends

Een volgende tip heeft betrekking op actualiteiten en trends. Op TikTok is vandaag iets top en morgen een flop. Het continu op de hoogte blijven van actualiteiten is van groot belang. En wat net zo belangrijk is, is om vervolgens op die actualiteiten in te spelen. Zie je een actualiteit of trend die je kan verbinden met jouw brand? Kom in actie en creëer er iets origineels mee.

Nu horen wij jou denken: hoe zorg je dat je up-to-date bent en geen trends en actualiteiten op TikTok mist? Dit doe je door vooral zelf veel op TikTok te kijken. Ook handig: TikTok publiceert wekelijks een rapport met de meest gerankte video’s.

Trek het boetekleed aan

In ons verdiepende artikel met actualiteiten voorspellen we dat het consumentenvertrouwen in 2024 nóg belangrijker wordt. Het is belangrijk om hierin te investeren, door je onder andere goed te verdiepen in het platform en de doelgroep en je content hierop aan te passen.

Een andere manier om te bouwen aan vertrouwen, is door niet bang te zijn om het ‘boetekleed’ aan te trekken op TikTok. Hier zagen we een mooi voorbeeld van bij het merk Gisou. De lancering van hun nieuwste lipolie resulteerde in veel negatieve feedback en haatcomments. In plaats van deze reacties, en daarmee de community, te negeren, bedacht Gisou personage ‘Lippie’, waarbij ze op een leuke, creatieve manier zijn ingegaan op de reacties.

Gisou verplaatste zich in de doelgroep en heeft middels ‘Lippie’ aangekaart om aan de formule van de lipolie te gaan werken. De doelgroep voelde zich gehoord, waardoor het consumentenvertrouwen is gestegen en ze de negatieve backlash door één TikTok heeft kunnen omslaan.

Accepteer cookies

Wees origineel en laat je inspireren

Dus: zorg jij er vanaf nu voor dat jouw content voldoende ‘giving’ is? En zorg je ervoor dat jij jouw content goed afstemt op de doelgroep op TikTok? Dan weten wij zeker dat we jouw TikToks binnenkort tegenkomen op het platform. Wees origineel, maar laat je zeker inspireren door actualiteiten, trends, top creators en TikTok-taal. Gewoon doen! Door bovenstaande tips & tricks door te voeren komt het he-le-maal goed.