Online marketing

Ga je aan de slag met een rebrandingproject? Volg deze 9 tips

0

Rebrandingprojecten zijn altijd intensief, stressvol en vragen veel van jouw team. Maar het zijn óók de projecten die de meeste impact maken. En onderdeel zijn van het team dat de rebranding mogelijk maakt is ook superleuk.

Wanneer is het tijd voor een rebranding? En wat zijn handige tips voor tijdens het proces? In dit artikel help ik je op weg.

Redenen voor een rebranding

Er zijn tal van redenen voor bedrijven om een rebranding te initiëren. Één of meerdere van de hieronder gedeelde redenen kunnen aanleiding zijn voor een rebranding.

1. Het opfrissen van de look-and-feel van je merk

Net als dat je af en toe eens naar de kapper gaat voor een frisse coupe, of een nieuwe outfit aan laat meten in de kledingwinkel, is het voor merken ook weleens tijd voor een nieuwe frisse look. Zo kan je nog altijd een logo hebben dat eruitziet als een Microsoft WordArt-design uit het begin van dit millennium, of andere brand-elementen hebben die nodig afgestoft mogen worden.

Veranderende designtrends en klantbehoeften, of een merk dat sterk geëvolueerd is, zijn vaak redenen om zo’n opfris-rebranding in gang te zetten.

2. Het uitbreiden naar nieuwe markten

  • Ben je van plan jouw diensten uit te breiden naar nieuwe markten?
  • Is het belangrijk om als onderdeel van je marketingplan ook te onderzoeken of je hiervoor jouw merkuitingen moet aanpassen?
  • Wat zijn de culturele verschillen?
  • Welke messaging werkt wel/niet?
  • Werkt je merknaam in jouw nieuwe markt?
  • Of kies je er bewust voor om je merknaam zo te houden, omdat je anders helemaal opnieuw moet beginnen?

Swapfiets is een goed voorbeeld van een bedrijf dat de merknaam bewust heeft behouden, ongeacht de locatie. Ik moet ook wel zeggen dat Swapfiets beter klinkt dan Cambiobicicleta.

Bij een rebrandingproject dat ik heb geleid voor Flex-Appeal was de uitbreiding naar een nieuwe markt ook één van de hoofdredenen voor een naamswijziging. We wilden namelijk ook voet aan de grond krijgen in Noord-Amerika en, tja, ik hoef het waarschijnlijk al niet echt te duiden. Flex-Appeal rijmt op…. Precies. Flex-Appeal werd Oneteam, een merknaam die veel beter past bij de oplossing en daarnaast geen gekke connotaties met zich meebrengt.

3. Een PR-strategie

De volgende reden om een rebranding te initiëren heeft te maken met het beïnvloeden van de publieke opinie. Een mooi voorbeeld hiervan is de rebranding van Facebook naar Meta. Het verhaal voor de reden achter de rebranding was dat Facebook inmiddels veel meer was dan alleen het socialmediaplatform Facebook. Inmiddels hadden ze ook Instagram, WhatsApp en nog een aantal apps overgenomen, waardoor ze gezamenlijk de toekomst van het internet vormden, de metaverse zoals Zuckerberg het noemt.

Dat is ongetwijfeld ook een reden voor de rebranding geweest. Maar de rebranding naar Meta was daarnaast ook (in mijn ogen) met name een strategisch slimme zet om met een ‘schone lei’ te beginnen na een reeks schandalen (onder andere het Cambridge-Analytica-schandaal).

4. Een herpositionering van je merk

Je product of dienst evolueert en daarmee veranderen ook vaak de oplossingen die je klanten biedt en de onderscheidende factoren ten opzichte van andere aanbieders in de markt. Een rebranding is dan een logische stap, waarbij je jouw geëvolueerde product of dienst een nieuw jasje geeft.

Dit kan variëren van een aantal aanpassingen in jouw messaging tot aan een volledig nieuwe merkidentiteit, met een nieuwe naam, nieuw logo en een totaal vernieuwde website. Zo heette Foleon voorheen Instant Magazine, echter was het product geëvolueerd van een onlinemagazine-tool naar een platform waarop je tal van digitale documenten kon maken (denk aan proposals, brochures, eBooks en pitch decks).

5. Een overname of fusie

Deze aanleiding spreekt denk ik wel voor zich. Als bedrijven fuseren of als er een overname plaatsvindt, is een rebranding noodzakelijk. Denk maar eens aan al die overnames en fusies in de telecom-branche:

  • Vodafone en Ziggo die gefuseerd zijn en nu VodafoneZiggo heten.
  • T-Mobile en Tele2 die samen Odido zijn geworden.

En Ben dan? Ja, dat heet nog Ben, maar hoort ook bij Odido. Snapt u het nog? Ik bijna niet meer, dus genoeg voorbeelden hier. Op naar de volgende aanleiding voor een rebranding.

6. Een onvoorziene externe factor

Dit is een nogal brede kop voor een rebranding aanleiding, die misschien het best uit te leggen is met een voorbeeld. Zo kunnen soms factoren waar je weinig invloed op hebt ervoor zorgen dat jouw merk een verandering nodig heeft.

Een bedrijf waar ik voor heb gewerkt heette Meetoo. Dat was een naam die perfect omschreef wat het product deed, want met Meetoo kon je interactie met de zaal krijgen doormiddel van polls en Q&A-functionaliteiten. Echter zal iedereen die dit leest ook direct denken aan #MeToo, een sociale beweging en bewustmakingscampagne tegen seksueel misbruik. Het bedrijf Meetoo besloot na overleg met partners en klanten logischerwijs dat een rebranding noodzakelijk was.

9 tips voor een succesvolle rebranding

Wat je reden voor je rebranding ook is, zonder gedegen aanpak kan het een gedrocht van een project worden dat veel tijd en geld kost. Rebrandingprojecten zullen niet vaak hetzelfde zijn. Elk bedrijf heeft andere beweegredenen, manieren van samenwerken, skills in huis, budgetten om te gebruiken en doelgroepen waar het zich op richt. Desalniettemin zijn de volgende tips bruikbaar voor elk rebrandingproject, ongeacht de omvang.

1. Verzamel een rebranding kernteam 🎽

Zodra je jouw rebranding-avontuur begint, is het verstanding om een kernteam samen te stellen om de klus te klaren. De usual suspects voor dit kernteam zijn:

  • een van de oprichters (als je een start-up/scale-up bent),
  • een marketingprojectmanager,
  • een merkstrateeg,
  • een marcom-specialist,
  • een senior designer, en
  • iemand van het productteam.

Tijdens de rebranding ga je ook nauw samenwerken met je vrienden van het sales- en customersuccess-team. Het kan daarom ook handig zijn om een commerciële leider toe te voegen aan het kernteam, die als hun vertegenwoordiger fungeert.

2. Voordat je er direct induikt, begin met een situatie-analyse 🧐

Voordat je aan de slag gaat is het raadzaam om eerst een gedegen analyse uit te voeren van je huidige merkpositionering, marktlandschap, en de sentimenten van klanten, partners en andere stakeholders. Dit zal je goede inzichten geven in waar je momenteel staat als merk en de potentiële omvang van het rebrandingproject. Heeft je merk alleen een nieuw likje verf nodig, of ga je een totaal nieuw huis bouwen?

💡 Tip: als je overweegt een bureau in te huren tijdens het proces, zorg er dan voor dat je de situatieanalyse duidelijk in kaar hebt voordat je hen erbij betrekt.

3. Maak een gedetailleerd lanceerplan 🧩

Nu je situatieanalyse gereed is, is het tijd om je doelstellingen verder te definiëren en te beginnen aan je verfijnde merkstrategie. Voordat je begint, is het echter waardevol om aan de slag te gaan met een gedetailleerde planning, inclusief verwachte tijdlijnen, taken en verantwoordelijkheden.

Een goed gedefinieerde roadmap houdt je team op één lijn en zorgt voor een soepele uitvoering van het project. Van het opstellen van de merkstrategie tot de externe lancering. Zorg ervoor dat alles in chronologische volgorde in je planning is opgenomen, zodat iedereen weet wat er wanneer van hen wordt verwacht en je de planning kunt aanpassen als je tegen obstakels aanloopt. (Geloof me, er zullen obstakels op de weg liggen en deadlines overschreden worden tijdens een rebrandingproject 😉).

4. Betrek jouw meest waardevolle gebruikers in het proces 🏆

Wil je weten of je goed bezig bent en of je rebranding-werkzaamheden in lijn zijn met de wensen van je doelgroep? Tijd om jouw meest loyale klanten erbij te betrekken. Wat vinden zij van de nieuwe richting van jouw merk? Gebruik hun waardevolle feedback om te bepalen of je de goede richting opgaat.

Daarnaast is het sowieso een goed idee om met een rebranding jouw topklanten uit te nodigen voor een exclusief lanceer-evenement voordat je de rebranding publiekelijk aankondigt. Neem ze mee in het verhaal achter de rebranding en wat dit voor hen betekent en stuur ze na een heerlijke lunch met een tas voor merch weer naar huis.

5. Pas je content tijdig aan ✍️

Dit is normaal gesproken wel even een pittig taakje: het aanpassen van je content om in lijn te zijn met je nieuwe merk. Zeker als je tijdens de rebranding voor een totaal nieuwe merknaam gaat. Begin dus op tijd met het in kaart brengen van welke content je allemaal moet aanpassen in onder andere je eigen product of op je website, blogs, case studies en sales enablement content.

Daarnaast is het belangrijk om goed in te kaart te brengen welke partners of derden moet inlichten over jullie rebranding. Maak hiervoor idealiter een rebrandingpakket met onder andere een intro over de reden van de rebranding, je aangepaste logo en productuitleg. Met een ingrijpende rebranding is het ook goed mogelijk dat je een totaal nieuwe productexplainer moet maken, of dat een video case study niet meer bruikbaar is omdat daar 10x je oude merknaam valt. In dat geval kun je misschien slim omgaan met edits, of de video case study in een geschreven stuk veranderen waar je je merknaam aanpast.

💡 Tip: moet je veel aanpassingen maken aan de website, zoals aangepast URLs en redesigns van landingspagina’s? Haak vroeg in het proces een SEO-specialist aan, om goed in kaart te brengen welke stappen je allemaal moet nemen om vriendjes te blijven met Google en niet met een lijst aan 404-pagina’s over te blijven na de rebranding.

6. Gebruik teasers om je publiek warm te krijgen voor je rebranding 🍿

Maak je publiek alvast enthousiast voor jouw aankomende rebranding door sneak previews, countdowns, teasers en achter-de-schermen inkijkjes te delen. Vergeet ook niet de interne marketing, waarbij je de rest van de organisatie al klaarstoomt voor de aanstaande rebranding. Deel bijvoorbeeld tijdens de maandelijkse check-in waar jullie allemaal mee bezig zijn in het rebrandingteam.

Maak je publiek warm voor je rebranding.

Voorbeeld: creatieve teasercampagne van Questex.

7. Vergeet niet om de rebranding eerst intern goed te lanceren 🧚‍♂️

Zorg ervoor dat je een leuk intern lanceringsevenement organiseert en gebruik deze gelegenheid direct om medewerkers te inspireren en te informeren over de rebranding vóór de externe lancering.

💡 Tip: denk aan creatieve manieren om het nieuwe merk intern te lanceren en zorg ervoor dat je alles vastlegt, zodat je de content ook kunt gebruiken in je uitingen bij de publieke launch. Zie hieronder hoe we het vijf jaar geleden bij Foleon hebben gedaan.

Accepteer cookies

8. Zorg ervoor dat je duidelijk laat weten waarom je een rebranding doet 📢

Tegen de tijd dat je klaar bent voor de externe lancering is een groot deel van je team alweer vergeten wat het merk hiervoor ook alweer was omdat, je ze langzaamaan hebt gebrainwasht met het nieuwe verfijnde merk. Maar nu is het dan zover dat de buitenwereld voor het eerst van jouw rebranding gaat horen.

Tijd om je communicatie en pr-kanonnen aan het werk te zetten en te zorgen dat jouw nieuwe merk succesvol en met zoveel mogelijk positieve reuring de wereld in wordt geslingerd. Denk bijvoorbeeld aan een video waarin jouw team uitlegt waarom je jouw naam verandert, een landingspagina waarin alles over de rebranding te vinden is en een persbericht met een pakkend haakje.

9. Vier de succesvolle rebranding en geef je rebrandingteam een welverdiend applaus 👏

Je bent in 5 maanden 20 jaar ouder geworden, maar het is je gelukt! Tijd om het te vieren. Zet je rebrandingteam in het zonnetje, geef ze een applaus en een voucher voor een ontspannende massage.

Een grapje.

Hopelijk schrikt dit artikel je niet af, want een rebranding kan echt een leuk en impactvol project zijn, zolang je het maar gedegen aanpakt. Mocht je ook ervaring hebben met rebrandingprojecten en waardevolle additionele tips hebben, laat het weten in de comments onder dit artikel.