Online marketing

Marketing minimalism: 5 opruimacties waar ook je klant blij van wordt

0

Als je al een tijdje marketeer bent, ligt er een groot gevaar op de loer. Ervaren marketeers willen dingen nogal eens te ingewikkeld maken. En dat is niet per definitie een voordeel voor de klant. Kan het ook simpeler?

Dingen ingewikkeld maken is niet moeilijk. Maar moeilijke dingen simpel maken: dat is de kunst… Die uitspraak geldt voor veel dingen in het leven, maar zeker ook voor marketing.

Veel marketeers combineren talloze middelen, strategieën, webpagina’s en zoekwoorden tot een onoverzichtelijke brei ontstaat. Maar: hoe meer er opgetuigd is, hoe minder duidelijk het is wat het beste werkt. Bovendien moet alles onderhouden worden en niet onbelangrijk: alles kan kapot…

Vergelijk het met een auto. Een mooie nieuwe auto kan vaak veel elektronica bevatten. Prachtig, maar iedere auto-eigenaar weet ook: het kan allemaal storingen geven. Dat geldt ook voor je marketing. Wees eens eerlijk: heb jij het overzicht nog? Of is het tijd om te downsizen?

Waar moet je beginnen?

Het is niet gemakkelijk om op te ruimen en dingen weg te doen. Toch is het vaak verstandig om dingen terug te brengen simpel & overzichtelijk. Want niet alleen jij hebt het overzicht soms niet meer: ook de bezoekers van je website breng je soms in verwarring. Waar moet je beginnen met ‘opruimen’?

1. Minder calls-to-action

Als je ergens moet beginnen is het bij de ‘flessenhals’ van je marketingactiviteiten: de conversies op de website. Hoeveel manieren van converteren heb jij eigenlijk beschikbaar? En hoe zinnig is dat? Op veel websites raken bezoekers behoorlijk geïntimideerd door het grote aantal calls-to-action. En dat is ronduit onverstandig, want: hoe meer keuzes, hoe minder er gekozen wordt.

Breng het aantal conversies per pagina altijd terug naar twee: de primaire ja-ik-wil conversie en de plan-b-conversie voor als de primaire conversie een stap te hoog blijkt. Streep alle andere conversies weg en je zult zien dat je een hogere opbrengst krijgt!

Bied je dienstverlening in pakketvorm aan? Zet dan altijd drie pakketten naast elkaar. Een vierde pakket neemt bij je bezoekers alleen maar mindspace in beslag die ervoor zorgt dat de keuze uitgesteld wordt. En heeft de bezoeker geklikt op een call-to-action? Dan verberg je uiteraard alle afleiding totdat hij de gewenste actie afgerond heeft.

2. Minder klikken om bij je doel te komen

Hoe groter een website, hoe onoverzichtelijker vaak. Veel pagina’s op je website hebben is niet erg, maar pas op: al die pagina’s zorgen soms alleen maar voor afleiding… Zorg er tenminste voor dat iedere bezoeker binnen drie klikken bij zijn doel kan komen. Zie je in Google Analytics dat bezoekers vaak meer dan vier pagina’s bezoeken? Dan gaat er blijkbaar iets verkeerd.

De ideale websiteflow bestaat uit drie stappen:

landingpage (pakt je aandacht) > overtuiging (naar keuze) > conversiepagina

Menu-items moeten overzichtelijk zijn: zogenaamde megamenu’s dragen meestal niet bij aan doelgericht websitebezoek. Ook in de websitestructuur is het goed om ervoor te zorgen dat er niet teveel slashes achter de domeinnaam verschijnen.

Wist je dat Google pagina’s met meer dan vier slashes doorgaans niet indexeert, tenzij je de indexering handmatig aanvraagt?

Simpeler maken

3. Minder experimenten tegelijk

Dan komen we bij jouw campagnes. Hoe komt het toch dat veel ad-accounts zo groot en onoverzichtelijk zijn? Meestal komt dat doordat je in de loop van de tijd steeds meer campagnes bent gestart, zonder oude te beëindigen.

Je zou tenminste 1x in het halfjaar een kleine evaluatie moeten doen, gevolgd door een flinke opruimactie. Verwijder zoekwoorden, advertenties, doelgroepen, conversies en campagnes die niet (goed genoeg) werken en besteed het vrijgekomen budget aan campagnes die wél bewezen effect hebben.

Ook als het gaat om de verschillende marketingmiddelen die je inzet zou je minder experimenten tegelijk moeten uitvoeren. Vaak zie ik dat marketingbudgetten versnipperd worden over een veelheid aan marketingmiddelen.

Natuurlijk moet je niet op één paard wedden als het gaat om marketing, maar durf dan ook gewoon te stoppen als het rendement van de investering laag is. Beter drie marketingmiddelen inzetten met een redelijk budget, dan tien met een klein budget.

4. Minder conversiedoelen

In een tijd van algoritmes en AI-advertentiecampagnes is het logisch om veel van de dagelijkse ‘sturing’ van je advertentiecampagnes over te laten aan Google, Meta, LinkedIn of andere advertentiemedia. Zij claimen beter dan jij te weten wie je ideale klant is.

En dat klopt ook, maar toch gaat het vaak fout. Want als jij meer dan drie conversiedoelen aan een campagne knoopt, wordt het vaak al te ingewikkeld voor de algoritmes.

In 2024 moet je algoritmes vertrouwen, maar ook weer niet overschatten. ‘Keep it simpel’ is een goed advies als je een advertentiestrategie gebruikt die stuurt op conversies maximaliseren of conversiewaarde maximaliseren. Alleen dan werken die strategieën in je voordeel.

5. Minder meten

‘Death by numbers’ is een beproefde tactiek van veel marketeers. Als je maar genoeg cijfers terugstuurt naar de klant is er tenslotte altijd wel ergens winst behaald. En groene cijfers doen het altijd goed bij je klant…

Maar wees eens eerlijk: driekwart van die cijfers zijn nauwelijks relevant voor je klant en ook niet voor jou als marketeer. Rapporteer je klant alleen de cijfers waar hij of zij wat aan heeft en elimineer ook voor jezelf alle cijfers waar je toch niet op gaat sturen. Gevolg? Rust in je hoofd en meer focus in je marketingwerkzaamheden.

Welke marketingactiviteiten zou jij eigenlijk moeten versimpelen? Laat het me weten in de comments.