Online advertising

Ook je advertising-strategie & contentcreatie optimaliseer je met AI

0

Hoewel 47% van de marketeers in Europa al actief gebruik maakt van AI, heeft slechts 4% vertrouwen in hun eigen vermogen om AI professioneel te implementeren*. Om je concurrentie voor te blijven, moet je wel iets met AI. Je kunt hiermee op een andere manier jouw strategieën benaderen, met name op het gebied van pay-per-click (PPC) advertising en het creëren van content.

AI inzetten voor PPC-campagnes

Om AI in PPC-campagnes maximaal in te zetten zijn er vele tools, zowel gratis als betaald, die van nut kunnen zijn voor marketingteams. Denk aan Adext AI, Persado en Phrasee. Deze AI-platforms kunnen advertentieteksten, biedstrategieën en doelgroepgerichtheid optimaliseren.

Voordat je begint:

  • Bepaal wat je wil dat kunstmatige intelligentie doet voor je campagne. Analyseer daarom je campagnedoelstellingen en de demografische gegevens, pijnpunten en gewenste acties van je doelgroep.
  • Onderzoek vervolgens de unieke mogelijkheden van elk platform om advertentieteksten, biedstrategieën en doelgroep-targeting te optimaliseren.
  • Monitor en verfijn gaandeweg je lopende AI-campagnes op basis van prestatiegegevens. Kijk naar maximale efficiëntie en rendement op de gemaakte investering.

Welke tools kun je gebruiken?

Met Adext AI worden je PPC-campagnes gecontroleerd. Het past automatische biedingen, zoekwoorden en advertentieteksten aan om prestatiecijfers zoals doorklikpercentages en conversiepercentages te maximaliseren. Als Adext AI bijvoorbeeld ziet dat bepaalde advertentieteksten ondermaats presteren, kan het dynamisch nieuwe variaties testen en implementeren om de betrokkenheid te verbeteren.

Om PPC-campagnes in te zetten moet je bieden op zoekwoorden waarop je wil adverteren. En je moet een bedrag instellen dat je bereid bent te betalen, steeds wanneer iemand op je advertentie klikt. Om het advertentiebudget effectiever in te zetten gebruikt Adext AI geavanceerde algoritmen om automatisch biedingen aan te passen op basis van prestatiegegevens.

Op dezelfde manier kan het zoekwoordbiedingen omhoog of omlaag bijstellen op basis van conversiegegevens om de advertentie-uitgaven te optimaliseren. Deze optimalisatie (op basis van realtime gegevens) implementeer je vanaf het begin van de PPC-campagne en wordt doorlopend uitgevoerd, zodat je kunt leren en aanpassen naarmate er meer gegevens worden verzameld.

Grote merken zoals eBay en Samsung hebben hiermee aanzienlijke verbeteringen gezien, en effiencitie geboekt in de gehele campagne.

Tools die succesvolle advertentieteksten analyseren

Tools als Persado en Phrasee gebruiken natuurlijke taalverwerking om enorme datasets van succesvolle advertentieteksten te analyseren en de meest effectieve taalpatronen, emotionele triggers en berichtgevingsstrategieën voor je specifieke doelgroepen te identificeren.

Deze machine learning-algoritmen genereren vervolgens meerdere variaties van sterk gepersonaliseerde advertentieteksten, geoptimaliseerd voor betrokkenheid en conversie.

Met dit soort tools krijg je als marketeer meer inzicht. Ook kun je nauwkeuriger targeten en uiteindelijk betere campagneresultaten behalen. Een betaald abonnement is nodig om de volledige mogelijkheden van de tools te benutten. Natuurlijk kun je eerst demo’s en proefperiodes gebruiken om te zien hoe ze voor jou werken.

AI voor contentcreatie

Dell Technologies bracht samen met het Institute Of The Future een rapport uit waarin stellig werd beweerd dat maar liefst 85% van de banen in 2030 nog niet is uitgevonden. Dat was in 2017! Zeven jaar later wordt prompt engineering getipt voor een mooie toekomst. Maar waarom is AI-fluisteraar worden zo’n ‘hot’ vooruitzicht? Is Engels niet de nieuwe programmeertaal en kan iedereen het?

Het geheim zit hem in de kwaliteit van het gefluister, of de prompt. Hoe beter de kwaliteit van de prompt, hoe beter de AI-uitkomst. Het beheersen van de kunst om optimale resultaten te halen uit generatieve AI vereist een vaardigheid die je actief moet ontwikkelen en verfijnen.

Een goede AI-fluisteraar kan vergeleken worden met een projectmanager. Niet iedereen wordt echter een goede projectmanager zonder te leren en ervaring op te doen.

Vaardigheden voor AI-fluisteraars

De kennis en vaardigheden die nodig zijn om het maximale uit deze AI-assistenten te halen, komen niet vanzelf. Hoe kan bijscholing helpen? Denk aan de volgende tips om effectieve prompting onder de knie te krijgen:

  • Relevante achtergrondinformatie of context bieden om de AI te helpen het doel en het gewenste resultaat van de taak te begrijpen.
  • Voorbeelden geven van de gewenste output, zoals een bepaalde schrijfstijl, toon of opmaak, zodat de AI begrijpt wat je verwacht.
  • Beperkingen of vereisten opgeven. Zoals het aantal woorden, de toon of de doelgroep, om ervoor te zorgen dat de door de AI gegenereerde inhoud overeenkomt met je doelen.
  • Moeilijkere taken opsplitsen in kleinere, beheersbare stappen en aanwijzingen geven voor elke stap.

Blijf je verder verdiepen in de kunst van prompting, en zorg ervoor dat je de onderliggende technologieën beter begrijpt.

OpenAI

Bron: Meir Chaimowitz / Shutterstock.com

Upskilling voor een AI-gedreven toekomst

Met het verbetering van je AI-vaardigheden kun je op steeds grotere schaal goede en gerichte content genereren. Er bestaan inmiddels een hoop materialen en trainingen over het maken van aangepaste AI-assistenten met OpenAI. Zo kunnen marketeers zich verdiepen in de fijne kneepjes van OpenAI’s taalmodellen, natuurlijke taalverwerkingstechnieken en het proces van het bouwen van conversatieagenten.

Je kunt de API’s van OpenAI leren te gebruiken en tekstgegevens voorbereiden en taalmodellen optimaliseren voor taken zoals chatbots, contentcreatie en sentimentanalyses. Met realistische scenario’s, train je als marketeer je eigen AI-assistenten, en je beheerst daarbij geavanceerde concepten zoals ethische AI en multimodale integratie. Zo blijf je voorop in de branche.

De toekomst van marketing

Technologie gaat de grenzen van marketing verleggen en AI-gedreven PPC-strategieën en contentcreatie bieden hierbij een toekomst voor marketeers. Door te begrijpen hoe je AI-tools inzet, kun je als marketeer niet alleen de efficiëntie van je campagnes verbeteren, maar ook nieuwe kansen creëren voor creativiteit en strategische innovatie.

* Bron: The Chartered Institute of Marketing