Efficiënt adverteren met Google Ads: 5 handige tips

Efficiënt adverteren met Google Ads: 5 handige tips

Google Ads. Je kan er bijna niet omheen als je zoekverkeer wil opvangen. Maar hoe zet je het nou zo efficiënt mogelijk in? In dit artikel geef ik je 5 tips om je op weg te helpen.

Tip 1: Kies voor longtail-zoekwoorden

Met Google Ads kan je op (bijna) ieder zoekwoord bieden. Maar het ene zoekwoord past beter bij het opbouwen van naamsbekendheid en het andere zoekwoord beter bij het realiseren van conversie. Grofweg noem je dat ‘short tail’ en ‘long tail’. Shorttail-zoekwoorden zijn korte en vrij generieke zoekwoorden. Die helpen bij het opbouwen van naamsbekendheid. Longtail zoekwoorden bevatten meer context en zijn daardoor specifieker.

Een voorbeeld:

  • Short tail: touw
  • Long tail: nylon touw gevlochten

Als je conversies wil realiseren (binnen een beperkt budget), voor welk zoekwoord zou jij dan kiezen?

Tip 2: Werk aan je kwaliteitsscore

De kwaliteitsscore is binnen Google Ads een belangrijke indicator voor je prestaties. Dit is een score tussen 1 en 10. Hoe hoger, hoe beter. De kwaliteitsscore bestaat uit 3 onderdelen:

  1. Verwachte CTR
  2. Advertentierelevantie
  3. Ervaring op landingspagina

Waar vind ik de kwaliteitsscore?

Je vindt de kwaliteitsscore op zoekwoordniveau binnen je campagne. Dus: open je campagne, klik door naar de gewenste advertentiegroep en de zoekwoorden verschijnen. Ga vervolgens boven de zoekwoorden naar ‘Kolommen’ en dan ‘Kolommen aanpassen’. Klik ‘Alle kolommen’ open en zoek de kwaliteitsscore op. Voeg in ieder geval ‘Kwaliteitsscore’, ‘Verw. CTR’, ‘Erv. op landingspagina’ en ‘Advertentierelevantie’ toe. Vervolgens zie je per zoekwoord een kwaliteitsscore.

Wanneer ga je optimaliseren?

Dat ligt natuurlijk aan je eigen strategie en het belang van een zoekwoord voor je bedrijf. Maar ik zou zeggen dat zoekwoorden met een kwaliteitsscore van 6 of lager in ieder geval geoptimaliseerd moeten worden. Persoonlijk streef ik altijd naar een kwaliteitsscore van minimaal 8. Waarom? Door een hoge kwaliteitsscore, word je beter vertoond en betaal je minder per klik, waardoor je meer uit je budget haalt. Een hoge kwaliteitsscore levert je dus veel op.

Hoe start ik met het optimaliseren van de kwaliteitsscore?

Dat is een goede vraag. Doe eerst een stapje terug en analyseer waar winst te behalen is. Dit doe je door te kijken naar de drie onderdelen die ik eerder noemde:

  1. Verwachte CTR
  2. Advertentierelevantie
  3. Ervaring op landingspagina

Waar is de score (lager dan) gemiddeld? Dat is je startpunt.

Heb je een…

  • lage verwachte CTR? Verbeter dan je advertentie. Maak wat koppen of beschrijvingen los, verbeter de huidige koppen en/of beschrijvingen of voeg nieuwe toe. Een extra tip: voeg CTA’s toe. Dit heeft een positief effect op je CTR.
  • lage advertentierelevantie? Zorg er dan voor dat alle zoekwoorden terugkomen in je advertentietekst. Dit doe je eenvoudig met de keyword insertion. Het grote voordeel hiervan is dat de zoeker zijn eigen zoekterm (in zekere mate) terugziet in de advertentie, wat zorgt voor een hoge herkenbaarheid.
  • slechte ervaring op de landingspagina? Verbeter dan je landingspagina. Check of je zoekwoord erop staat (het liefst in de H1), dat de content waarde toevoegt en de pagina eenvoudig in gebruik is. Is er een mismatch tussen zoekwoord en landingspagina? Maak dan een nieuwe.

Tip 3: Kies voor specifieke retargeting

Retargeting is altijd een goed idee. Bij B2C, maar zeker ook bij B2B. De ervaring leert dat potentiële klanten vaak meer dan één contactmoment nodig hebben, voordat ze overgaan tot een conversie. Retargeting zorgt voor extra contactmomenten. Daarbij is het natuurlijk voordeliger om mensen terug te halen, dan altijd nieuw verkeer te zoeken.

Nu kan je retargeting websitebreed inzetten, maar heb je ook weleens overwogen om je retargeting op dienst- of productgroep in te stellen? Hierdoor is je advertentie relevanter en vergroot je de kans op conversie.

Nu first party data steeds belangrijker wordt, is het ook interessant om te werken met klantenmatch. Je kan deze lijst inzetten voor retargeting, maar ook om Google te ‘voeden’ om zo nieuwe klanten te vinden. Door Google terug te geven wie jouw klanten zijn, versterkt dat het gewenste klantprofiel en daarmee de kans op nieuwe klanten. Het is wel belangrijk dat je in deze lijst het kenmerk ‘kopers’ meegeeft.

Tip 4: Sluit alle apps uit met één simpele code

Een retargeting-campagne draai je meestal via Google Display. Als je al vaker met Google Display hebt gewerkt, weet je waarschijnlijk dat er mindere plaatsingen tussen zitten. Denk hierbij aan apps of spelletjeswebites. Dit kan je voorkomen door zelf plaatsingen aan te geven bij het instellen van de campagne, maar hoe weet je dan dat je geen relevante websites uitsluit? Niet. Daarom gebruik ik vaak een ander trucje. Ik sluit apps uit. Dit is natuurlijk niet altijd handig, maar in de meeste situaties biedt het uitkomst.

Doorlezen wordt beloond, dus hierbij het stappenplan voor het uitsluiten van apps.

  1. Ga binnen je Google Ads account in de linkerbalk naar ‘Tools’, dan naar ‘Gedeelde bibliotheek’ en dan ‘Lijsten met uitzonderingen’.
  2. Selecteer bovenaan ‘Uitzonderingslijsten voor plaatsingen’
  3. Klik op ‘Lijst maken’
  4. Geef je lijst een naam. Bijvoorbeeld: mobiele apps.
  5. Ga naar typen en voer ‘mobileappcategory::69500’ in (zonder de aanhalingstekens) en klik op ‘1 plaatsing toevoegen’
  6. Sla je lijst op en koppel ze aan je dipslay-campagnes. Dit doe je door het vierkantje voor de naam van je lijst aan te vinken en vervolgens op ‘Toepassen op campagnes’ te klikken. Hier heb je de keuze uit je display-campagnes.
  7. Klaar is Kees! 🙂

Tip 5: Registreer conversies via de Google Tag

Last but not least: de registratie van conversies. Dit is cruciaal om de effectiviteit van de campagne te bepalen en daarop bij te kunnen sturen. Het registreren van een conversie kan (voor webconversies) op 2 manieren: importeren of zelf aanmaken.

Mijn advies: maak hem zelf aan. Dit helpt bij de toekenning van de conversies aan de campagnes en zo stel je direct – met een paar extra handelingen – de verbeterde conversies in. Wel zo handig met de Google Consent Mode.

Heb jij de ultieme Google Ads-tip?

Deel hem dan hier met ons! Ik ben benieuwd.

PS Ben je al wat verder met Google Ads? Lees dan ook eens mijn artikel over een flexibel SEA-budget.

Redactionele bronvermelding headerafbeelding: Alex Photo Stock / Shutterstock.com

Blog