Black Friday: deze merken doen niet (meer) mee!
Met de laatste vrijdag van november in zicht, staat iedereen weer in de startblokken om de beste deals te scoren tijdens Black Friday. Dé meest chaotische shopdag van het jaar. Een dag die enkel en alleen draait om: kopen, kopen en nogmaals kopen. Maar, gelukkig kan het ook anders! In dit artikel lichten we vijf grote én kleine organisaties uit die het anders aanpakken en tegen het extra koopgedrag ingaan.
1. Vrijbuiter: jas voor jas
Vrijbuiter, een outdoor- en kampeerwinkel in Gouda en Zaandam, lanceerde vorig jaar als tegenreactie op Black Friday de ‘Give Back Friday’ campagne. In samenwerking met Global Aid Network (GAiN) werden zoveel mogelijk jassen ingezameld, die daarna speciaal voor kerst naar mensen in Oekraïne werden verstuurd. Dit met de boodschap: “Iedereen verdient een warme kerst.”
Dit jaar heeft Vrijbuiter een vergelijkbare actie, genaamd ‘Jas voor Jas’. Van 14 november tot en met 4 december kunnen klanten hun oude winterjas bij de winkel inleveren in ruil voor 40 euro korting op een volgende aankoop. De ingeleverde jassen worden naar mensen gestuurd die ze hard nodig hebben, zoals in Oekraïne, waar de temperatuur kan dalen tot -20 graden. Maar ook naar Lesbos en Samos, eilanden waar wekelijks duizenden vluchtelingen arriveren. Door de zeewind kan de gevoelstemperatuur daar wel tot -15 graden aanvoelen. Na de meer dan 300 ingeleverde jassen vorig jaar, hoopt Vrijbuiter dit jaar nóg meer jassen te kunnen verzamelen.
Dit bericht op Instagram bekijken
2. Bever: duik je kast in, niet in de aanbiedingen
Na succesvolle tegenreacties op Black Friday van de voorgaande jaren, zoals de campagne van 2023 waarin Bever klanten aanmoedigt hun kleding goed te onderhouden en te repareren in plaats van deze te vervangen, komt het outdoor-merk dit jaar met iets nieuws. Namelijk met het initiatief ‘Big Deal!’. Met dit initiatief roept Bever consumenten op om eerst in hun eigen kast te kijken, voordat ze nieuwe aankopen doen. De buitenwinkel wil consumenten hiermee aansporen om bestaande spullen opnieuw te gebruiken of in te leveren, in plaats van zich te laten verleiden door Black Friday-kortingen.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat 34% van de Nederlanders buitenproducten in de kast heeft die ze nooit meer gebruiken… Wat natuurlijk zonde is. Marjolein Vendrig, marketingdirecteur bij Bever, vindt dat iets kopen met korting prima is, maar merkt dat het hoofd van mensen op hol slaat tijdens Black Friday. “De koopknop is al ingedrukt voordat we hebben nagedacht of we het écht nodig hebben”, stelt Vendrig. “We dénken zelfs dat we het nodig hebben, omdat het zo goedkoop is. Ondertussen raken onze kasten voller en voller. Daarom willen we mensen stimuleren om juist nú bewuster te consumeren en ongebruikte kleding een tweede leven te geven.”
Als verlengstuk van de ‘Big Deal-’campagne presenteert Bever op 28 en 29 november een stellage van tweedehands kasten in Hoog Catharijne, Utrecht. Dit moet winkelend publiek herinneren aan de vele ongebruikte spullen thuis. Consumenten kunnen hier ook hun oude outdoorkleding inleveren in ruil voor een tegoedbon van 10 euro. En als de kleding nog goed is, dan koopt Bever de kleding zelfs terug, bovenop de tegoedbon!
3. Roetz: geef je fiets een goede opknapbeurt
Roetz, een fietsfabrikant die circulaire, duurzame fietsen en e-bikes verkoopt, vindt dat we als maatschappij niet nog meer (nieuwe) spullen nodig hebben. Lotte de Winter, online marketeer bij Roetz: “We moeten juist gaan voor een circulaire economie. Hergebruik en goed voor je spullen zorgen, dat is waar we bij Roetz voor staan. We willen mensen juist aanmoedigen om goed over een aankoop na te denken. En als je goed voor je spullen zorgt, heb je er ook veel langer plezier van.”
Precies daarom deelt Roetz tijdens Black Friday als tegengeluid tips en adviezen over hoe mensen hun fiets goed kunnen onderhouden. Het is als het ware een basis ‘APK’ of service voor je fiets. Onder de naam ‘Buy less, repair more’ leggen medewerkers van Roetz uit hoe je voor je fiets kan zorgen, zodat deze langer meegaat. Houd dus de socials en website van Roetz in de gaten voor meer kennis over een gezonde fiets!
4. Geen tegenactie is ook actie: IKEA en ANWB
IKEA
Al jarenlang verrast IKEA ons met een speciale Black Friday-tegenactie. En dan juist niet eentje waar je méér van gaat kopen. Dit jaar kiest IKEA voor een nieuwe benadering: geen tijdelijke actie, maar jaarrond duurzame initiatieven onder de aandacht brengen. Dit heeft namelijk impact op de lange termijn. Om dit duidelijk te maken heeft IKEA de ‘Meubelinruilservice’ dit jaar veranderd in de ‘Terugkoopservice’. Een service waar klanten gebruikte IKEA-producten kunnen inruilen voor winkeltegoed.
Naast meubels kunnen klanten tegenwoordig ook woonaccessoires, speelgoed en andere producten inleveren. IKEA verwacht in het bijzonder met de toevoeging van speelgoed een grotere impact te kunnen maken, omdat deze producten vaak snel uit de gratie raken door de snelle groei van jonge kinderen. Daarnaast wordt het terugkoopbod standaard met een extra 15% verhoogd voor IKEA Family-leden. Dit om het hele jaar meer bewustzijn te creëren over de levensduur van producten.
ANWB
ANWB doet niet meer mee! Hoewel de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond voorgaande jaren nog Green Friday-acties hield, besluit het dit jaar niets speciaals te ondernemen. ANWB vindt het namelijk belangrijk dat hun duurzame initiatieven het hele jaar door zichtbaar zijn. Jan Willem Juffer, directeur ANWB Retail: “We zijn vastberaden om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Dus investeren we continue in duurzame oplossingen, verminderen afval en leren steeds meer om in harmonie met de natuur te opereren. Dit doen we niet alleen, maar samen met onze leden én het hele jaar door.”
Denk bijvoorbeeld aan de inzamelbakken die sinds 2023 in de ANWB-winkels staan. De ingeleverde items worden samen met partners omgevormd tot circulaire items. Dit heeft geleid tot hun allereerste circulaire product: een schoenlepel die voor 30% is gemaakt van gerecyclede schoenen en voor 70% uit polypropyleen! Het doel is om zoveel mogelijk producten in te zamelen en daar nieuwe circulaire producten van te maken met minimale CO2-uitstoot.
Ondanks dat er veel tegenbewegingen zijn, zijn we er nog lang niet. Dus, doe jij niet mee met Black Friday, steun je een initiatief of heb je een tip om bewuster te consumeren? Wees dan niet bang om dit met je omgeving te delen!