Online advertising

Bewuste bezorging: geef duurzaamheid prioriteit tijdens Black Friday

0

Black Friday staat wereldwijd bekend als een van de grootste shopping events van het jaar. De eindeloze kortingen en enorme stijging in bestellingen gaan gepaard met een berg pakketjes: in 2022 zag Sendcloud op Cyber Monday een toename van het aantal zendingen met 225 procent. Echter, de laatste jaren heeft zich met ‘Green Friday’ ook een nieuwe trend afgetekend. Dat roept de vraag op: hoe kunnen retailers zowel tijdens Black Friday als daarna duurzame bezorging omarmen?

Terwijl winkeliers zich zorgen maken over de logistieke rompslomp die de stijging in bestellingen rondom Black Friday met zich meebrengt, is er toenemende aandacht voor de impact van online winkelen op het milieu. Hoewel consumenten massaal online winkelen tijdens Black Friday, zegt 47 procent van de Nederlandse consumenten de impact op het milieu als schaduwzijde te zien.

Opkomst van Green Friday

Green Friday is ontstaan als reactie op de overconsumptie en milieueffecten van Black Friday. Het is een tegenoffensief van retailers die duurzaam aankoopgedrag willen stimuleren. Neem bijvoorbeeld Rituals, zij kiezen ervoor om enkel kortingen aan te bieden op duurzame producten, zoals refills. Of kijk naar Dille & Kamille, die als tegengeluid de deuren sluit tijdens Black Friday. Daarmee is Black Friday niet langer alleen een dag van kortingen, maar ook een dag van bewustwording en positieve verandering.

4 tips voor duurzame bezorging

Of je nu zelf in de auto springt om in een fysieke winkel boodschappen te doen, of je online aankopen voor de deur laat afleveren. Feit is dat er in de retail-industrie genoeg werk is om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Ook onder consumenten is dit een belangrijk thema. De helft van de Nederlanders verwacht tegenwoordig dat online winkels een duurzame bezorgoptie aanbieden. Een derde (30 procent) is bereid hiervoor te betalen. Juist te midden van alle opkomende Green Friday-initiatieven, is het als webwinkel goed om na te denken over hoe je tijdens Black Friday, maar ook daarna, pakketbezorging kunt verduurzamen.

Hieronder deel ik 4 tips voor duurzame bezorging als online retailer.

1. Stimuleer milieuvriendelijke bezorgopties

Het begint bij het aanbieden van duurzame bezorgopties, zoals bezorging per fietskoerier. Consumenten maken zo niet alleen een duurzame keuze, maar ook voorkomt het dat klanten hun bestelling vroegtijdig afbreken. 8 procent van de Nederlanders zegt het winkelwagentje te verlaten als er geen duurzame bezorgoptie is. Opvallend is dat het gebrek aan een optie voor duurzame bezorging met name voor Gen Z’ers (13 procent) en Millennials (12 procent) een dealbreaker is, terwijl dit voor Boomers (3 procent) en Generatie X (6 procent) minder van belang is.

2. Gebruik minder verpakkingsmateriaal

Maar liefst twee derde (65 procent) van de Nederlandse consumenten, vindt dat online winkels te veel verpakkingsmateriaal gebruiken. Het verminderen van overtollig verpakkingsmateriaal is een effectieve manier om de ecologische voetafdruk te verkleinen en kosten te beperken.

Wist je dat bijna 50 procent van de inhoud van verpakkingen bestaat uit lucht? Niet alleen leidt minder verpakkingsmateriaal tot minder verspilling, ook kunnen bestelbusjes hierdoor een stuk efficiënter worden ingericht, een win-win!

3. Beperk het aantal bezorgpogingen

Een andere kans is het verminderen van het aantal bezorgpogingen. Online retailers kunnen klanten in de check-out al de gewenste bezorgdatum en -locatie laten kiezen, of  bezorging aanbieden bij een pakketpunt. Op die manier vergroot je de kans dat een pakket al tijdens de eerste bezorgpoging wordt aangenomen. Bij een pakketpunt is dit zelfs 100%. Dit vermindert niet alleen de CO2-uitstoot, maar zorgt ook voor een betere klantervaring en stelt de bezorger in staat zijn werk efficiënter uit te voeren.

4. Pak het aantal retourzendingen aan

Het gaat niet alleen om de pakketstromen naar klanten toe, maar ook retourzendingen hebben een aandeel in de gehele pakketstroom. Het verminderen van retourzendingen kan onnodige transportstromen verminderen. Uiteraard begint dit bij goede productbeschrijvingen, maar uit cijfers van Wehkamp blijkt dat ook het invoeren van retourkosten kan leiden tot 10 procent minder retouren. Het in rekening brengen van retourkosten bij de consument lijkt daarmee een waardevolle prikkel om consumenten aan het denken te zetten over hun aankoopgedrag.

Al met al is er nog genoeg werk aan de winkel, niet alleen om webwinkels klaar te stomen voor Black Friday, maar ook om de gehele industrie te verduurzamen. Een mooie uitdaging tijdens Green Friday en daarna!

Heb jij nog een waardevolle groene tip? Deel hem in een reactie onder dit artikel.