Internationale Vrouwendag: 5 sterke campagnes van Nike, bol & meer

Vandaag is het Internationale Vrouwendag, een dag waar wereldwijd gelijke rechten, kansen, verantwoordelijkheden en vrijheden voor vrouwen centraal staan. Een mooi moment om stil te staan bij de mooiste en sterkste campagnes voor vrouwen.
1. Nike
Sterke reclames, dat zijn we wel gewend van Nike. Het gaat in deze reclame om alle uitspraken die je naar je hoofd geslingerd kunt krijgen als vrouw als je bepaalde dingen doet of zegt. Als je emotie toont, word je dramatisch genoemd. Dromen van gelijke rechten? Dan ben je delusional. Als je voor jezelf opkomt of boos bent, ben je ineens losgeslagen, hysterisch en ‘crazy’.
Op het woordje crazy gaat Nike door. Alles wat vrouwen in de sport hebben bereikt komt langs. Een vrouw die een marathon won? Crazy. Een vrouw die gaat boksen? Crazy. Een NBA-team coachen? Crazy. En toch hebben ze het allemaal gedaan. Het rijtje eindigt met: “So if they want to call you crazy. Fine. Show them what crazy can do.” Oftewel: just do it. 😉 Laat je als vrouw niet gek maken door wat anderen zeggen, over wat je wel of niet kan doen.
2. Bol
Bol geeft dit jaar het goede voorbeeld en moedigt mannen aan een actieve rol te spelen als bondgenoot. Ze maakten een video waarin ‘flip the script, be an ally’ centraal staat. Een van de vragen die ze aan mannen stellen is bijvoorbeeld: “Ben jij weleens gevraagd om gewoon te glimlachen en er mooi uit te zien tijdens een meeting?” Voor veel vrouwen is dit namelijk herkenbaar, maar voor mannen niet.
Mooi om te zien in onderstaande LinkedIn-post dat bol zich niet alleen tijdens Internationale Vrouwendag inzet voor gendergelijkheid, maar elke dag. Sinds 2021 is het percentage vrouwen in senior leidinggevende functies bijvoorbeeld al gestegen van 32,9% naar 43,3%.
3. Indeed
Zoals ik bij bol al benoemde: het is fijn dat dit bedrijf zich het hele jaar door inzet voor gendergelijkheid. Ook Indeed liet vorig jaar met hun campagne zien dat dat nodig is: “Don’t just promote women in your feeds, actually promote women.” Indeed verspreidde de hashtag #ActuallyPromoteWomen.
Uit onderzoek van Indeed blijkt dat de betrokkenheid van medewerkers groeit als een vrouw een leiderschapsrol heeft. Ook zien ze hogere productiviteit, meer innovatie en een inclusievere werkplek binnen bedrijven met vrouwelijke leiders. Met deze campagne creëerden ze bewustzijn. En ja, dat is nog hard nodig als je kijkt naar sommige reacties onder onderstaande post (zoals “The only promotions are in the kitchen” en iemand die daarop reageert met: “real”).
Dit bericht op Instagram bekijken
Practice what you preach, Indeed
Hopelijk past Indeed dit ook daadwerkelijk toe, want dat deden ze in 2022 nog niet. Met hun campagne rondom equal payday liep het destijds slecht af. Waarom? Omdat mannelijke influencers (zoals Kalvijn) geld verdienden aan deze campagne door er content voor te maken, maar een vrouwelijke influencer (Chanel Lodik) kreeg er niks voor. Indeed viel dus door de mand.
Het zorgde trouwens wel voor een sterke tegenreactie van Chanel zelf, waar veel vrouwelijke influencers in mee gingen.
4. Mercedes-Benz
Vorig jaar lanceerde Mercedes-Benz deze reclame op Internationale Vrouwendag. In tegenstelling tot Dove en Nike niet een merk waar ik dat meteen van had verwacht. Toch is het een hele sterke reclame.
“I don’t want to make history, I don’t want to be the only woman, I want to be one of many”. Vrouwen maken geschiedenis omdat ze de eersten zijn die iets succesvols doen. De eerste vrouw in de ruimte, de eerste vrouwelijke Formule 1-winnaar en ga zo maar door.
De boodschap van de reclame? Wat als het niet uitzonderlijk is dat een vrouw wint, of als ze de eerste is of de beste? Wat als het normaal is en gelijk staat aan de winst van een man? Dat is gelijkheid.
5. Dove
Dove heeft vaker mooie reclames en campagnes waarin het zelfvertrouwen van vrouwen centraal staat, maar deze sprong er in 2023 voor mij uit. Ook dit jaar moest ik er weer aan denken, omdat het thema van het Platform Internationale Vrouwendag dit jaar ‘vrouw van de toekomst’ is.
En jonge meisjes zíjn de vrouwen van de toekomst. In de reclame zie je jonge meisjes met hun moeders. De dochters vertellen over social media, de influencers waar ze veel naar kijken en wat voor impact die op hen hebben. Daarna verschijnen hun moeders in beeld, die door AI-technieken hun dochters tips geven hoe ze ‘mooier kunnen zijn’. Tips die net zo goed uit de mond van hun favoriete influencers hadden kunnen komen.
De boodschap? “You wouldn’t say that to your daughter. But still she hears it online, every day”. Poeh, de moeders worden met hun neus op de feiten gedrukt, want dit is inderdaad wat jonge meisjes dagelijks te zien krijgen op platformen als TikTok en YouTube. De volgende boodschap: “A girl’s greatest influence will always be her parents”. Dat laat zien hoe belangrijk het is om als ouders met je kinderen over dit soort dingen te blijven praten.
De reclame doelt niet op gendergelijkheid, maar toch vind ik ‘m mooi in dit rijtje passen. Het is namelijk wél zo dat vrouwen vaker op hun uiterlijk worden beoordeeld door mannen.
Hoe werk jij aan gendergelijkheid?
Gendergelijkheid blijft een work in progress. Het is mooi om te zien hoe merken aandacht besteden aan vrouwen en Internationale Vrouwendag. Hopelijk doen ze dit het hele jaar door (zoals bol) en is het geen vorm van washing.
Hopelijk raak je door deze campagnes geïnspireerd om het goed te doen binnen jouw bedrijf of om volgend jaar (of morgen al) ook aandacht te besteden aan gelijke rechten, kansen, verantwoordelijkheden en vrijheden voor vrouwen met een sterke campagne of strategie.
Het is in ieder geval goed om erbij stil te staan dat vrouwen net zo belangrijk zijn als mannen, en dus ook zo behandeld moeten worden. Want geloof me, je kan niet zonder ons. 😉
Bronnen header-afbeelding: Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com, Indeed & Mercedes-Benz