7 vragen over de toegankelijkheidswet waar je als web agency een antwoord op moet hebben

Nog 2 maandjes – dan moeten heel veel bedrijven opeens écht gaan werken aan de toegankelijkheid van hun digitale kanalen. Oeps. Best wel snel. Als web agency krijg je dus waarschijnlijk steeds vaker gestreste managers aan de lijn. No worries: na dit artikel geef jij koelbloedig antwoord op de meest prangende vragen.
1. Wat is die ‘toegankelijkheidswet’ eigenlijk?
De toegankelijkheidswet heet officieel de European Accessibility Act (EAA). Het is, zoals de naam al doet vermoeden, een wet van de Europese Unie. Eentje waar al geruime tijd aan wordt gewerkt: in 2015 kwam de EU met het eerste voorstel voor de wet, en in 2019 werd-ie door het Europees Parlement goedgekeurd.
2. Wat staat er precies in de wet?
Zoals de meeste Europese wetten is het een aardige lap tekst. Er staat in op welke producten en diensten de wet van toepassing is, welke eisen er worden gesteld en hoe toezicht en handhaving geregeld zijn.
Voor web agencies is vooral dit belangrijk: de wet verplicht bedrijven om hun websites en apps toegankelijk te maken voor mensen met een functiebeperking. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die niet kunnen zien, de muis niet kunnen gebruiken of die kleurenblind zijn. Bij elkaar is dit zo’n 25 procent van de bevolking. Leuk weetje: de EAA gaat ook over andere digitale diensten, zoals ticketautomaten en zelfbedieningssystemen.
Niet iedereen gebruikt een muis
3. Waarom is deze wet bedacht?
De wet is bedoeld om onze maatschappij inclusiever te maken. Bewust of onbewust sluiten we namelijk online nog steeds veel mensen uit. En dat zijn vaak juist de mensen die niet even naar het winkelcentrum kunnen lopen om een zak aardappels of de nieuwste roman van Tommy Wieringa te scoren.
De wet heeft ook nog een ander doel: zorgen dat het voor bedrijven makkelijker wordt om over de grens producten en diensten te ontwikkelen of te leveren. Want dat is natuurlijk een stuk eenvoudiger als niet elk land zijn eigen toegankelijkheidsregeltjes heeft.
4. Wanneer gaat de wet in?
Hou je vast: op 28 juni van dit jaar gaat deze wet al in. Nieuwe producten en diensten die vanaf die datum worden gelanceerd moeten direct toegankelijk zijn. Bestaande producten en diensten moeten binnen 5 jaar aan de eisen voldoen. Dat klinkt nog ver weg, maar die tijd hebben veel bedrijven echt wel nodig om al hun websites en apps toegankelijk te maken.
5. Maar lieve [jouw naam], wat moeten we dan doen?
Concreet houdt dit in dat de websites en apps van veel van jouw klanten aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) op niveau AA moeten gaan voldoen. WCAG is de internationale, algemeen geaccepteerde standaard voor digitale toegankelijkheid. Voor bestaande sites en apps heb je dus nog even tijd. Maar werk je aan iets nieuws dat pas na 28 juni live gaat? Dan moet je dus direct aan de wet voldoen.
6. Moet mijn bedrijf ook aan deze wet gaan voldoen?
De wet is verplicht voor bedrijven die:
- via digitale kanalen diensten of producten leveren;
- aan consumenten of de overheid (dus niet uitsluitend b2b);
- en die meer dan 10 medewerkers hebben óf meer dan 2 miljoen omzet per jaar draaien.
Bij elkaar gaat het om een grote groep, van supermarkten tot vervoersbedrijven en van e-bookshops tot banken.
7. Wat gebeurt er als mijn bedrijf niet voldoet aan deze wet?
Niet voldoen betekent dat je te maken kunt krijgen met een toezichthouder die controleert hoe goed bedrijven de wet naleven. Er wordt nu gezegd dat er 7 verschillende toezichthouders komen. Zo gaat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschijnlijk het internetbankieren in de gaten houden, en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) neemt webshops in het vizier. Op dit moment is nog niet duidelijk hoe dit precies gaat werken, maar dat je zo’n bezoekje wilt voorkomen lijkt ons vrij logisch.
Daarnaast gebeurt er ook iets anders als je niet voldoet: je gaat horen bij het steeds kleiner wordende groepje bedrijven dat nog denkt dat iedere consument een muis gebruikt, dat alt-teksten bedoeld zijn om je SEO te boosten en koppen om tekst lekker groot te maken (spoiler: daar zijn ze niet voor bedoeld). Dat wil je niet als bedrijf. En als web agency wil je je klanten hier natuurlijk voor behoeden.
Dikke tip: zo zijn je developers razendsnel up-to-date
Kortom: genoeg reden tot stress bij jouw klanten. Ook genoeg redenen om er zelf diep in te duiken. Want voor jouw klanten ben jij nu het reddingsvest. Hoe maak je die rol waar? Hoe begeleid je je klanten naar een toegankelijke toekomst?
Natuurlijk is er online ontzettend veel informatie te vinden over digitale toegankelijkheid, bijvoorbeeld op www.w3.org. Maar let’s face it: die tijd heb je niet. Daarom hier een dikke tip.
Stuur je developers niet zonder begeleiding het moeras in, maar zoek een ervaren auditbureau en lift mee op de kennis die zij allang hebben.
Want die hebben ze. In overheidsland is digitale toegankelijkheid al sinds 2018 verplicht. Elke overheidsinstantie moet vanaf dat moment minimaal elke 3 jaar rapporten overleggen waaruit blijkt hoe het met de toegankelijkheid van de eigen websites en apps staat. En wie maakt die rapporten? Precies.
Door het onderzoeken van al die duizenden overheidswebsites hebben deze bureaus een indrukwekkende rugzak vol praktijkervaring verzameld, die je als web agency niet snel bij elkaar sprokkelt. Ze weten precies welke denkfouten developers vaak maken, wat er altijd fout gaat als een redactie de website ‘eens goed onder handen neemt’ en hoe je niet in de valkuilen van automatische checkers valt.
Met de billen bloot
Door een samenwerking aan te gaan met een auditbureau haal je snel veel kennis in huis. Dat kan op verschillende manieren. Elk bureau heeft zijn eigen aanpak, maar bij Proper Access pakken we het graag praktisch en efficiënt aan.
Dat doen we zo. We nemen de websites die jullie het laatst hebben gebouwd als uitgangspunt. Die onderzoeken we grondig, en we schrijven alles op wat we tegenkomen. Daarna gaan we dat in een ontspannen sfeer met jouw team bespreken. We leggen uit welke issues we zien, waar het door komt en hoe je ze toegankelijk oplost.
Met de billen bloot dus, maar dat is het waard. Doordat het over jullie eigen werk gaat, is het namelijk gelijk concreet. De kennis die je developers zo opdoen, kunnen ze bij elk toekomstig project gebruiken.
Oke, klinkt nuttig. Hoe regel ik dit?
Super makkelijk. Neem contact op met Julia Tol via [email protected] en vertel ons je wensen. Het trainen van devteams is een van onze favoriete bezigheden (echt waar). Bovendien lanceren wij binnenkort onze Proper Access Community: een online omgeving waar je 24/7 al je vragen kunt stellen aan professionals, kennis kunt delen en van elkaar kunt leren. Webredactie, ontwikkelaars en projectleiders zijn welkom!
Een voorproefje
We hebben alvast iets voor je. Op basis van onze ervaring in het auditen van websites hebben we een lijst gemaakt met de problemen die wij het meest voorbij zien komen. Neem ze eens door, en kijk hoeveel termen je al kent. Nog veel vragen? Dan is onze training een uitgelezen kans om je team snel bij te spijkeren.