How to

Scribd: de YouTube voor documenten

0

ScribdDeze week is Scribd gelanceerd, zeg maar een YouTube voor boeken en documenten. Het was slechts een kwestie van tijd, het moest er een keer van komen. Maar vanaf nu kunnen ook Word-, PowerPoint-, Excel-, PDF en andere documenten online eenvoudig gedeeld worden. Dat betekent dat ook boeken, brieven, wetteksten, contracten, fotoseries,spreadsheets, historische documenten en e-books voortaan in webpagina’s geplakt (‘embed’) kunnen worden.

Natuurlijk is een social site rondom boeken en andere documenten niet zo sexy als video, maar toch wordt hier weer een nieuw hoofdstuk opengeslagen. En gezien de enorme hoeveelheid documenten (zowel historisch materiaal als actuele documenten) zal dit een volgende impuls geven aan de hoeveelheid user generated content die nu al op internet te vinden is.

De service heet dus Scribd en ging afgelopen woensdag uit beta toen venture capitalist Y Combinator besloot om er $ 300.000 in te investeren. Scirbd is een social site voor document sharing zoals YouTube dat is voor videosharing, Flickr voor foto’s en Slideshare voor sharing van presentaties.

Allereerst er een voorbeeld hoe foto’s via Scribd gepresenteerd kunnen worden (What happens when you take a photo at the right angle?).

Scribd is uit de categorie one-size-fits-all oplossingen. Elk soort document kan met deze tool extreem gemakkelijk in een site of blog geplakt worden. De bestandsformaten die geaccepteerd worden zijn:

 • .doc (Microsoft Word)
 • .pdf (Adobe Acrobat)
 • .txt (Plain text)
 • .ppt (Microsoft Powerpoint)
 • .xls (Microsoft Excel)
 • .ps (Adobe postscript)
 • .lit (MS reader ebook)
 • Het enige dat je hoeft te doen is je documenten te uploaden naar Scribd en de tool zet dat document vervolgens om in een printbaar Flash .swf bestand. Dit bestand kan via een zogenaamde embed code in een site of blog opgenomen worden. Bezoekers van de site kunnen in- en uitzoomen, zoeken op tekst of gewoon printen.

  Hier een voorbeeld van hoe een PowerPoint presentatie via Scribd bekeken kan worden (The Scariest Car Crash Ever).

  Een ander belangrijk voordeel is dat het Flash-formaat uiterst kleine bestanden genereert en dat de webpagina’s hierdoor gewoon snel blijven inladen. Voor eigenaren van documenten geldt bovendien dat er meerdere documenten tegelijk verzonden kunnen worden (upload). Zelfs complete boeken kunnen op deze manier online verspreid worden.

  Blader mee in het boek Zack and Max.

  Heel bijzonder is hoe Scribd een aantal functionaliteiten aan boord heeft die youTube nog niet heeft. Om te beginnen is het kunnen zoeken (op woorden) binnen documenten heel bijzonder. Hiervoor geldt trouwens een uitzondering voor (eerder) gescande documenten, daarbinnen kan dat niet. Verder is het document in verschillende formats te downloaden: als pdf, als Word en als platte tekst (plain text). Maar nog spectaculairder is dat je de tekst ook kunt laten voorlezen of als mp3 bestand kunt downloaden. Natuurlijk, het gaat om een enigszins robot-achtige stem (text-to-speech via Nuance), maar dit is nu al indrukwekkend!

  Luister zelf maar mee naar de tekst van The Self-Parking Car.

  Interactie is erg belangrijk voor sites als Scribd en ook hier hebben ze heel goed hun best gedaan. Gebruikers kunnen stemmen op bijdragen en hun commentaar achterlaten. Ook de statistieken worden keurig bijgehouden. Vergelijkbare documenten worden in de zijbalk getoond en documenten kunnen uiteraard van tags worden voorzien.

  Copyright problemen lijken overigens ook hier om de hoek te liggen. Zo kwam ik het boek PHP & MySQL for dummies al tegen (onderstaande link werkt om die reden mogelijk maar tijdelijk…).

  Ik ben nu al helemaal gek op Scribd en voorzie dat er heel wat manuscripten, interne bedrijfsdocumenten en ook gewoon leuk materiaal op deze manier verspreid gaan worden.

  Wat vinden jullie? En wie ziet er nog meer mooie toepassingsmogelijkheden?