How to

Top 10 Video sharing services

0

Steeds meer consumenten beginnen de mogelijkheden van video te ontdekken. Ze maken spelenderwijs kennis met video via de mobiele telefoon en via de digitale camera en sommigen bewerken het videomateriaal dat met hun digitale videocamera geschoten is. In navolging van wat eerder met foto’s gebeurde (het succesverhaal van Flickr), dienen zich nu ook voor video verschillende sharing services aan. En hoewel video sharing nog maar aan de vooravond staat van een vermoedelijk explosieve ontwikkeling, dienen zich nu al enkele serieuze kandidaten aan voor het online sharen van videomateriaal.

In een artikel in The New York Times van afgelopen donderdag wordt uitgebreid aandacht besteed aan de video-entrepreneurs van dit moment. Zoals we ook eerder bij Flickr zagen, worden de meeste services ook nu weer gratis aangeboden. Pioniers als ClipShack, Vimeo, YouTube en Blip.tv hopen geld te gaan verdienen door advertenties te verkopen of een vergoeding te vragen voor extra dienstverlening (premium service levels). De meeste consumenten zijn nog niet zover. Het was nog maar kort geleden dat video op een videoband stond en dvd’s zijn nog relatief nieuw in het gebruik.

Veel mensen zijn nog niet toe aan foto sharing, laat staan dat ze nu wakker liggen van video sharing. Maar we hebben recent nog gezien hoe snel spelers in zo’n markt (foto’s, podcasts, bookmarks) een positie kunnen opbouwen. Bovendien neemt de gebruiksvriendelijkheid van deze tools razendsnel toe en is het voor gebruikers natuurlijk erg interessant als ze grote videobestanden ergens onder kunnen brengen en er vanaf hun websites of weblogs naar kunnen linken.

Video sharing services

Onderschat ook niet welke voordelen het heeft om niet langer video op cd’s of dvd’s te hoeven branden en ze via het web altijd en overal voor vertoning onder handbereik te hebben.

Sharing video servicesGebruikers van de sharing services kunnen hun video direct vanaf hun eigen camera uploaden of editing tools gebruiken als iMovie van Apple of Movie Maker van Microsoft. Sommige sharing services, zoals Phanfare, vragen een maandelijkse vergoeding en de meeste, met uitzondering van Google Video, zetten er een rem op door de omvang van de videobestanden te begrenzen. Het is overigens niet zo dat opslaan zonder risico’s is. Alleen Blip.tv en OurMedia.org bieden meer zekerheid doordat ze een kopie maken van elke video die aan hun service wordt toevertrouwd.

Sommige mensen willen hun laatste clips alleen voor familie of vrienden toegankelijk maken, anderen willen het materiaal juist publiek maken en ontvangen er graag reacties op. Sommigen willen natuurlijk juist van beide opties gebruik maken. Vimeo maakt het zelfs mogelijk dat een gebruiker een e-mail of sms-bericht ontvangt als iemand anders een reactie op een video heeft gegeven.
How to share a story
Geen van de bekende photo sharing sites, we hebben het dan over Flickr, Snapfish en Kodak EasyShare Gallery, staan aan hun gebruikers toe om video te uploaden. ClipShack maakt daar juist geen probleem van, daar wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende mediatypen en kunnen gebruikers gewoon alles uploaden.

Met zoveel verschillende opties kunnen de services wat mij betreft onmogelijk in een echte Top 10 worden gezet. Wat voor de ene gebruiker een uiterst handige service is, kan door een andere gebruiker juist weer lager gewaardeerd worden. Daarom hier in alfabetische volgorde een overzicht van de beste video sharing tools van dit moment.

Top 10 Video sharing services

  • BLIP.TV Service voor mensen die videoclips in hun blogs willen integreren. www.blip.tv
  • CLIPSHACK Basic, eenvoudige user interface. Limiet van 50 megabyte voor opslag. www.clipshack.com
  • GOOGLE VIDEO Accepteert videoclips van onbeperkte lengte en maakt ze doorzoekbaar. video.google.com
  • OURMEDIA.ORG Slaat videos op in het Internet Archive, de bedoeling is dat dit uitgroeit tot een permanent videoarchief. www.ourmedia.org
  • PHANFARE Tegen betaling van een maandelijkse bijdrage van $6.95 kun je onbeperkt video’s posten, mits individuele videos niet groter zijn dan 10 megabyte. www.phanfare.com
  • VIMEO Vrienden en familieleden blijven op de hoogte van je video’s en kunnen commentaar geven op iemands clips. www.vimeo.com
  • YOUTUBE Houdt bij welke videos het meest bekeken, het meest besproken en het best gewaardeerd zijn; rubriceert soortgelijke clips in “channels” als sports en humor. www.youtube.com
  • VIDEOEGG Service waarmee video kan worden opgenomen, gemonteerd en gepubliceerd. Geen echte sharing tool, maar door het gebruiksgemak en de koppeling met de blogsoftware van Typepad toch interessant. www.videoegg.com
  • MEFEEDIA Een service waar video aggregator, een soort Bloglines voor video. Geen plek om video’s te hosten, maar wel een plek om video’s te sharen via de vlogger directory. www.mefeedia.com

Het zijn er maar acht en dus geen tien, maar ik heb er vast enkele over het hoofd gezien. Aanvullingen en gebruikerservaringen met (een van) deze tools zijn van harte welkom. Graag jullie reacties!

Zie ook: Top 10 Video sharing services (2) (Frankwatching, 7 november 2005).

Update 1 november 2005: Mefeedia toegevoegd (met dank aan Geert Allegaert).