Online marketing wordt groen

0

Ruim de helft (58%) van de Nederlanders vindt dat het bedrijfsleven nog te weinig met oplossingen inhaakt op het thema duurzaamheid. Dit blijkt uit een onderzoek van MarketResponse en Pure&Profit, naar duurzaamheid en energiebesparing. Slechts een kwart (26%) van de ondervraagden is tevreden over de wijze waarop het bedrijfsleven hierop inspeelt. Ook steeds meer online marketeers zien in dat het wel erg dom is om niet op de groene trein te springen. Sterker nog. Wie zich niet als groen presenteert ligt eruit. Een aantal tips en best practices voor de online marketeer om rekening mee te houden.

1. Bied concrete besparingstips

Uit eerder genoemd onderzoek blijkt dat consumenten behoefte hebben aan meer informatie en advies over concrete manieren om energie te besparen. Procter&Gamble onderzocht dat 80-85% van de energie die gebruikt wordt om kleren te wassen ‘m zit in het verwarmen van water. Met dit feit werd Tide Coldwater slim in de markt gezet. Op de website van Tide Coldwater zijn verschillende concrete tips te vinden om energie te besparen en dus ook geld. Om de klant optimaal van dienst te zijn gaan deze tips veel verder dan het wassen van kleren. Het hele huishouden wordt onder de loep genomen.

Tide Coldwater: 'Easy ways to save energy'

Tide Coldwater: ‘Easy ways to save energy’

Ze gaan zelfs zover dat er wordt aangeraden om spaarlampen van GE Ecomagination in te draaien. Op deze manier lijkt het alsof Tide Coldwater zich zorgen maakt over veel meer dan het wassen van uw kleding. Daarnaast helpt het ongetwijfeld om de klant gerust te stellen over de performance van het product door het te koppelen aan een product van een gerespecteerd merk. Kijk dus iets verder dan het eigen product en bekijk waar er nog meer winst valt te behalen.

2. Transparant en eerlijk

Onder het mom van ‘netjes zaken doen’ beschrijft innocentdrinks.nl haar duurzame beleid. ‘Het klinkt allemaal een beetje als in een Miss World verkiezing, maar we willen de wereld graag een beetje beter achterlaten dan dat we haar gevonden hebben’. De hele keten van duurzaam inkopen tot het recyclen passeert op een licht ironische toon de revue. Innocentdrinks geeft ruiterlijk toe dat consumeren 1 op 1 loopt met vervuilen: ‘Oke, we zijn niet perfect, maar we doen ons best’. Met dit eerlijke beleid weet Innocent de groene klant, een steeds groter wordende markt, aan zich te binden.
Innocentdrinks doet 'Netjes zaken'
Innocentdrinks doet ‘Netjes zaken’

Ook als jouw bedrijf niet helemaal duurzaam is ingericht, kun je hier wat van leren. Bekijk je huidige business en kijk waar het beleid nu al groen is. Van het inkopen tot het recyclen, alle kleine beetjes helpen. Gebruik een duidelijke tab of link op je website waarin dit beleid wordt uitgelegd. Door er aandacht aan te besteden op de website, weet de klant dat je als bedrijf hiermee bezig bent. Bovendien krijgt de klant snel inzicht in je duurzame beleid. Maar pas op: verkoop geen zaken die je niet waar kunt maken.

3. Stel de klant gerust

De klant is niet bereid iets te kopen omdat het nu eenmaal zo milieuvriendelijk is. Hij moet ervan overtuigd zijn dat jouw product doet wat het moet doen. Toen Toyota de Prius voor het eerst introduceerde werd de nadruk gelegd op een stille rit in combinatie met een superieure performance. Als minder belangrijk aspect werd het groene karakter van de auto toegevoegd. Nu de olieprijs record na record breekt, is het energiezuinige karakter het verkoopargument van de Prius geworden.

Desondanks blijft Toyota de uitmuntende performance van de Prius communiceren op de website. In een filmpje van de Prius vertelt Toyota de werking van de auto die qua performance gemakkelijk kan concurreren met ‘higher class cars’. Vergeet dus niet de essentie van je product bij het aanprijzen van het groene karakter!

Film van Toyota
Film van Toyota

4. Voed de klant op

Als je een groener product wil verkopen zorg er dan voor dat je klant weet waar je het over hebt. Het gaat er dus niet alleen om de klant te vertellen dat jij zo hard je best doet om het milieu te sparen. Maak ook duidelijk waarom je een groen product verkoopt. Anders zal een groot gedeelte van de markt een ‘so what?’ houding aannemen en gaat je dure groene marketing campagne aan dit deel verloren.

Tegenwoordig zijn er steeds meer organisaties die de klant helpen opvoeden. Greenpeace neemt al enige tijd Apple op de hak met de website greenpeace.org/apple waarop zij Steve Jobs persoonlijk beschuldigen van het verkwanselen van het milieu door de vele toxische stoffen die hij in de iPod stopt. En met succes. Steve Jobs kondigde in reactie op alle beschuldigende vingers begin mei aan om de zwaarste schadelijke stoffen uit de Apple producten te halen tegen het einde van het jaar. Zou het niet slimmer zijn geweest om dit uit eigen initiatief te doen?

BCC probeert op hun website de klant op te voeden met de groenestekker. Samen met WNF en milieu centraal heeft BCC enkele criteria opgesteld waaraan een groenestekker product moet voldoen. Keurig wordt bij ieder product dat aan deze voorwaarden voldoet een groen label geplaatst. BCC heeft zelfs een aparte ‘groene stekker shop’ ingericht op de website waar je de producten met een groene sticker terugvindt. Het principe van de groenestekker is aardig en zou zelfs nog beter uitgewerkt kunnen worden op de website. Het zou bijvoorbeeld prettig zijn voor de groene consument om bij ieder product een groene variant aangeboden te krijgen als alternatief. Iets waar nu nog even naar gezocht moet worden.

De groenestekker van BCC
De groene stekker van BCC

5. Geef klanten de mogelijkheid om mee te doen

Personaliseer je product en zorg ervoor dat de klant een bijdrage te leveren. Empowerment is hier het modewoord: zorg ervoor dat de klant het idee heeft (samen met anderen) verschil te kunnen maken.

Nova liet gisteren een item zien waarin ook de artiest van tegenwoordig slim inspringt op de nieuwe eco-trend. De in Amerika mateloos populaire zanger Jack Johnson is bezig met een groene tournee door Europa. Zijn website is vrijwel geheel ingericht op het bewust en groen omgaan met de wereld om ons heen. Naast het groene label ‘1% for the planet’, staan er verschillende groene initiatieven vermeld rondom de tour. Voor de echte diehards is er een link naar de ‘Allatonce’ community. Hiermee combineert Jack heel handig 2 online trends: groen en web 2.0!

Met de slogan ‘An individual action, multiplied by millions, creates global change’, raakt de community hier de kern: zorg ervoor dat je de klant bindt, al dan niet met een community.

Jack Johnson en zijn Allatonce community

Jack Johnson en zijn Allatonce community

6. Let op je prijs

De meeste mensen vinden het prima om hun steentje bij te dragen aan het milieu maar kijken in eerste instantie altijd nog naar de portemonnee! Grundfos laat op hun website een voorbeeld zien van slimme groene marketing. Verkoop een (liefst duurder) groen product aan je klant en maak duidelijk hoeveel hij hiermee kan besparen in de loop der tijd (zeg maar het ons wel bekende spaarlamp verhaal). Grundfos biedt een calculatie tool aan waarmee de klant eenvoudig kan berekenen hoeveel hij op jaarbasis kan besparen met de aanschaf van een groene waterpomp. En hiermee heeft Grundfos de ware kracht van groene marketing gevonden: niet alleen een groen (en dus goedverkopend) imago maar daarnaast een bijkomende kostenbesparing voor de klant om de win-win situatie compleet te maken!

De calculatie tool van Grundfos
De calculatie tool van Grundfos

Groen lijkt het toverwoord te zijn om je online verkoop een stimulans te geven. Van wasmiddel fabrikant tot hedendaagse popartiest, allemaal proberen ze te profiteren van de nieuwe eco trend. De tijd zal leren of deze trend de komende recessie zal overleven. Ik verwacht dat degene die de klant kan overtuigen van zowel zijn duurzaam imago als het voordeel van kostenbesparing het zullen gaan redden!

Sebastiaan van Rijsewijk werkt bij internet advies bureau Jungle Rating.