How to

Tips om je website aantrekkelijk te maken voor jongeren

0

Jongeren vinden een website niet zomaar koning. Sterker nog, door hun hoge eisen zijn jongeren een van de lastigste doelgroepen. Als je hen dan ook nog iets wilt leren, heb je helemaal veel kans dat zij snel afhaken. Wanneer je jongeren wilt interesseren voor een bepaald onderwerp – neem bijvoorbeeld de verkiezingen of studiefinanciering – zul je een website anders moeten inrichten dan voor andere doelgroepen. Maar hoe maak je een informatieve website aantrekkelijk voor jongeren?

Onderzoek

Voor mijn opleiding Interactieve Media aan de Hogeschool Amsterdam heb ik het internetgebruik van jongeren (16 t/m 25 jaar) onderzocht. Ik interviewde hen op straat en vroeg hen via internet om mijn enquête in te vullen. De kernvraag: op welke punten onderscheiden favoriete websites van jongeren zich van andere websites? Wat missen jongeren nog op websites waar ze iets kunnen leren? Mijn bevindingen deel ik graag met jullie.

Jongeren

“Ik ben liever dakloos, dan dat ik een maand niet op het internet kan”, is een zin die elke puber in Nederland zou kunnen uitspreken. Internetten is een levensstijl geworden voor jongeren. Communiceren doen veel jongeren niet door te praten, maar door te tweeten, hyven of een bericht te ‘liken’ op Facebook.

Taalgebruik

Jongeren moeten anders aangesproken worden dan andere doelgroepen. Wanneer je een uitleg geeft over een bepaald onderwerp, doe dit dan met zo weinig mogelijk woorden en in korte zinnen. Jongeren lezen niet graag lange teksten op het internet (bron: Jakob Nielsen). Zorg dat je teksten gemakkelijk te begrijpen zijn. Wanneer je toch een moeilijk woord gebruikt, geef hier dan een (korte) uitleg bij. Een klein beetje gooien met straattaal mag best. Als het grappig is, wordt het vaak wel op prijs gesteld.

“Probeer alleen niet te populair of te jong over te komen. Hier prikken jongeren doorheen. Uiteraard moet je tekst wel aansprekend zijn. Jongeren weten dat een website geschreven is door een volwassene. Gedraag je dus als een volwassene die zich inleeft in een jongere.” (Bron: Nina Hoek van Dijke op Tekstblog.nl)

Voorbeelden

  • www.geenstijl.nl: “Veel mensen noemen GeenStijl voor het gemak een weblog. Dat dekt de lading niet, maar goed.”
  • www.je-moeder.nl: “Oké, even serieus. Je Moeder is een onafhankelijk podium voor creatief talent.”
  • www.newkidsturbo.nl: “Check onze Hyves dan!”

Humor

Websites met humor worden erg gewaardeerd door jongeren. Met humor wordt de aandacht getrokken, het creëert enthousiasme. Het zorgt ervoor dat de logische manier van denken die je verwacht van een informatieve website even aan de kant wordt gezet. Zorg voor een klein verrassingseffect en er wordt verder gelezen.

Voorbeelden

  • www.ishetalvrijdag.nl geeft bijna geen informatie. Alleen het feit of het vandaag vrijdag is, is te bekijken op deze website. Jongeren gebruiken deze site bijvoorbeeld als link in berichtjes die zij sturen via social media.
  • Op de ‘stemwijzer’ www.stomwijzer.nl wordt erg positief gereageerd op internet. Hun eigen omschrijving:  ‘Voor iedereen die geen snars verstand heeft van politiek, maar wel gaat stemmen!’.

Vormgeving

Websites die geliefd zijn bij jongeren hebben vaak een groot kleurcontrast tussen voor- en achtergrond. Er wordt op deze websites vaak gebruik gemaakt van één of twee steunkleuren. Wees zuinig met teksten, zodat de vormgeving overzichtelijk blijft. Maak je website ook herkenbaar, geef het een duidelijke persoonlijkheid en stijl.

Voorbeelden

nalden

Interactie

Jongeren hebben de drang om niets te willen missen op het internet. Door social media te gebruiken waar informatie bij elkaar komt, zijn jongeren snel overal van op de hoogte. Speel hier slim op in door je te bevinden op plekken waar jongeren zich ook graag bevinden. Van de 16- tot 25-jarigen maakt 91 procent gebruik van websites als Hyves, Facebook en Twitter. Dat blijkt uit gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op 10 januari 2011. (Bron: NRC Handelsblad)

Beperk je bij het gebruik van social media niet alleen tot zenden of ontvangen. Bevind je op social media platforms en communiceer hier persoonlijk met anderen. Creëer op je eigen website een plek waar bezoekers met elkaar kunnen communiceren en meng je hierin. Laat jongeren met elkaar praten en oordelen over de content. Laat hen ook meedenken over wat interessant is om te melden op jouw website, waardoor je content meer waarde krijgt.

Voorbeelden

  • Volop interactie op deze  online tool van Amstel voor amateurvoetballers: www.teamlink.nl
  • Door het inzetten van YouTube, Facebook en Twitter is deze viral van Volkswagen uitgegroeid tot een groot succes: thefuntheory.com
  • 3FM heeft één pagina waar alle social media bij elkaar komen: www.3fm.nl/socialradio

3fm

Een website voor jongeren

Door al deze factoren te combineren, kom je tot een website waar jongeren hun hart kunnen ophalen. Garanties krijg je natuurlijk nooit, maar ‘saai’ zal je website niet genoemd worden.

Een website wordt door jongeren aantrekkelijk gevonden als:

  • je hun eigen taal gebruikt, zonder al te moeilijke woorden;
  • je uitleg geeft bij lastige onderwerpen;
  • je humor toepast;
  • je zorgt voor een vormgeving met veel contrast, overzichtelijkheid en een eigen stijl;
  • je jongeren laat meedenken, praten en oordelen over je website;
  • je ook actief bent op verschillende social media platforms.