How to

You’ve officially been Facebooked!

0

Wie kent het programma ‘Pimp My Ride’ nog? Een programma waarin oude afgetrapte auto’s worden omgetoverd tot nieuwe gepimpte bolides, elke show werd afgesloten met de beroemde woorden “You’ve officially been pimped!”. Een vergelijkbare metamorfose is Facebook op dit moment ook aan het ondergaan. Wat betekent die metamorfose voor organisaties en merken met een fanpagina?

Door de komst van Google+ heeft Facebook niet meer stil gezeten, en voert het de ene na de andere wijziging door. Voor consumenten, en helemaal voor bedrijven, zijn de veranderingen niet meer bij te houden. Allereerst in dit artikel een kort overzicht van alle recente wijzigingen (Een verplichte SSL verbinding, Timeline, Ticker en News Feed). Daarna ga ik in op de sociale applicaties en de vernieuwde Facebook Insights.

SSL-verbinding bij welkomstab

Een veel besproken onderwerp tot begin oktober, maar ik licht het toch nog even kort toe. Sinds dit jaar wordt er bij de welkomst tab gebruik gemaakt van een iFrame. Nieuw is dat deze tabs gebruik moeten maken van een SSL-verbinding, encryptie-protocollen om communicatie op internet te beveiligen. Sinds 1 oktober heeft Facebook als officieel beleid dat iedere applicatie en fanpagina aan deze eis moet voldoen. Voldoen de applicaties en fan pagina’s niet aan deze eisen, dan worden ze op zwart gezet, oftewel op non-actief.

Dichterbij je fans met de nieuwe Timeline

Mocht het nog niet opgevallen zijn, Facebook heeft nieuwe profielen, oftewel de Timeline, geïntroduceerd. Naast de profielpagina van de gebruiker zal naar alle waarschijnlijkheid ook de fanpagina van bedrijven en (non-profit)instellingen een make over krijgen. Bij die nieuwe Facebook fanpagina’s gaat het niet alleen meer om de ‘vind-ik-leuks’, maar om hoe jij als bedrijf de gebruiker kunt interesseren en vast weet te houden.

Benieuwd hoe zo’n nieuwe fanfagina eruit kan komen te zien? Hieronder drie voorbeelden voor je. Het gaat hierbij om de pagina van McDonalds, Coca Cola en Red Bull. Het zijn voorbeelden, deze pagina’s zijn nog niet daadwerkelijk geïmplementeerd door het bedrijf zelf.

Een persoonlijke krant voor ieder bedrijf

Facebook geeft de gebruikers sinds kort meer opties als het gaat om delen en managen van informatie. In de nieuwe News Feed krijg jij als gebruiker te zien wat je zelf het meest interessant vindt. Facebook vergelijkt het met het samenstellen van een krant, met berichten die als meest relevant en actueel worden beschouwd op de ‘voorpagina’ (bovenaan) en recente berichten verderop. Je hebt dus geen feed meer met een chronologische volgorde, zoals voorheen. Relevante berichten worden geselecteerd door de ‘top stories’ functie, waarbij bepaalde updates van specifieke personen of pagina’s hoger in de rankings verschijnen. De gebruiker kan zelf ook aangeven of updates inderdaad een top story zijn. Als bedrijf wil je dat jouw updates bij deze ‘top stories’ behoren, de uitdaging ligt bij het maken van relevante en onderscheidende content.

Uit onderzoek is namelijk al gebleken dat de interactieve news feed gevolgen heeft voor de fanpagina’s van bedrijven. Het onderzoek heeft aangetoond dat het aantal impressies van posts omlaag gaat, maar dat de interactie (vind-ik-leuks en comments op posts) stijgt. Bedrijven zullen hun huidige strategie hierop moeten aanpassen.

Een interactieve Ticker

De vernieuwde Ticker, rechts bovenin je scherm, geeft alle updates in je netwerk weer. Het gaat hierbij om updates als likes, posts, foto’s, reacties en de activiteiten van jouw vrienden. Gebruikers kunnen ook via die Ticker rechtstreeks reageren op een post. Kortom, binnen de Ticker worden alle real-time updates geplaatst, ook fanpagina’s verschijnen hierin. De Ticker kan een belangrijk onderdeel zijn bij het bereiken van een viraal succes.

Bekijk ook deze video waarin de kracht van de Ticker wordt uitgelegd en wat je met de Ticker kan bereiken, in het filmpje is voor het gemak Nike + gebruikt, dit kan natuurlijk iedere organisatie zijn. De keerzijde; omdat er veel soorten updates in staan, verdwijn je ontzettend snel uit de Ticker. Het contact is dus vluchtig.

Sociale applicaties

De kracht van het vernieuwde Facebook voor bedrijven ligt onder andere bij de vernieuwde applicaties, daarmee kun je als organisatie of merk nog dichterbij fans en vrienden van fans komen. Hoe? De content die je als bedrijf deelt via een applicatie zal door Facebook als relevant worden bestempeld. De updates die verschijnen, komen terecht in de Ticker, de nieuwe Timeline (het profiel van de gebruiker) en als het relevant genoeg is ook in de News Feed. De relevantie wordt in dit geval beoordeelt op de interactie en de activiteit van de gebruiker. Wel moet de gebruiker jouw applicatie eerst toevoegen aan zijn Timeline voordat het hele traject in werking kan treden.

De sociale applicaties gaan zelfs nog een stap verder doordat je de huidige vind-ik-leuk knop kunt vervangen door eigen termen (via de Open Graph). Denk aan termen als ‘gelezen’, ‘gezien’ of  woorden als ‘koken’ en ‘drinken’. Je geeft de gebruiker dus een activiteit en beloont hem of haar hiervoor door middel van een object.

Berichten die rondom jouw applicatie worden geplaatst komen in al die kanalen (Ticker, Timeline en News Feed) van de Facebook fan terecht, wat is het gevolg? Berichten worden ineens ook zichtbaar voor vrienden van fans waardoor jouw bereik vele malen groter wordt dan eerst het geval was. Hoe meer mensen over jouw merk en jouw applicatie praten hoe groter je bereik wordt en relevanter jij als bedrijf wordt. Uit onderzoek van ComScore blijkt dat de top 1000 bedrijven hun bereik 81 keer kunnen vergroten met behulp van deze applicaties.

 

Mensen praten over mijn merk?

Een andere wijziging op de pagina is dat je nu ook kunt zien of er mensen praten over je merk. Wat houdt dit nu letterlijk in? Je krijgt nu een nieuwe publieksmeter te zien met de naam ‘Mensen Praten Hierover’ onder je fan teller om het aantal mensen weer te geven die op Facebook  het de laatste 7 dagen over jouw merk hebben gehad. Klinkt heel algemeen maar ‘Mensen Praten Hierover’ wordt wel beoordeeld op een aantal interactiefactoren:

 • Het aantal nieuwe vind-ik-leuks op je pagina;
 • Nieuwe posts op je Prikbord;
 • Het vind-ik-leuk, reageren en delen van jouw berichten of andere content van je pagina;
 • Het antwoorden op een vraag die jij hebt geplaatst;
 • Het noemen of foto taggen van jouw pagina;
 • Reageren op evenementen van jouw bedrijf;
 • Inchecken op jouw locatie, indien van toepassing.

Meer informatie vind je op je Facebook Insights pagina, waar dit onderwerp uitgebreider wordt weergegeven en waar ook uitgebreider ingegaan wordt op het bereik van fans en voornamelijk de vrienden van je fans.

Meer inzicht in jouw pagina

Een logisch vervolg op de verandering van de applicaties is de wijziging binnen Facebook Insights, het gedeelte waar je resultaten kunt meten. De vernieuwde analyses zijn verder uitgebreid waardoor het nu ook mogelijk is nog specifieker te meten wat het effect is van je app. Om dit te kunnen, moet je app wel opgezet zijn met de eerder genoemde Open Graph optie. Alleen dan kun je de resultaten per onderdeel als Ticker, News Feed en Timeline meten en inzien welk kanaal het beste presteert voor jouw bedrijf.

Daarnaast is er ook de mogelijkheid om meetresultaten verder te filteren, waardoor je resultaten nog specifieker kunt meten. In eerste instantie selecteer je een ‘action’ filter om het vervolgens verder te specifiëren met een ‘objects’ filter.


Ook zijn er nog tal van andere analytische verbeteringen doorgevoerd binnen Facebook Insights (in combinatie met Open Graph), meer informatie daarover kun je vinden op de Developers blog van Facebook. Tot slot kun je binnenkort je Insights rapportages te personaliseren.

Oude barrel of toch maar die gepimpte bolide?

Er staan veel veranderingen op de planning, als organisatie kun je met de nieuwe mogelijkheden een groter bereik opbouwen dan voorheen. Je kunt je nu ook richten op de vrienden van je fans. Een KPI alleen gericht op het aantal ‘vind-ik-leuks’ gaat alleen niet meer werken (als het dat voorheen al wel deed), het draait allemaal om relevantie. Ben je niet relevant? Dan zul je langzaam verdwijnen uit de Facebookwereld van je ‘fan’.

Hieronder alle ontwikkelingen nog even op rij.

 • Met een eigen social app kun je een eigen variant van de Facebook ‘vind-ik-leuk’ knop ontwikkelen;
 • Naast een vind-ik-leuk knop voor updates komt er ook knop waarmee je de (ir)relevantie kunt aangeven;
 • Het wordt makkelijker om een online dialoog aan te gaan met een fan;
 • Je krijgt een groter bereik door de Ticker, News Feed en Timeline;
 • Er komt een daling van impressies van posts, maar stijging in interactie (vind-ik-leuks en comments);
 • Er staat een verregaande wijziging van de fanpagina en personalisatie daarvan, op stapel;
 • Facebook Insights is sterk verbeterd, waardoor er nog specifieker gemeten kan worden;
 • Het online gedrag van je fans is nog beter te analyseren.
Wat vind jij van het ‘nieuwe Facebook’? En wat betekenen de veranderingen volgens jou voor de (strategie van) je fanpagina? Laat het weten in een reactie!