Apps & Tools

Facebook past nieuwsoverzicht aan: Top stories & Ticker view

0

Facebook lanceert weer een nieuwe functionaliteit. Naast de subscribe button en de lists van vorige week, die je controle geven over wat je van wie te zien krijgt en wat je met wie deelt, gaat Facebook ook flink wat veranderen aan de news feed (het nieuwsoverzicht). Aan de hand van je bezoekfrequentie bepaalt Facebook voortaan welke informatie voor jou relevant is. Daarnaast komt Facebook met de Ticker; real time updates van wat je vrienden ‘liken’, ‘commenten’ en ‘updaten’.

Een nieuwsoverzicht: het belangrijkste bovenaan

Volgens medewerker Mark Tonkelowitz zijn niet alleen de mensen waar je updates van ontvangt interessant, het is ook belangrijk hoe vaak je je nieuwsoverzicht bekijkt. Als je een week niet terug bent geweest, dan wil je misschien de samenvattingen van de meest belangrijke verhalen bovenaan zien. Als je regelmatig kijkt, dan wil je waarschijnlijk het meest recente nieuws bovenaan zien. Facebook gaat vanaf nu bepalen welke informatie voor jou relevant is, aan de hand van je lists, subscriptions en aan de hand van de frequentie waarmee je Facebook bezoekt.

In de blog, waarin Facebook deze aankondiging doet, wordt de vergelijking gemaakt met een krant. In plaats van de belangrijke verhalen op de voorpagina, stond alles in chronologische volgorde. Met deze verandering zou Facebook meer gaan werken als je persoonlijke krant. De ‘most recent’ en ‘most important’ streams verdwijnen. Alles komt in 1 enkele news feed. Als je een tijd lang weg bent geweest, zie je bovenaan vooral foto’s en statusupdates die geplaatst zijn toen je weg was, ze zijn gemarkeerd met een blauw hoekje linksboven (top story).

 

Als je regelmatig kijkt, dan zie je de meest recente verhalen eerst. Foto’s zullen groter zijn (fijn!) en dus zonder aanklikken een stuk duidelijker.

Ticker: real time updates van je vrienden

De nieuwsfeed heeft een korte vertraging, daarom komt Facebook nu ook met de ‘ticker’, in de rechter sidebar, boven de chatbar. Je kunt in de ticker real time zien wat vrienden ‘leuk vinden’, taggen, zeggen, welke reacties ze achterlaten etc. Met de grijze balk onder de ticker, kun je bepalen hoeveel updates je real time ziet, door hem naar boven of beneden te slepen. Als je wil bepalen wie jouw acties in hun ticker kunnen zien, ga je naar sharing control. Je ziet alle updates van de afgelopen weken nog eens op een rij in onderstaande video.

Accepteer cookies

Zijn we hier blij mee?

In Nederland wordt deze nieuwe functionaliteit de komende paar dagen uitgerold. Een tijdje geleden is het wel – per ongeluk – op mijn profiel doorgevoerd. Een uur lang heb ik het mogen uitproberen, natuurlijk was het toen nog niet klaar, dus ik weet niet of het nu beter werkt. Zelf vond ik het erg storend dat ik niet meer kon switchen tussen ‘meest recent’ en ‘meest belangrijk’. Die controle miste ik meteen.

Zelf kunnen bepalen welke informatie belangrijk voor je is, lijkt nog altijd niet aan de orde bij Facebook. Het wordt wederom voor de gebruiker bepaald. Ik vraag me daarnaast af hoe het gaat samenwerken met de ‘news feeds’ die je zelf kan gaan samenstellen, aan de hand van je lijsten. Zijn die dan ook niet meer chronologisch? De ticker vond ik wel erg leuk. Een stuk meer ‘nu’ en ‘real time’, een beetje zoals Twitter. Je ziet wat je vrienden leuk vinden, waar ze op reageren en dus: wat op dit moment hot is.

Wat vind jij van deze Facebook update? Bepaalt Facebook teveel voor ons wat belangrijk is? Of vind je het juist wel prettig dat Facebook voor jou de meest interessante updates selecteert?