Facebook lanceert subscribe button: controle over je nieuwsoverzicht

0

Tot nu toe was het niet mogelijk om zelf aan te geven wat je ziet in je nieuwsoverzicht, welke updates er bovenaan komen en wat je niet zo nodig hoeft te weten. In navolging van de ‘lists’ update eerder deze week, komt Facebook nu met nog een nieuwe functionaliteit: de subscribe button. Het antwoord op de circles van Google+ is daarmee bijna compleet.

Het antwoord op Google+ is compleet

Met de vernieuwde lists heeft Facebook je al meer invloed gegeven op wie wat van jou ontvangt. Dankzij de nieuwe subscribe functionaliteit heb je ook invloed op wat jij van jouw vrienden te zien krijgt. Je krijgt zelf namelijk een stuk meer controle over je nieuwsoverzicht. Je kunt nu:

  1. Kiezen welke soort updates je te zien krijgt in je nieuwsoverzicht
  2. (Publieke) updates ontvangen van mensen, ook al ben je geen vrienden, door op de subscribe button te klikken
  3. Ook andersom, mensen je (publieke) updates laten ontvangen, ook al ben je geen vrienden, door een subscribe button op je eigen profiel te plaatsen

Bepalen welke soort updates je te zien krijgt

Op dit moment krijg je alle updates van je vrienden in je nieuwsoverzicht. Met de subscribe button, kun je instellen hoeveel je van ze te zien krijgt. Je kunt kiezen uit:

  • Alle updates: alles wat ze publiceren (dus ook likes etc.)
  • Most updates: dat is wat je normaal gesproken ziet
  • Important updates only: alleen de highlights, zoals een nieuwe baan, verhuizing of verandering in relatiestatus

Je kunt daarnaast ook nog, per vriend, kiezen wat voor soort updates je wil zien. Zo wil je bijvoorbeeld wel foto’s van de ene vriend zien, maar geen spelletjesupdates. En misschien heb je ook wel een vriend die je niet wil ‘ontvrienden’, maar waar je verder niets van hoeft te zien. Kiezen wat je precies van een bepaalde vriend te zien krijgt is optioneel, niet verplicht.

Een subscribe button op je profielpagina

De andere nieuwe functie, ‘interessante mensen volgen’, houdt heel simpel in dat je publieke updates van mensen kunt ontvangen, waar je niet bevriend mee bent. Andersom houdt het in dat je berichten kunt pushen naar mensen, waar je liever geen vrienden mee bent op Facebook, zoals bijvoorbeeld je baas of je docent.

Als je zelf ‘subscribers’ wil, en je publieke updates dus met meer dan alleen je vrienden wil delen, kun je zelf zo’n subscribe button aanvragen. Dat doe je via de Subscriptions Page, waar je op ‘allow subscribers’ klikt. Zodra je abonnees toelaat, kun je bepalen wie reacties kan achterlaten en welke notificaties je wil ontvangen. Op je profiel verschijnt een ‘abonnees tab’, waar je kunt zien wie jou allemaal ‘volgen’.

Wat vind jij van deze update? Heeft Google+ nog een kans? Lees ook de andere artikelen in de serie social media updates.