Apps & Tools

Het nieuwe Facebookprofiel: je eigen Timeline

0

Facebook verandert radicaal! Naast de veranderingen aan de startpagina en nieuwsfeed (lists, subscribe buttons en meer), komt ’s werelds grootste social networking site nu ook met een totaal nieuw profiel, genaamd Timeline. In feite is het nieuwe profiel een overzicht van ‘jouw leven op Facebook’, waarbij de regie in handen ligt van de gebruiker.

Het nieuwe profiel: de Timeline

Met het nieuwe Facebookprofiel kun je meer van jezelf laten zien dan je statusupdates van de afgelopen dag, week of maand (afhankelijk van hoeveel je Facebook gebruikt). Het start met een grote foto, die jou of je karakter het best weergeeft. Je kunt verder een meer compleet beeld van jezelf laten zien, door ook updates, foto’s en filmpjes van de afgelopen maanden en jaren een plek te geven in je timeline. Je timeline bevat de hoogtepunten van je leven. De gebruiker bepaalt zelf wat die hoogtepunten zijn. Je profiel wordt dus echt een visitekaartje. De Timeline wordt de komende weken wereldwijd uitgerold.

Apps

Je kunt daarnaast gebruik gaan maken van een nieuw soort apps, zoals een muzieklijstapp, blogpostapp, een fotoapp, een receptenapp en veel meer. De apps updaten automatisch je profielpagina, steeds wanneer je iets relevant post. Gebruikers kunnen deze apps toestemming geven om automatisch informatie te posten in de nieuwsfeed en op het profiel (de Timeline). Een selectie uit de nieuwe apps:

  • Spotify: Terwijl je luistert naar muziek op Spotify, zal je Timeline laten zien naar welke nummers je luistert, welke albums je het vaakst luistert, de afspeellijsten en de artiesten.
  • Netflix: Ontdek nieuwe films door te zien welke films je vrienden zien. Als vrienden Netflix hebben verbonden met hun Timeline, kun je zien welke films aan het bekijken zijn. Zo is het eenvoudiger om nieuwe komedies, documentaires, buitenlandse films en obscure films via je vrienden te ontdekken en ze vervolgens zelf te gaan bekijken.
  • Foodily. Als je recepten bewaart, worden ze aan jouw Timeline toegevoegd zodat je een overzicht houdt van de gerechten waar ze je midden in de nacht voor wakker kunnen maken of gerechten die je recent hebt ontdekt.
  • Nike+GPS: Deel met je vrienden de doelen die je jezelf stelt en je favoriete looproutes via apps als Nike+GPS, die op je Timeline te zien zijn elke keer als je je rondje begint en klaar bent.
  • The Guardian: Als je eenmaal The Guardian hebt toegevoegd aan je Timeline en ‘delen’ hebt aangezet, dan kun je artikelen delen die jij leest op jouw Timeline. Als je ervoor kiest een artikel niet te delen, kun je deze X’en van The Guardian, of verwijderen van je Timeline via je Acitivity Log.
  • Gogobot (reizen): Voeg Gogobot toe aan je Timeline om te kunnen praten over je beste vakanties en reizen en ideeën te verzamelen voor bestemmingen waar je nog heen wilt gaan.

Apps beheren is verbeterd

Facebook heeft verder verbeteringen doorgevoerd op het apps installeerscherm, zodat je zelf kunt bepalen hoe je je met de app verbindt. Op het scherm zie je nu een lijst met beschrijvingen van de app, de data waar de app om vraagt en beelden van de app zoals hij op jouw Timeline te zien zal zijn. Het nieuwe scherm toont ook vrienden die de app hebben geïnstalleerd. Sommige toestemmingen zijn voortaan optioneel en je kunt er nu ook voor kiezen om bepaalde informatie niet te geven als die niet noodzakelijk is voor de app om te kunnen functioneren (dit kan door op het kruisje te klikken).

Als je een app toestemming hebt gegeven om op jouw Timeline te verschijnen, zal deze naadloos updates doorvoeren wanneer je de app gebruikt. Je kunt controleren wat iemand ziet van jouw activiteit op de App Instellingen pagina, waar je jouw voorkeuren voor elke app aan kunt geven.

Accepteer cookies

En we zijn er nog niet

Daarmee is de kous nog niet af. Naast het compleet nieuwe persoonlijke profiel, zijn er gisteren nog twee kakelverse, nieuwe functionaliteiten gelanceerd.

Activity log

Facebook introduceert Activity log, een privé informatiebron waar je kunt zien wat jij doet en deelt op Facebook, in het heden en het verleden. Hier kun je berichten deleten, verbergen op je Timeline of apps verwijderen. Je vindt je Activity Log via de knop op je Timeline.

Recommendation bar

Facebook introduceert daarnaast een nieuwe functie, die elke website (bijvoorbeeld in de sidebar) kan toevoegen om het voor bezoekers eenvoudiger te maken om artikelen leuk te vinden, te zien welke artikelen door hun vrienden zijn gelezen en om een app toe te voegen aan de Timeline met artikelen die zij aan het lezen zijn.

Will it ever stop? Weer een nieuwe verandering van de kant van Facebook! Maar deze keer wel echt iets totaal anders. Wat denken jullie, is dit nieuwe profiel een verbetering ten opzichte van het vorige? En zou het ook voor Facebookpagina’s gaan gelden?

Hoe haal je als organisatie alles uit Facebook?

Wil je weten hoe je een Facebook-pagina moet inrichten en met een fan-box aan je site kunt verbinden? Hoe gebruik je meer geavanceerde mogelijkheden zoals evenementen en adverteren? Leer tijdens onze training op 11 oktober 2011 van Pieter Vlamings hoe je Facebook strategisch kunt inzetten.
.
meer-weten