Apps & Tools, Boekrecensies, Trends

IKEA zet in op online: welke retailer volgt?

0

Het klinkt zo logisch: eerst kijken hoe een stoel of tafel in jouw eigen huis staat, voordat je tot de aanschaf ervan over gaat. En dat is precies wat de vernieuwde IKEA catalogus-app (beschikbaar voor Android en iPhone) je laat zien. Via augmented reality komen de meubels in je eigen huis tot leven, op het scherm van je smartphone of tablet.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Technologie als kans voor de retail

In de week waarin de Bijenkorf aankondigt vijf filialen te sluiten en in een tijd waarin de retail internet nog altijd als een grote boosdoener zien komt IKEA met deze app. Een app die, dankzij augmented reality en de smartphone die we ook thuis steeds meer gebruiken, een bruggetje slaat tussen online en offline, tussen de meubels in de winkel en jouw eigen huis.

Technologie in het voordeel van klant en retailer

‘Leg de IKEA catalogus neer op de plek in huis waar je het betreffende product graag wilt zien. Scan deze plek met je smartphone of tablet en het product verschijnt vervolgens driedimensionaal in beeld. De IKEA catalogus werkt hierbij als een markeerpunt, waardoor het product op het juiste formaat in de kamer wordt getoond. Zo krijg je een goed beeld van hoe het product past bij jouw bestaande interieur.’

Tot zover de uitleg van IKEA bij de app.

IKEA catalogus app 2014 met augmented reality

Het begin is er

Nu de praktijk: natuurlijk heb ik de app zelf meteen getest. En eerlijk is eerlijk, ik vind het nog niet zo makkelijk werken als ik had gehoopt. Qua usability kan het nog beter en gebruiksvriendelijker. De technologie kan mijns inziens nog veel meer in het voordeel van klant en retailer werken, maar het begin is er. En dat werd tijd ook.

5 á 10 jaar voor innovatie en acceptatie van nieuwe technologie

Zoals gezegd, alles wat deze app doet klinkt vanuit klantperspectief zo logisch als maar kan. Toch duurt het gemiddeld zo’n vijf á tien jaar voordat (grote) organisaties en bedrijven inzien dat ze wat moeten met de voor hen nog nieuwe technologie die door hun klanten dan allang gebruikt wordt.

Zo raar is het dus niet dat er in mijn archief een concept uit 2006 ligt waarin ik IKEA voorstelde een service te ontwikkelen die min of meer zou doen wat deze app nu doet. Dat is zeven jaar geleden, de iPhone bestond toen nog niet eens. Maar het liet zich voorspellen wat er ging gebeuren en het leek mij slim om daar als retailer op in te spelen.

IKEA is om, welke andere retailer volgt?

In 2006 was IKEA daar nog niet klaar voor. Anno 2013 is dat inzicht en de wil om er mee aan de slag te gaan er gelukkig wel. Dat blijkt ook uit het feit dat er nu wiri is in de filialen. Bovendien heeft IKEA sinds kort een webshop en social media-accounts.

Dat maakt me benieuwd naar de volgende retailer die ‘om gaat’. Wie ziet nu alsnog in dat internet en social media commerciële kansen bieden die men jarenlang heeft laten liggen? Zo werkt het immers vaker met innovatie. Het zogenaamde ‘me too gedrag’-is beroemd en berucht: je roept eerst heel lang ‘nee’ tegen innovatie omdat je klanten het zogenaamd niet willen. En als je ziet dat je concurrenten er wel succes mee hebben, dan kopiëer je hun gedrag alsnog snel.

Wat wordt het volgende retail-schaap over de dam?

Het aloude spreekwoord ‘als er een schaap over de dam is volgen er meer’ geldt online net zo hard als offline. Wat wordt volgens jullie het volgende retail-schaap dat over de online dam komt?