Nieuw op LinkedIn: Showcase Pages voor bedrijven

0

LinkedIn heeft een nieuwe (marketing) feature gelanceerd voor bedrijven: showcase pages. Met deze nieuwe pagina’s krijgen bedrijven meer mogelijkheden om bedrijfsonderdelen en/of producten te positioneren binnen LinkedIn, om zo specifieke doelgroepen te activeren. In dit artikel bespreek ik deze nieuwe optie.

Showcase bedrijfsonderdelen & producten

Het is vanaf vandaag mogelijk om als bedrijf een LinkedIn showcase page aan te maken. Met de introductie van deze pagina’s zijn de marketing-opties op LinkedIn voor bedrijven en merken nog verder uitgebreid. Met behulp van zo’n showcase page kun je namelijk specifieke business-onderdelen, submerken en/of producten in de spotlights zetten binnen LinkedIn.


De nieuwe pagina’s zijn altijd gelinkt aan de (parent) company page (die heb je dus ook nodig om een showcase page aan te kunnen maken). Een showcase page is dan ook géén vervanging van de company page, maar een aanvulling erop. In de sidebar van je company page zie je een overzicht van alle showcasepagina’s die erbij horen.

showcase pages

Pilot cases: Microsoft & Adobe

Er zijn veel bedrijven met meerdere (sub)merken in het portfolio. Neem bijvoorbeeld Microsoft. De softwaregigant heeft inmiddels een volgersbestand opgebouwd op de (global) LinkedIn company page van ongeveer 1,5 miljoen volgers. Het bedrijf is natuurlijk het meest bekend van software-pakketten als Office en Windows, maar is daarnaast ook op andere fronten actief in de (zakelijke) markt. Denk hierbij aan Cloud-services, CRM oplossingen, etc.

Voor deze verschillende producten spreekt Microsoft verschillende doelgroepen aan. Als onderdeel van de pilot van LinkedIn heeft Microsoft showcase pages aangemaakt voor Office en Microsoft Dynamics. Op deze pagina’s zijn specifieke company updates geplaatst over de producten in kwestie en zijn de visuele onderdelen helemaal afgestemd op het product.

Showcase page Microsoft

Ook Adobe heeft geparticipeerd in de pilot van LinkedIn en heeft showcase pages aangemaakt voor de eigen cloud-diensten. Abobe Creative Cloud bevat naast Adobe Photoshop of Illustrator namelijk nog veel meer producten. Deze producten kunnen allemaal apart worden opgenomen op de product-tab op LinkedIn, maar met behulp van de showcase page kan Adobe via één kanaal communiceren over het totaalpakket van Adobe Creative Cloud.

Screenshot 2013-11-19 12.40.18(2)

Zo maak je een showcase page aan

Het principe van de showcase pages is hetzelfde als die van de ‘gewone’ LinkedIn company pages. Je hebt de mogelijkheid om een (grotere) coverfoto toe te voegen, company updates te plaatsen en een volgersbestand op te bouwen voor dit specifieke bedrijfsonderdeel of product. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om de updates op de showcase page te sponsoren middels sponsored updates.

Ben je beheerder van de company page van jouw bedrijf dan kun je vanaf heden heel gemakkelijk aan de slag.

Stap 1. Maak een showcase page

Via de ‘edit’-knop in het menu van de company page selecteer je de optie ‘create a Showcase Page’. Klik in de vervolgstap op de gele ‘get started’ button. 

  Screenshot 2013-11-19 08.26.31

Stap 2. Geef de showcase page een naam

Denk goed na over de naamgeving van de showcase page. Deze naam staat straks ook in de URL-balk en kun je niet meer aanpassen. 

Screenshot 2013-11-19 08.32.59

Stap 3. Vul de showcase page

Je komt vervolgens in de bewerkmodus terecht. Nu kun je een logo, coverfoto en introductietekst (max. 200 tekens) toevoegen. 

Screenshot 2013-11-19 12.39.30

Stap 4. Publiceren & updates plaatsen

Check of alle visuals kloppen en voeg de eerste updates toe. In onderstaand voorbeeld dient de coverfoto bijvoorbeeld nog te worden geoptimaliseerd. Als je er helemaal klaar voor bent, kun je de pagina publiceren.

Screenshot 2013-11-19 13.33.38(2)

Stap 5. Communiceer de showcase page via je eigen media

Ben je tevreden over het eindresultaat, plaats dan een update op je LinkedIn company page, Twitter of op je eigen website om de showcase page te promoten. Daarnaast kun je na verloop van tijd altijd sponsored updates inzetten om het bereik van je nieuwe pagina te vergroten.

Checklist

Wanneer je een showcase page wilt aanmaken is het verstandig om eerst onderstaande checklist na te lopen:

  1. Inventariseer welke bedrijfsonderdelen en/of producten een eigen presence op LinkedIn zouden moeten hebben. Is er daarnaast intern voldoende capaciteit (en draagvlak) om de showcase page op te zetten en te onderhouden?
  2. Stel doelstellingen en doelgroepen vast voor de showcase page. Worden er specifieke (andere) doelgroepen ge-target voor dit specifieke onderdeel en/of product? Is dit niet het geval, dan is het verstandig om de focus te houden op de LinkedIn company page.
  3. Is er voldoende animo voor een showcase page? Ben je net gestart met de bedrijfspagina op LinkedIn, dan is het niet verstandig om nu al te gaan differentiëren met een showcase page. Focus je eerst op het opbouwen van een (kwalitatief) volgersbestand, het frequent plaatsen van updates (mininmaal drie updates per week) en de inzet van paid media (bijvoorbeeld d.m.v. sponsored updates) om het bereik van de LinkedIn company page te vergroten.
  4. Is er voldoende content beschikbaar om de pagina op te tuigen? Stel een contentkalender op voor de eerste drie maanden en ga uit van tenminste drie updates per week (naast de updates die je moet posten op de company page).

Met de introductie van deze nieuwe soort pagina’s op LinkedIn worden de marketing-mogelijkheden op het zakelijke netwerk verder uitgebreid. De directe link met de LinkedIn company page is heel belangrijk. De bedrijfspagina wordt steeds belangrijker als hub voor alle communicatieactiviteiten op LinkedIn. Het is dus heel belangrijk om eerst goed aan de slag te gaan met de LinkedIn company page voordat je een showcase page gaat activeren.  

Foto intro met dank aan Fotolia