How to

Contentmarketing op LinkedIn: zo zorg je voor structuur & variatie

0

Ga je aan de slag met LinkedIn-marketing, dan is een goede contentstrategie een vereiste. Goede content zorgt voor een betere online vindbaarheid en kan de doelgroep enthousiasmeren om jouw bedrijf op LinkedIn te gaan volgen en jouw producten te onderzoeken. In dit artikel bespreek ik een aantal aandachtspunten voor het plaatsen van updates op de company page.

Structuur

Vaak hebben bedrijven al aardig wat content op de plank liggen. Het is belangrijk om overzicht te krijgen voordat je van start gaat. Een contentkalender is een handig hulpmiddel bij het verzamelen van (bestaande) content.

Het is verstandig om een contentkalender aan te maken voor een (lopend) jaar. Neem hierin alle verschillende communicatiemiddelen van de organisatie op, zoals nieuwsbrieven, persberichten, evenementen, vakbeurzen en andere sociale media. Verplaats jezelf in de rol van hoofdredacteur en stel ‘redacteuren’ aan die je gaan helpen bij het verzamelen en creëren van content.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Met de contentkalender kun je synergie creëren tussen alle (online) media die je inzet. Bovendien kun je goed bijhouden wat werkt, en ook vooral wat niet werkt. Op den duur worden de effecten zichtbaar en kom je er misschien achter dat er op specifieke dagen of tijdstippen meer betrokkenheid is bij een bericht, of dat bepaalde doelgroepen beter reageren op een bepaald type content.

Type content

Besef dat content meer is dan een (blog)artikel op je website. Er zijn verschillende soorten content. Voor LinkedIn kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • Blog- of nieuwsartikel in bedrijfsmedia;
  • Publicaties (persberichten, jaarverslag, onderzoeksrapporten, whitepapers, artikelen van of over het bedrijf of de medewerker in externe media, boeken);
  • Vak- of branchegerelateerd nieuws van derden;
  • Productinformatie (brochures, productenpagina op de website, productenpagina op LinkedIn);
  • Een evenementenkalender (activiteiten van het bedrijf en zijn medewerkers);
  • Aanbiedingen;
  • Nieuwsbrief of announcement (LinkedIn Groups).

Bekijk ook dit artikel met tips voor interessante content op social media. Als je de vertaalslag weet te maken naar de mindset van LinkedIn-gebruikers, kun je hier je voordeel mee doen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere aandachtspunten om rekening mee te houden.

Taal

Maak een duidelijke keuze voor de taal die je gaat gebruiken; communiceer je statusupdates in het Nederlands óf in het Engels. Ben je voornamelijk actief in Nederland, communiceer dan ook in het Nederlands. Je kunt desgewenst een statusupdate segmenteren op geografie als je per se een doelgroep buiten de landsgrenzen wilt aanspreken. Wees hierin consequent. Het is namelijk buitengewoon slordig als je een Engelse statusupdate plaatst met een link naar een Nederlandstalige pagina op de bedrijfswebsite. Deze ‘fout’ wordt nog steeds dagelijks gemaakt.

Screen Shot 2013-07-16 at 7.57.27 PM

Unieke content

Zorg voor unieke content op LinkedIn. De discussies in de LinkedIn-groep of statusupdates dienen een meerwaarde te bieden voor gebruikers. Ik zie nog geregeld posts terugkomen op LinkedIn, Facebook én Twitter. Niet doen! Het is niet verstandig om op meerdere platforms dezelfde discussie op te starten. Dat maakt het alleen maar onoverzichtelijk. Een absolute don’t is om te vragen aan je LinkedIn-volgers om de Facebook Fanpage te ‘liken’. Maar ook hashtags werken niet op LinkedIn. Probeer daar rekening mee te houden.

Screen Shot 2013-07-16 at 9.55.37 PM

Variatie

Het is heel belangrijk om te variëren. Je kunt verwijzen naar een blogartikel, nieuwsbericht, evenement of een whitepaper. Maar het is verstandig om tevens verschillende type media plaatsen op LinkedIn. Denk aan een (statisch) bannertje, een Slideshare-presentatie, een YouTube-filmpje en een PDF-brochure met productinformatie. Ervaring leert dat visuele content voor verhoogde engagement zorgt op LinkedIn.

Screen Shot 2013-07-16 at 10.34.43 PM

Interactie

Het stellen van een vraag in een statusupdate zorgt voor meer betrokkenheid van je volgers. Je kunt je volgers vragen om mee te denken over een nieuw product of vragen welke informatiebehoefte ze hebben. Of vraag je volgers om te participeren in een webinar. Maar het kan ook minder serieus (maar wel in zakelijke context) door bijvoorbeeld een quiz in te zetten.

Screen Shot 2013-07-16 at 6.42.29 PM

Na het plaatsen van de statusupdate is het wel de bedoeling dat je betrokken blijft en participeert in de discussies die volgen. Je kunt sinds kort participeren als bedrijfsaccount (wanneer je admin-rechten hebt op de company page). Maar het is nog sterker als er vanuit een persoonlijk profiel (verantwoordelijke medewerker) wordt gereageerd. Het is zaak om er bovenop te zitten, getuige onderstaande discussie naar aanleiding van een company update van KPN.

Screen Shot 2013-07-16 at 6.49.53 PM

Test je content

Ga er bij de creatie van content vanuit dat de content op verschillende devices wordt gelezen – niet alleen op de desktop, maar ook via een mobiele telefoon of tablet. LinkedIn heeft apps ontwikkeld, maar is bijvoorbeeld ook via Flipboard te raadplegen. Houd hier rekening mee en raadpleeg de content ook na plaatsing via de diverse apps en platforms. Maar zorg ook dat de externe bronnen waar je naar verwijst ‘op orde’ zijn en content overnemen op LinkedIn. Onderstaande posting is slordig en levert dus weinig interactie op.

Screen Shot 2013-07-16 at 6.58.06 PM

Vergeet ook niet de standaardtekst (meestal een alinea) die automatisch verschijnt na het toevoegen van de URL in de statusupdate aan te passen voor plaatsing. Zorg dat deze alinea de lezer prikkelt om verder te lezen en laat overbodige informatie achterwege. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de informatie bij een YouTube-filmpje of SlideShare-presentatie goed is ingevuld.

Screen Shot 2013-07-16 at 9.57.02 PM

Screen Shot 2013-07-16 at 9.57.39 PM

Test dus altijd even of de externe bronnen goed worden overgenomen. En anders is er altijd een handige delete-knop beschikbaar.

Screen Shot 2013-05-13 at 10.32.26 AM

Synergie

Verwijs met je statusupdates ook naar andere media. Is één van je medewerkers betrokken bij een interessante discussie in een LinkedIn-groep, maak hier dan melding van. Zulke statusupdates kunnen bijdragen aan het verkrijgen van de expertstatus van jouw bedrijf én je medewerker op LinkedIn. Peil regelmatig de mening van je volgers om beter te kunnen aansluiten op hun informatiebehoefte. En zorg ook voor een follow-up.

Screen Shot 2013-07-16 at 6.45.51 PM

Screen Shot 2013-07-16 at 10.17.39 PM

Segmenteer

Maak gebruik van de segmentatiemogelijkheden. Dit is natuurlijk pas relevant wanneer je meer dan 100 volgers hebt. Segmentatie is aan te bevelen wanneer je meerdere doelgroepen via LinkedIn wilt bereiken. Daarnaast is het voor je volgers prettig om alleen relevante content te zien.

Screen Shot 2013-07-16 at 9.53.45 PM

Meten is weten

Tenslotte is het natuurlijk belangrijk om te meten. De effecten van de company page-updates zijn zeer goed meetbaar. Maximaal 24 uur nadat de update is geplaatst worden de cijfers onder de update weergegeven. Streef (gemiddeld) naar een engagement per update tussen 0,40-0,60%. Maak de links meetbaar die je in de statusupdates gebruikt en gebruik een programma als Bit.ly om de URL om te zetten naar een verkorte link. Zo kun je de effecten van de statusupdate ook meten via eigen statistiekprogramma’s.

Gebruik LinkedIn Insights, onderdeel van de statistiekenpagina op de company page, om je doelgroep beter te leren kennen en de relevantie van je berichten te vergroten.

Screen Shot 2013-07-16 at 10.26.37 PMScreen Shot 2013-07-16 at 10.26.06 PM

Bekijk ook deze bonustips van LinkedIn.


Gebruikt jouw bedrijf al de mogelijkheid om status updates te plaatsen op de company page? Wat zijn jouw ervaringen?