Verdieping

Beter zichtbaar op LinkedIn: sponsored updates & adverteren

0

Deze week lanceerde het zakelijke sociale netwerk een nieuw product: Sponsored Updates. Maar wist je dat LinkedIn ook een uitstekende set aan advertentiemogelijkheden heeft? In dit artikel praat ik je bij over Sponsored Updates en andere advertentiemogelijkheden op LinkedIn.

LinkedIn Sponsored Updates

Met gesponsorde updates kunnen bedrijven zakelijke content, zoals video’s, presentaties en productnieuws, promoten via de newsfeed van LinkedIn-leden. Hierdoor kunnen bedrijven het bereik van hun company page vergroten én met nieuwe doelgroepen in contact komen. Via LinkedIn Sponsored Updates kun je namelijk ook professionals bereiken die jouw company page nog niet volgen.

Gesponsorde updates worden weergegeven in de newsfeeds op de LinkedIn-homepage van leden en worden duidelijk aangemerkt als ‘gesponsord’. LinkedIn-leden kunnen met de ‘like’-, ‘share’- en ‘comment’-opties reageren op de content en kunnen er ook voor kiezen om het betreffende bedrijf te gaan volgen. Er zit namelijk een ‘follow’-knop verwerkt in de advertentie. De company updates verschijnen zowel op desktop, tablets en mobiele telefoons.

sponsoredpost

Inkopen via LinkedIn Ads

Sponsored Updates zijn in te kopen via LinkedIn Ads (het self-service advertentieplatform van LinkedIn). Dit betekent dat je al voor kleine budgetten een mediacampagne kunt inkopen op LinkedIn. Via LinkedIn Ads kun je zelf tekst-en videoadvertenties, en (binnenkort) Sponsored Updates aanmaken zonder assistentie van een LinkedIn-medewerker. Je kunt de effectiviteit van je updates door middel van analytics voortdurend volgen en realtime aanpassen waar nodig.

Sponsored updates

De segmentatiemogelijkheden zijn uitgebreid. Je kunt op profielkenmerken segmenteren, maar bijvoorbeeld ook op groepsdeelname. Wil je marketing- en communicatieprofessionals bereiken, neem dan vooral ook de Frankwatching-groep op LinkedIn mee in je targeting.

Bij LinkedIn Ads heb je lage opstartkosten en zijn kleine (dag)budgetten mogelijk. LinkedIn Ads zijn gemakkelijk uit te proberen, omdat je de advertenties op elk gewenst moment kunt stopzetten. Je hebt de keuze tussen Cost-per-Click (CPC), waarbij je afrekent na elke klik op de advertentie, en Cost-per-Mille (CPM), waarbij je na elke duizend advertentievertoningen afrekent. Je kunt de effectiviteit van je updates met analytics voortdurend volgen en realtime aanpassen waar nodig.

Sponsored updates 1

Het enige nadeel van LinkedIn Ads (tekst- en videoadvertenties) is dat je niet alle Nederlandse LinkedIn-leden in één keer kunt bereiken. Dat heeft te maken met het feit dat zo’n 80 procent van de Nederlandse gebruikers de Engelstalige instelling heeft: zij zijn bereikbaar met Engelstalige Ads. Met Sponsored Updates heb je hier gelukkig geen ‘last’ van en kun je ‘Engelstalige’ Nederlanders met Nederlandse content bereiken.

Groter budget, meer opties

Naast de selfservice advertenties kun je ook advertenties inkopen via het lokale LinkedIn-kantoor. Niet alleen heb je meer creatieve opties, ook de segmentatiemogelijkheden zijn uitgebreider. Dit betekent alleen wel dat de kosten dan ook een stuk hoger liggen. Wil je media inkopen via het lokale LinkedIn-kantoor, dan moet je uitgaan van een minimale orderwaarde van 10.000 euro. Houd ook rekening met het feit dat je alleen op basis van Cost-per-Mille (CPM) kunt inkopen.

Naast segmentatie op profielkenmerken en groepsdeelname kun je bijvoorbeeld specifieke tijdstippen en gedrag meenemen. Wil je professionals bereiken die zich mogelijk op een nieuwe baan oriënteren, dan kun je in de segmentatie meenemen of iemand onlangs vacatures heeft geraadpleegd op LinkedIn of om aanbevelingen heeft gevraagd.

Deze elementen kun je ook aan tijd koppelen: wie heeft de afgelopen dertig of zestig dagen bepaalde acties ondernomen? Door dit soort elementen in je targeting op te nemen zorg je dat de boodschap nog beter bij je doelgroep aansluit. Ook kun je via deze Ads het probleem van de Engels- en Nederlandstalige instellingen omzeilen en de totale Nederlandse LinkedIn-populatie bereiken.

Display Advertising

Display Advertising is beschikbaar in de standaard IAB- formaten. Er zijn dus meer creatieve uitingen mogelijk dan bij LinkedIn Ads. Maak specifieke uitingen voor LinkedIn, want je spreekt een zakelijk publiek aan.

Screen Shot 2013-05-13 at 10.51.42 AMScreen Shot 2013-06-12 at 10.37.14 PMScreen Shot 2013-05-31 at 11.08.26 AM

Content Ads

Content Ads zijn rectangle banners waarin je je eigen content kunt integreren, zoals videomateriaal of blogartikelen. Onlangs heeft LinkedIn ook SlideShare Ads aan het aanbod toegevoegd. In dit type Content Ad kun je een SlideShare-presentatie toevoegen. De banner wordt opgemaakt door LinkedIn op basis van de input van het bedrijf. Het kan bijvoorbeeld een YouTube-link zijn, een RSS-feed of een link naar een white paper download. Content Ads hebben doorgaans een hoge(re) betrokkenheid dan standaard Display Advertising, vanwege het inhoudelijke karakter van de uiting.

Social Ads

Social Ads zijn er in drie varianten:

  • Follow Company Ad: middels de banner word je opgeroepen om een specifiek bedrijf te volgen. Deze banner heeft een persoonlijk tintje, aangezien je eigen profielfoto erin wordt gebruikt. De ervaring leert dat gebruikers de actie goed opvolgen.
  • Recommendation Ads: deze advertenties worden ingezet om binnen een korte periode zo veel mogelijk awareness voor de producten of diensten te genereren. Gebruikers worden middels de advertentie opgeroepen om een productaanbeveling op de company page achter te laten.
  • Group Ads: Wil je zo snel mogelijk een bepaald volume in je groep bereiken? Dan verdient het aanbeveling om Group Ads in te zetten. In deze advertenties worden actieve discussies weergegeven en LinkedIn-gebruikers worden opgeroepen om lid te worden. Het is verstandig om dit type advertenties pas in te zetten als de company page of groep al enige tijd actief wordt gebruikt. Dan heb je geïnteresseerden namelijk ook daadwerkelijk iets te bieden.

Social Ads

Mobile

Je kunt sinds kort ook speciale iPad-advertenties inkopen. Er zijn diverse formaten beschikbaar, zoals een standaard rectangle banner (300×250) of een full-page Ad. Daarnaast worden de Sponsored Updates ook getoond op de diverse mobile devices.

iPad ads

LinkedIn Polls

De LinkedIn Polls-applicatie is verdwenen, maar je kunt de polls nog wel inkopen via LinkedIn. Voor polls kun je een nauwere segmentatie toepassen. Polls hebben een viraal effect. Zodra je op de poll stemt, wordt deze binnen je netwerk gedeeld: je antwoord is overigens niet zichtbaar. Verder krijg je de mogelijkheid om de poll via andere sociale netwerken en binnen groepen te delen. De polls zijn voorzien van het bedrijfslogo.

Op de landingspage van de poll krijg je de mogelijkheid om twee extra banners te plaatsen en kunnen LinkedIn-gebruikers over de stelling discussiëren. De polls zijn een uitstekend middel om awareness voor je boodschap te genereren. Nederlanders stemmen graag en dat zie je ook altijd terug in de resultaten van een poll. Polls zijn vaak onderdeel van een displaycampagne op LinkedIn.

Screen Shot 2013-05-28 at 10.11.47 AM Screen Shot 2013-05-21 at 10.27.51 AM

InMail

InMail wordt in Nederland niet veel gebruikt. Dat ligt vooral aan de strenge e-mailwetgeving, waardoor er niet veel mogelijk is. Een InMail is een gesponsorde e-mail via het LinkedIn-platform, waarin – in Nederland tenminste – gebruikers worden opgeroepen om lid te worden van een groep of om een bepaalde vacature te raadplegen. In plaats van drie tot vijf segmentaties aan te houden kun je voor InMails meer variabelen gebruiken. De tekst en banner worden door de adverteerder aangeleverd. LinkedIn zorgt voor de opmaak en het versturen van de InMail.

Oefening baart kunst

Ik wil je adviseren om pas met adverteren te starten via LinkedIn wanneer je enige tijd hebt proefgedraaid met de company page. Het is heel belangrijk dat deze zo volledig mogelijk is ingericht voordat je gaat adverteren. Daarnaast is het ook handig als je al ervaring hebt opgedaan met het segmenteren van statusupdates. Deze segmentatie kun je namelijk weer gebruiken in de advertentiecampagne.

Wat is jullie mening over Sponsored Updates? Is het een verrijking of vervuiling van het zakelijke netwerk?