Columns

9 van de 10 transacties stranden wegens gebrek aan interesse

0

René Gude is filosoof en werd in 2013 benoemd tot Denker des Vaderlands, een eretitel die gegund wordt aan denkers die aan de popularisering van de filosofie een grote bijdrage leveren. Theo Maassen is sinds vorig jaar oudejaars-conferencier en een filosoferende cabaretier. Die twee denkers zaten bij elkaar, een etmaal lang opgesloten in een ruimte, tijdens het programma ’24 uur met’.

Inter-esse: tussen & zijn

Maassen is dit jaar de gastheer, Gude is vandaag de gast. En op een gegeven moment, er is nog ruim twee uur te gaan, bladert Gude in het oude engels Ethymologisch woordenboek Origins en stuit op het woord ‘interesse’. Het is opgebouwd uit de twee latijnse woorden ‘inter’ (tussen) en ‘esse’ (zijn).

Gude tegen Maassen: “jij bent een zijnder, ik ben een zijnder, en inter-esse betekent dat wat er tussen onsch is. Wij zijn daar samen in geïnteresseerd, het gaat ons samen aan. We moeten er allebei aan meedoen, en zodra één van ons tweeën zich daaruit terugtrekt is het weg. Dat is een heel rare vorm van zijn, het is eigenlijk meer iets wat tussen de ‘zijnen’ is. Als wij echt zijn is er tussen ons ook iets, en dat is nu net iets waar we het meeste belang aan hechten.”

Zwei Stühle

Laat dat maar aan het internet over

Het zette me aan het denken, de denker des vaderlands had zijn werk gedaan. Laat deze gedachte van toepassing zijn op de handelsrelatie tussen twee partijen, tussen twee mensen. De een wil iets kopen bij de ander, als dit bijna lukt is het een geïnteresseerde (!) en als het gelukt is noemen we het een klant. Een ‘klant’ is in deze redenering niet een persoon, het is een verbinding tussen een koper en een verkoper. Het is het gebied dat tussen de twee personages zit. En tegenwoordig is het steeds minder waarschijnlijk dat de twee elkaar ooit fysiek ontmoet hebben, laat dat maar aan het internet over.

Dàt is de uitdaging als het om de toekomst van de handel gaat. De uitdaging om het tussengebied tussen twee partijen die zaken met elkaar doen of willen doen letterlijk zo interessant mogelijk te maken. Coolblue stuurt handgeschreven verjaardagkaartjes, het is een suggestie van interesse. Als een Bol-pakket wordt afgeleverd door een hork van een vervoerder, heeft Bol een probleem. De Guidion-installateur van een XS4All-modem maakt of breekt Xs4all, niet Guidion. De koper moet interesse krijgen in de verkoper en andersom.

Het is een heel broze tussenwereld

Het is een tussenwereld, een heel broze tussenwereld. Als één van de twee partijen een foutje maakt, of door een ander laat maken, is de tussenwereld weg, dan is het over. Inter-esse in de handel is als een eierschaal: een breuk is onherstelbaar.

Onverschillingheid is haar grootste vijand

Interesse is voortdurende aandacht, onverschilligheid is haar grootste vijand. Mijn stelling: negen van de tien transacties stranden wegens gebrek aan, letterlijk, inter-esse. Niet de knooppunten in een handelsweb zijn de uitdaging, het is het spinsel, de verbindingen tussen de knooppunten. Laten we het wezenloze en platgeplagieerde begrip ‘relevant’ vervangen door ‘interesse’: daar gaat het immers om.

Foto intro met dank aan Fotolia