Columns, Onderzoek, Strategie

De CEO van de toekomst: een creatieve klantenknuffelaar?

0

Creativiteit is volgens een wereldwijd IBM onderzoek onder 1500 bestuurders en CEO’s de belangrijkste leiderschapseigenschap voor de toekomst. Een onverwachte en opmerkelijke uitkomst, die de vraag oproept of de CEO’s en topbestuurders die creativiteit zien als dé kritische succesfactor voor de CEO van de toekomst zelf creatief zijn. Vooralsnog is een CEO of topbestuurder die je publiekelijk op creativiteit kunt betrappen een zeldzaamheid.

BM onderzoek_creativiteit en de CEO van de toekomst.

De CEO van de toekomst is integer

Naast de creativiteit, die van groot belang wordt geacht voor de o-zo-nodige innovatie en het doorbreken van de status quo, is integriteit een musthave voor de CEO van de toekomst. Dat de CEO van de toekomst juist in Nederland hard zal moeten werken aan zijn integriteit blijkt ook uit een ander recent onderzoek, de Edelman Trust Barometer:

‘Terwijl de totale Nederlandse vertrouwensscores nog steeds de hoogste zijn van de Westerse markten, staat het vertrouwen in het bedrijfsleven op een historisch dieptepunt. De crisis van de zakelijke top, die de enquête vorig jaar uitwees, duurt voort nu het vertrouwen in zakelijke leiders blijft dalen… de mate waarin het Nederlandse algemene publiek erop vertrouwt dat topbestuurders ‘ethische en morele beslissingen nemen’ lager dan het wereldwijde gemiddelde’.

De CEO van de toekomst denkt groot maar doet klein

‘Global thinking is de derde eigenschap die in het IBM-onderzoek vaak genoemd werd. Waarbij de respondenten in Europa en de VS deze eigenschap half zo vaak noemen als die in China. Wat zegt dat over de CEO’s in de Westerse wereld? Zijn zij teveel met zichzelf groot maken bezig? Kijken zij niet verder dan hun eigen neus lang is met alle risico’s van dien? Het lijkt er op…

Afgezien daarvan duikt ook hier direct een vraag op: groot denken is één ding, maar klein durven doen is iets heel anders. De traditionele aanwezige focus op meer, meer, meer geld/winst/aandeelhouderswaarde en groter, groter, groter bezorgde ons niet alleen een financiële, maar ook een vertrouwenscrisis. Bedrijfsbelang en persoonlijk gewin gingen daarbij structureel voor klantbelang en win-win. De CEO van de toekomst denkt wat mij betreft niet alleen groot maar durft klein te doen.

De CEO van de toekomst is een klantenknuffelaar

IBM onderzoek de CEO van de toekomst is een klantknuffelaar

En ja hoor, ook dat vinden we terug in het IBM-onderzoek. De CEO van de toekomst is een heuse klantenknuffelaar. Maar liefst 80% van de bevraagde topbestuurders wil dichterbij de klant komen. De klant noemen ze als dé ‘top business strategy’ voor de komende 5 jaar.

Klanten over de hele wereld zijn gewaarschuwd! Ze komen eraan; de CEO’s die van ons houden. Ze willen dichtbij ons staan en met ons knuffelen. Ze gaan eindelijk aan MBWA (Management By Walking Around) doen, stoppen met excel-management en brengen social business in de praktijk. Maar er is nog meer.

De CEO van toekomst is een ‘softie’

De CEO van de toekomst houdt namelijk niet alleen van zijn klanten maar ook van zijn medewerkers. Mensen zijn helemaal zijn ding en ‘people skills’ aan de orde van de dag. Weg met de hark, de hork en de hiërarchie en kom maar op met de mensenstrategie!

De CEO van de toekomst komt uit de kast

Als de CEO van de toekomst echt aan social business wil doen dan zal hij/zij ook, zoals ze dat bij Social Embassy zo mooi zeggen, ‘uit de kast moeten komen‘ op social media. Dat gebeurt nog altijd slechts mondjesmaat:

Hoewel een CEO de belangrijkste positie bekleedt binnen een organisatie, is deze op social netwerken veelal niet te vinden. Als voorman/-vrouw van een organisatie zou je verwachten dat zij bij uitstek geschikt zijn om de organisatie te representeren met de nodige communication skills en een flinke dosis charisma. Online lijkt het ‘grijze muis’ imago beter aan te sluiten bij de realiteit. Bij het implementeren en goed laten dragen van social media door de gehele organisatie is leading by example een belangrijke voorwaarde. Maar daar is natuurlijk geen tijd voor… Drie andere veel gehoorde redenen tot weerstand zijn: ze hebben geen (tot weinig) kennis en/of affiniteit, ze zijn bang om fouten te maken en zitten niet te wachten op ‘ongewenste’ discussies.’

De CEO van de toekomst geniet vertrouwen

Al met al klinkt zo’n ‘CEO van de toekomst’ als wishful thinking en misschien is het ook wel te mooi om waar te zijn. Maar de moeite van het proberen lijkt het me zeker waard. Laten die respondenten zich dan nu echt maar eens van hun allercreatiefste, integere en klantgerichte kant laten zien. Laten ze waarmaken wat ze hun klanten beloven, zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen. Zodat we ze daar voortaan wel op kunnen betrappen. Dan komt dat vertrouwen ook weer terug. En dat is een win-win situatie voor iedereen.

Foto intro met dank aan Fotolia.