Verdieping

Aan de slag met contentmarketing: 7 eye-openers

0

Internet speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven. Hiermee zetten we de traditionele marketingkanalen, zoals radio, televisie en tijdschriften, buiten spel. Alleen wordt adverteren op het web ook steeds moeilijker. Contentmarketing kan een oplossing zijn. Maar hoe ga je hier nu effectief mee aan de slag?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat we met z’n allen ‘blind’ zijn geworden voor banners – we negeren bannerachtige informatie bewust of onbewust. Deze twee ontwikkelingen brachten contentmarketing ten tonele.

Wat is contentmarketing?

Contentmarketing is een internetmarketing-techniek die zich richt op het maken en delen van waardevolle, relevante informatie voor een specifieke doelgroep, met als doel dit publiek aan te spreken en aan je te binden.

Deze korte video-introductie van contentmarketing maakt al heel veel duidelijk:

Accepteer cookies

Waarom contentmarketing inzetten?

Het gaat bij contentmarketing om het communiceren met potentiële klanten, zonder ze iets te verkopen. De nadruk ligt dus niet op je producten of diensten, maar je probeert de bezoeker te helpen met informatie die hij/zij nodig heeft. Met jouw informatie kunnen zij hun probleem oplossen.

De gedachte achter contentmarketing is: als je als bedrijf constant waardevolle informatie blijft bieden aan je doelgroep, beloont je publiek je uiteindelijk met loyaliteit aan jouw merk.

Contentmarketing is waardevol: 7  eye-opening statistieken

Contentmarketing gaat al langer mee dan vandaag, waardoor alle inspanningen van marketeers al getest zijn. En wat blijkt? Contentmarketing is hartstikke waardevol!

1. Custom content

61 procent van de consumenten voelt zich beter bij een bedrijf als het custom content aanbiedt. Ook zijn ze dan meer geneigd iets van dit bedrijf te kopen.

2. Positieve ROI

82 procent van de marketeers die bloggen, zien een positieve ROI voor hun marketinginspanningen terug.

3. Goedkoper

Het kost 62 procent minder dan traditionele marketing en genereert drie keer zoveel leads.

4. Hoger conversiepercentage

Het conversiepercentage van websites met een contentmarketing-aanpak ligt bijna zes keer hoger dan van websites zonder contentmarketing (2,9% versus 0,5%).

5. Goed voor de klantenrelatie

Het maakt consumenten blij: 90 procent van de consumenten vindt custom content nuttig en 78 procent is ervan overtuigd dat bedrijven met custom content een goede relatie met hen op willen bouwen.

6. Meer geindexeerde pagina’s en links

Blogs geven websites 434 procent meer geïndexeerde pagina’s en 97 procent meer geïndexeerde links.

7. Hogere leadgenereatie

B2B-bedrijven met blogs genereren gemiddeld 67 procent meer leads per maand dan bedrijven zonder blog.

Books

Foto met dank aan Fotolia

Zelf doen of uitbesteden?

Ik ga er niet over liegen: contentmarketing is veel werk, mits je het goed wilt doen. Het kost tijd om content te zoeken, te schrijven en te delen. En het vereist natuurlijk goede kennis van -en dus goed onderzoek naar- je doelgroep.

62 procent van de bedrijven besteedt content marketing uit

Bedrijven geven bovendien aan dat ze onvoldoende tijd hebben voor content marketing (69%), onvoldoende content kunnen produceren (55%) en er niet in slagen het type content te maken dat bezoekers aan hen bindt (47%).

Toch is het zeker mogelijk om contentmarketing zelf te doen. Bedrijven met een ervaren marketingafdeling hebben over het algemeen meer de tijd voor contentcreatie en contentmarketing-onderzoek en er is altijd iemand die ‘waakt’ over de contentmarketing-inspanningen van de organisatie.

Hand in hand met social media-marketing

Is het begrip social media een onderdeel van contentmarketing of is social media-marketing een vak apart? Dat hangt er een beetje vanaf. Tussen contentmarketing en social media-marketing bestaat veel overlap.

Op het gebied van het delen van content, spelen social media natuurlijk een hele grote rol. Je gebruikt social media bijvoorbeeld om de content vanaf je website te delen. Maar social media zijn natuurlijk veel meer dan dat! Je dient na te denken over de kanalen waarop je publiek actief is -en dus waarop jij actief bent- en welke informatie je er verder nog gaat delen. Dit gedeelte valt niet per se onder contentmarketing.

Vuistregel is in elk geval dat het één niet zonder het ander kan. Verwerk social media dus altijd in je contentmarketing-strategie en vergeet andersom bij social media-marketing niet aan content op je website te denken.

Het recept voor de beste contentmarketing

Om contentmarketing te laten slagen, heb je een aantal ingrediënten nodig:

  • Contentstrategie: als leidraad
  • Contentmarketing-tactieken: zoals blogartikelen/nieuwsberichten, webinars, whitepapers, video’s, case studies, infographics
  • Social media-platformen: om je content op te delen
  • Meetpunten: hiermee breng je het succes van contentmarketing in kaart. Denk aan websiteverkeer, leadkwaliteit en -kwantiteit en de tijd die bezoekers op website spenderen
  • Een verantwoordelijke: hij of zij overziet de contentstrategie en contentmarketing-activiteiten
  • Tijd: om alle contentmarketing-activiteiten uit te voeren

Een paar laatste tips

Daarbij is het nog goed om te weten dat:

  • LinkedIn meer leads genereert voor B2B-bedrijven dan Facebook of Twitter. Lang niet alle bedrijven zijn actief op LinkedIn, dus benut deze kans!
  • Video’s op landingspagina’s het conversiepercentage met 86% vergroten

Nu je de basis van contentmarketing op zak hebt, kun je goed aan de slag. Ik wens je veel succes en plezier!

Foto-intro met dank aan Fotolia.