Innovatie

Perfectionisme, bestaat dat nog in de online wereld?

0

Je best doen om iets zo accuraat mogelijk te doen. Een eigenschap die velen herkennen en soms met trots noemen in sollicitatiegesprekken. Ironisch, want als we naar de online wereld kijken, lijkt er weinig perfectionisme meer te vinden. Alles moet snel en lean, er wordt amper ruimte genomen om echt na te denken. Zijn we dankzij de online wereld een maatschappij waar oppervlakkig snel handelen verkozen wordt boven perfectionisme?

In dit artikel neem ik jullie mee in enkele ontwikkelingen die perfectionisme tegengaan – ter inspiratie voor het vormen van jullie eigen mening.

CBU_ueLUQAAvpvV

Minimum Viable Product

Trouwe Frankwatching-lezers weten wat ik bedoel als ik het over de Lean-methode heb, maar toch een korte uitleg: Lean is een aanpak waarbij je in kleine meetbare stappen je doel bereikt. Hierin is de meest bekende term het minimum viable product (MVP), wat feitelijk een prototype is van je idee. Dit prototype kun je dan aan je doelgroep laten zien, waarop zij feedback geven. Een goede manier om te testen of je idee de moeite waard is!

Waarom niet de tijd nemen voor perfectie?

De methode heeft naam gemaakt in startups en webdesign, onder andere omdat klanten zo meer betrokken zijn bij het project en meer zicht op de voortgang hebben. De kern van Lean? Je richten op het in de markt zetten van je product en deze testen bij doelgroep en klant. Echter, er wordt ook wel gesteld dat MVP een verspilling van je tijd kan zijn. Waarom je richten op een incompleet product dat misschien te versimpeld is voor je doelgroep, als je ook een definitief product kunt lanceren? Waarom niet net wat meer tijd nemen om het als viable product in de markt te zetten? Ofwel: waarom niet de tijd nemen voor perfectie?

Niet de minste bedrijven gingen voor een MVP, zo zijn Dropbox, Groupon, Zappos en Buffer op een Lean manier ontstaan. Ook Twitter begon zo, waarbij de eerste schets er als volgt uitzag:

182613360_6d76db726a_z

Bron: Flickr


Expand, expand, expand!

Op het podium van afgelopen The Next Web Conference zag ondergetekende de medeoprichter van BlaBlaCar met een ijzersterke keynote. BlaBlaCar doet het met 10 miljoen gebruikers en een investering van 100 miljoen behoorlijk goed. Het belangrijkste punt van deze Fransoos: startups moeten groter denken en vooral sneller uitbreiden. “Positioneer je vanaf de start als een Europees bedrijf en doe je best om zo snel mogelijk uit te breiden. Dit kan met methodes als acqui-hiring – startups kopen om hun talenten/kennis te gebruiken.” Kortom: geen tijd voor perfectionisme, vooral eerst uitbreiden en later perfectioneren. Jitse Groen, founder van Thuisbezorgd, beaamde dit later die middag: “Mijn product is nu voor 70 procent af”.

Deze twee ondernemers pleiten voor perfectionisme op lange termijn. Maar er zijn ook ondernemers die vanaf de start voor perfectie gaan. Neem bijvoorbeeld Raymond Cloosterman van Rituals. In 2000 was het zijn missie om van Rituals een bereikbaar luxemerk te maken. Er volgden moeilijke beginjaren, maar hij is nooit afgeweken van zijn missie en heeft geen concessies gedaan op zijn product. Vasthouden aan je eigen mening en gaan voor het optimale: ook dat past binnen perfectionisme. En laten we wel wezen, dit heeft Cloosterman geen windeieren gelegd.

Early-Access & Greenlight

De toonaangevende gamecommunity Steam geeft via het Early-Access én het Greenlight-programma gebruikers vroegtijdige toegang tot spellen in ontwikkeling. Dit geeft de ontwikkelaars het voordeel dat ze kunnen checken of er vraag is naar de game én direct feedback van hun doelgroep krijgen. De gebruikers worden veelal ambassadeurs van de game omdat ze invloed hebben op het ontwikkelproces, wat een enorm sterke marketingtool is. Valt dit onder perfectionisme? Nee, maar je zou kunnen stellen dat ze in dit geval perfectionisme crowdsourcen – de gebruiker werkt immers mee aan de perfectie van het product.

Deze aanpak kent wel nadelen: de mening van de gamers wordt gevormd tijdens het spelen. Als zij een game spelen waarin veel bugs zitten zal hun mening dan ook minder positief zijn en misschien zullen ze zelfs het vertrouwen in de ontwikkelaars kwijt raken. Ook wordt de markt op deze manier overspoeld door halffabricaten, wat de kwaliteit van de gamesector in zijn geheel niet ten goede komt. De vraag is dan ook: hoe blijft de kwaliteit gewaarborgd?

Let’s Kickstart it

Uitgedachte (soms zelfs perfecte) businessplannen met aandacht voor financiën, marketing en sales zijn dankzij Kickstarter geen noodzaak meer. Verzin een tof product, geef het een catchy naam en zorg voor een bijpassend filmpje en je kunt van start. Zo simpel als dat, een kind kan de was doen.

Al meer dan 83.000 projecten hebben het perfectionisme links kunnen laten liggen en zijn via deze manier gefinancierd. En waarom zou je ook veel tijd besteden aan perfecte rapportages terwijl het geld online voor voor het oprapen ligt? Mist je een goed product hebt natuurlijk – de markt is immers koning.

Dit klinkt misschien ideaal, maar ook hier is er een nadeel: slechts een klein deel van de campagnes op KickStarter redt het daadwerkelijk, meer dan 136.000 projecten hebben hun gestelde doel niet gehaald. Gelukkig hebben ook deze projecten nog een podium: de website KickEnded is volledig gewijd aan deze onsuccesvolle projecten.

Perfection by design

Responsive webdesign – een term die al enkele jaren veel aandacht krijgt. Hierin worden op een website bepaalde breekpunten gedefinieerd – waarmee een ‘optimale’ versie voor alle devices kan worden bereikt. Een voordelige manier om sites weer te geven op het legio aan beeldschermen. Maar hoe kun je perfectie behalen, als er om de zoveel tijd weer devices bij komen? Is het mogelijk om via deze breekpunten perfectie te behalen op alle apparaten? Tijd voor een kleine casestudy!

Een website is nooit af – Paul van Buuren

Laten we een website bekijken van een bedrijf dat een goed marketingbudget heeft: Albert Heijn. We zien de normale versie en de versies wanneer ik mijn browser verklein. Het schaalt goed mee en er verschijnt mobiele navigatie – maar perfect kunnen we het niet noemen.

Screen Shot 2015-04-30 at 23.55.41  Screen Shot 2015-04-30 at 23.57.10  Screen Shot 2015-04-30 at 23.57.36

Screen Shot 2015-05-01 at 00.06.37Ook koopjessite 1dayfly komt niet perfect uit de test. Ik testte de site op een iPhone 3GS en kreeg een ‘imperfect’ scherm te zien.

Ook in deze sector hebben de online ontwikkelingen het dus moeilijker gemaakt om perfectie te bereiken. Waar je je vroeger kon redden met je website jaarlijks een update geven, is het nu een continu proces geworden. Het voordeel? Gebruikers krijgen de maximale ervaring per device. Het nadeel? Je website is nooit af. En laten we het dan maar niet hebben over de toegenomen som der ontwikkelkosten.

‘Done is better than perfect’

Een welbekende quote die bekend is geworden als motto van Facebook. Sheryl Sandberg legt in haar boek ‘Lean in: Women, Work and the Will to Succeed’ uit dat zij, als perfectionist, in het begin moeite had met deze quote. Perfectionisme kostte haar veel frustratie en in de ergste gevallen zorgde het in haar woorden zelfs voor verlamming. Hoe meer werk er kwam, hoe groter de frustratie. Misschien dat je dit zult herkennen: heb je ooit wakker gelegen over hoe je iets perfect op kan leveren?

Toch leeft ook Sandberg nu volgens dit motto. Ze krijgt meer voor elkaar en beseft dat ze, ook als ze niet naar perfectie streeft, excellente producten oplevert. En dat heeft haar dusdanig goed gedaan dat ze het, naast haar bekende ‘What would you do if you weren’t afraid?’, uitgebreid profileert in de media. Zo is ‘Done is Better than Perfect’ bijna een nieuwe stelregel van het internet geworden. Is het dan daadwerkelijk tijd om perfectionisme naast ons neer te leggen?

Details matter, it’s worth waiting to get it right – Steve Jobs

What about Steve?

Hebben we allen Job’s legacy links laten liggen? Het lijkt erop dat we de details niet voldoende aandacht geven en ons vooral richten op minimaal, groter en sneller. Liever een half product gelanceerd en verspreid binnen Europa, dan dat we wat meer tijd nemen voor een volledig product. We gaan steeds oppervlakkiger te werk en het gaat steeds meer om snel zijn in plaats van beter zijn. Terwijl er ook zeker iets te zeggen is voor de lancering van een perfect, uitgedacht product.

Wordt het dan nu tijd dat perfectionisme een slag terug gaat maken? Is het moment gekomen dat er zoveel minimum producten worden gelanceerd dat we weer streven naar echte kwaliteit? Zijn de producten die nu online staan ooit af, ooit perfect? Het blijven onbeantwoorde vragen, waarbij je als individu zelf kan beslissen waar jij de nadruk op wilt leggen en of dit een goede of slechte ontwikkeling is. Wat wordt het voor jou?

Bron foto intro: Becca Peterson